Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

SV-2011-08-algemeen-11-3

SV-2011-08-algemeen-11-4

SV-2011-08-algemeen-11-5

DR311 Waterleiding in La Joya, Dominicaanse Republiek.

In november heb ik weer mogen werken in de Dominicaanse Republiek. Waterleiding aanleggen in La Joya samen met de bewoners. Hoewel ik dit vrijwilligerswerk regelmatig doe is het toch steeds weer indrukwekkend om te zien hoe blij de bewoners zijn met een eigen kraan bij het huis. Zoals een man van 80 zei: "Hier heb ik mijn leven lang van gedroomd en nu is die droom uitgekomen en ik mag het nog meemaken!"

Ons onderkomen was deze keer het huis van een ouder echtpaar. Eén van de weinige huizen met een betonnen vloer. Erachter waren een paar wc's gemaakt en douches. Het was een luxe onderkomen terwijl onze gastgezin in een hutje bivakkeerde...

De werkzaamheden waren heel veel graven, kraantjes maken en onder leiding van Miguel van het bouwbedrijf een tank opmetselen met grote keien. Het graven hebben we samen gedaan met de bewoners hoewel ze ook druk waren met het oogsten van koffie en cacao. Gelukkig kregen we ook hulp uit Mamey Macho, het dorp waar we in februari 2011 een school gebouwd hebben. Tijdens de zondagmiddagwandeling hebben we die school bekeken en ook de nieuwe keukeninventaris kunnen bewonderen. De inventaris kon aangeschaft worden door een gift van de Oranjehof, Kofschipstraat. En ik heb de mooie schorten achtergelaten.

Naast het fysiek bezig zijn hebben we een vrouwenmiddag gehad en was er elke dag kinderwerk. De eerste zondag hebben we een kerkdienst gehouden in het kerkje. Heel mooi om zo met de bewoners samen een dienst te hebben. Ook is dr. Ramona een dag geweest. www.ramonafonds.nl La Joya ligt ver van de plek waar ze normaal gesproken spreekuur houdt.

En zo konden we na 14 dagen het project met een goed gevoel overdragen aan de bewoners en was het tijd om afscheid te nemen. Altijd weer een moeilijk moment.

Het meemaken van een project is een bijzondere ervaring voor de deelnemers én voor de bewoners!

In februari 2012 mag ik mee met Mano á Mano. Deze stichting verzorgt nu de voorjaarsprojecten in de Dominicaanse Republiek. www.manoamanodomrep.nl. In Los Cocos gaan we waterleiding aanleggen. We kunnen nog deelnemers gebruiken voor dit project!

Aan het eind van 2012 is er weer een waterleidingproject in de Dominicaanse Republiek van World Servants. www.worldservants.nl, project DR212.

Gaat u, ga jij mee???
Met vriendelijke groet,