VT2016nj

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik op de afbeelding om de folder te downloaden.

Gemeentereis ‘Waar gouden de portalen zijn’

In september gaan we op kerkenpad! Ja, op kathedralenreis. Een week lang zullen we de ontwikkeling van de Franse gotiek bestuderen door de mooiste kerken van Frankrijk van buiten en van binnen te bekijken.

Boeiend is om het prille begin van de gotiek te ontdekken in de kathedraal van St. Denis, waar de romaanse stijl voor het eerst doorbroken wordt door een lichtere wijze van bouwen. In Parijs opent de Notre Dame haar deuren voor ons en zien we hoe de gotiek opbloeit. De Sainte Chapelle is bepaald schitterend te noemen. De kerk van Chartres is een feest van licht. De figuren in de portalen komen los van hun zuilen en spreken van zelfstandigheid en menswording. Aan de kathedraal van Reims is de uitbloei van de gotiek duidelijk te zien. De kerk maakt ook sier met kleurrijke ramen van Chagall. In Beauvais bereiken we het (letterlijke) hoogtepunt van de gotiek. De kathedraal van Amiens staat bekend om haar helderheid en harmonie in verhoudingen.

We reizen vanaf de Vrijheidskerk met de bus en verblijven eerst een drietal nachten in Parijs; daarna telkens één overnachting in Chartres, Reims en Amiens. Wat de reis uniek maakt, is de samenstelling van het programma: het zo is opgesteld, dat we de ontwikkeling van de gotische bouwstijl dag na dag met eigen ogen kunnen zien.
Een deskundige gids zal ons begeleiden. We zullen ter voorbereiding van de reis een paar keer bij elkaar komen. Naast praktische zaken komen ook inhoudelijke aan de orde. We lezen bijvoorbeeld wat abt Suger (de man die de romaanse stijl ‘openbrak’ in St. Denis) over zijn kerk schreef en we bestuderen de kenmerken van de gotiek, zodat we goed toegerust op reis gaan.

• Data: dinsdag 11 september tot en met maandag 17 september
  • Kosten: € 1205 p.p. toeslag eenpersoonskamer: € 345 p.p.

Inclusief:

• voorbereidingsbijeenkomsten
  • reis per luxe touringcar naar Frankrijk conform programma incl. belastingen, kosten chauffeur, tol- en parkeergelden, etc.
  • 3 hotelovernachtingen in Parijs op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamers
  • 3 diners in een lokaal restaurant in Parijs
  • 1 hotelovernachting in Chartres op basis van halfpension in tweepersoonskamers
  • 1 hotelovernachting in Reims op basis van halfpension in tweepersoonskamers
  • 1 hotelovernachting in Amiens op basis van halfpension in tweepersoonskamers
  • toeristenbelasting
  • begeleiding door deskundige reisleid(st)er gedurende de gehele reis

Exclusief:

• lunches
  • entrees
  • audiosysteem
  • OV Parijs
  • verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking
  • boekingskosten à € 20,- per boeking

Maximumaantal deelnemers: 20 personen.

chartres 663730 640Kerkgewelf van de Notre Dame te Chartres

Reisprogramma (onder voorbehoud):

Dinsdag 11 september: Heenreis. In Lille bezoeken we de Notre Dame de la Treille (neogotiek) en in La Raincy de Notre Dame de la Consolation (‘moderne’ gotiek). Zo krijgen we meteen een goed inzicht van de doorwerking van de gotiek.

Woensdag 12 september: Om een goed overzicht te krijgen bezoeken we eerst het Musée des Monuments Français. Het is een prachtig museum met allerlei Franse bouwwerken-op-schaal. Hierna bekijken we de St. Denis (vroegste gotiek). De rest van de middag is vrij. Deze dag (of de volgende) indien mogelijk een orgelconcert in een Parijse kerk.

Donderdag 13 september: Bezoek aan de Notre Dame (vroege gotiek), de Sainte Chapelle (rayonnant), de St. Séverin (flamboyant) en de St. Eustache (hybride, gotiek-renaissance). De vier kerken liggen op loopafstand van elkaar. De rest van de dag is vrij.

Vrijdag 14 september: Busreis Parijs – Chartres. Uitvoerig bezoek aan de kathedraal (tweede fase van de gotiek). Als het kan, lopen we het labyrint. Klank- en lichtspel. Overnachting in Chartres.

Zaterdag 15 september: Busreis Chartres – Reims. Bezoek aan de kathedraal in Reims (derde fase) en de basiliek Saint-Rémi. Klank- en lichtspel. Overnachting in Reims.

Zondag 16 september: Busreis Reims – Laon – Amiens. We bezoeken een dienst in de kathedraal van Laon (1155-1235) en bekijken daarna de kerk. Na Reims weer even terug naar de vroege gotiek (hoe begon het ook alweer?). Onderweg naar Amiens stoppen we in Beauvais om daar de kathedraal te bezichtigen (gotiek ten top). In Amiens maken we een derde klank- en lichtspel mee (elke keer anders, maar steeds indrukwekkend). Overnachting in Amiens.

Maandag 17 september: De kathedraal van Amiens staat ons op te wachten als een evenwichtig, ja uitgebalanceerd Godshuis. Alles klopt. Het bezoek aan deze kerk is daarom een waardige afsluiting van onze reis. Na de lunch rijden we naar huis.

NB Zoals ik meld bij iedere gemeentereis, geef ik ook nu aan: de voorbereiding en uitvoering van de reis vallen buiten mijn werktijd. E.e.a. gaat dus niet ten koste van het gemeentewerk.

Nielspeter Jans

23 May 2018

24 May 2018

24 May 2018  20:00 uur:
De ecologische encycliek van paus Franciscus

25 May 2018

26 May 2018