Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Alkmaar Freeedom House

Het Alkmaar Freedom House (AFH), het vluchtelingenproject van de Alkmaarse Raad van Kerken in de Vrijheidskerk, draait nu ruime zeven maanden. Er is iets moois opgebouwd. Het is gebleken dat het AFH in een behoefte voorziet. Behalve de ontmoetingen die elke middag plaatsvinden tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Nederlanders, wordt er heel veel taal geoefend.

Er zijn allerlei initiatieven zoals bijvoorbeeld de gitaarlessen op vrijdagmiddag. De vrijwilligersgroepen van maandag en woensdag hebben o.l.v. Ron Biesot nieuw en praktisch taalmateriaal ontwikkeld. Op dinsdagmiddag geeft een vrijwilliger tekenles. Op dit moment staan er ongeveer 150 vrijwilligers op de lijst en komen er elke middag tussen de 25 en 50 mensen om de Nederlandse taal te oefenen. Men begeleidt bezoekers bij een verhuizing en doktersbezoek, er werd een lied gecomponeerd, een fietscursus gegeven, iemand begeleid naar Zwolle voor een rechtbankzitting en kinderen werden uitgenodigd voor de straatspeeldag. Een Amerikaans gezin op terugweg naar Amerika wilde de vijf tweedehands gekochte fietsen graag aan vluchtelingen doneren en werd in contact gebracht met Theo Bruin van het fietsenproject. Voor een Syrische kapper zijn flyers gemaakt zodat hij in het AZC bekend kan maken dat hij gratis wil knippen in zijn kamer. Zaterdag 3 december heeft de band Unbound (Facebook.com/unboundalkmaar) bij hun optreden in MC Blue in Alkmaar geld ingezameld voor het Freedom House. Er is hierbij € 140 opgehaald. Er zijn plannen voor een benefietconcert in 2017 en voor de verdere zoektocht naar sponsors. Er is een facebookpagina ‘alkmaarhouseforfreedom’ die wordt gevolgd door 129 mensen. Kortom er gebeurt heel wat want dit is geen volledige opsomming.

Iedereen die kennis wil maken met dit project van en door Alkmaarders is op een middag van harte welkom om zich te laten informeren en zich eventueel aan te melden als vrijwilliger. We zoeken altijd vrijwilligers die naast taal oefenen ook willen ondersteunen bij de koffie en thee voorziening en de schoonmaak van het gebouw. Elke middag is een vaste coördinator verantwoordelijk voor het geheel en als aanspreekpunt aanwezig. Extra (assistent-)coördinatoren worden nog gezocht om bij te kunnen springen of in te vallen.

De kosten van dit project bestaan vooral uit de kosten voor verwarming en elektriciteit en voor de koffie/thee/suiker en koekjes die we aan onze bezoekers verstrekken. Giften hiervoor zijn zeer welkom zowel in natura (ophalen is ook mogelijk) als in een storting op ons banknummer. Graag hierbij vermelden “Vluchtelingenproject”.

Let op: De Alkmaarse Raad van Kerken heeft inmiddels de ANBI-status en we maken vanaf heden gebruik van het bankrekeningnummer van de Alkmaarse Raad van Kerken (NL77 INGB 0002 6852 43) waardoor alle giften aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.
Voor meer info kunt u bellen met de voorzitter van de Alkmaarse Raad van Kerken via 06-18261595.