Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Vluchtelingenproject Vrijheidskerk

vrijheidskerkVrijheidskerk Alkmaar stelt haar deuren open voor vluchtelingen. Een warme en veilige ontmoetingsplek bevordert een snelle inburgering en maakt de situatie draaglijker.
Het Vluchtelingenproject Vrijheidskerk in Alkmaar wil alle vluchtelingen in de stad laten weten dat zij welkom zijn. De deuren van het kerkgebouw aan de Hobbemalaan 2A worden daarvoor, na aankomst van de vluchtelingen in het voormalig belastingkantoor aan de Robonsbosweg, geopend voor iedereen die door oorlog en vervolging in Alkmaar terecht is gekomen.

Het creëren van een warme en veilige ontmoetingsplek is het doel, waar de vluchtelingen elkaar dagelijks kunnen ontmoeten, maar ook inwoners uit de stad en omgeving. Het projectteam zoekt vrijwilligers om deze gastvrijheid waar te kunnen maken, zodat de kerk haar deuren medio mei kan openen.

Ontmoetingsplek
De vluchtelingen zijn vanzelfsprekend in de eerste plaats welkom op de COA-locaties (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), zowel aan de Picassolaan als de Robonsbosweg in Alkmaar. Maar de Vrijheidskerk fungeert als informele ontmoetingsplek, waar verhalen en ervaringen met elkaar gedeeld kunnen worden én meer over de Nederlandse taal en cultuur geleerd kan worden. Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 16:00. Op deze momenten maakt het taalcafé het mogelijk om conversatielessen te volgen. Maar er staan ook vrijwilligers klaar om te helpen bij praktische zaken. Op deze manier hoopt de Vrijheidskerk Alkmaar met haar vluchtelingenproject onder de noemer ‘U bent welkom’ behulpzaam te zijn om deze kwetsbare groep mensen hun nieuwe leven hier zo draaglijk mogelijk van start te laten gaan. Iedereen verdient immers een waardig bestaan. Het Vluchtelingenproject Vrijheidskerk is een initiatief van, en georganiseerd door, de Alkmaarse Raad van Kerken.

Vrijwilligers gezocht
De betrokkenheid van vrijwilligers is van groot belang. Zij bepalen het succes van dit vrijwilligersproject. Vluchtelingenproject ‘U bent Welkom’, via de Vrijheidskerk Alkmaar is dan ook met spoed op zoek naar buurtgenoten, stadgenoten, streekgenoten, al dan niet lid van een kerk, moskee of andere geloofsgemeenschap, die hun steentje willen bijdragen. Er zijn hoofd en handen nodig in de vorm van een gastvrouw- of heer, in de schoonmaak en/of facilitaire dienst, het pastoraat en er worden vrijwilligers gezocht voor het taalcafé. Er worden vrijwilligers gezocht die een coördinerende rol op zich willen nemen.
Men kan zich aanmelden, of meer informatie opvragen, door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..