Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Ondersteuning van het project Geloven in Verzoening in Colombia

Vanaf februari wordt Inge Landman uitgezonden naar Colombia voor Kerk in Actie voor het project Geloven in Verzoening. Dit project richt zich op de 'gewone' bevolking van Colombia die tussen de strijdende partijen (overheid, paramilitairen, guerrilla's en drugsmaffia) zijn ingesloten. Doel is de mensen op basis van en vanuit geloof hun verhaal te laten doen en hoop op stoppen van geweld en verzoening niet te laten verliezen. Daarbij wordt theologisch onderwijs gegeven. Centraal staat de vraag: 'hoe kunnen mensen verder leven met een traumatisch verleden'?

Het project wordt opgelopen in nauwe samenwerking met diverse lokale kerkgemeenschappen en Edgar Lopez, die als ethicus en theoloog voor een lokale katholieke universiteit werkt. Uniek van dit project is dat het wederkerig is: Edgar Lopez geeft met regelmaat colleges in Nederland. Hij zegt hierover zelf: “Ik hoop op een betere wereld en ik geloof in een rechtvaardige maatschappij . Dat is wat mij motiveert. Theologie heeft alles te maken met de sociale praktijk en moet mensen die lijden verder helpen. Ik zie raakvlakken tussen Nederland en Colombia op het gebied van migratie. Ook Colombia kent veel culturele diversiteit. Nederland heeft ook nog eens te maken met religieuze verschillen. De aanwezigheid van andere religies hoeft niet bedreigend te zijn voor de gevestigde kerken. Daarover wil ik met studenten in Nederland nadenken.”

De PGA gaat dit project ondersteunen door nauw contact met Inge te onderhouden en aandacht aan het project Geloven in Verzoening te schenken. Bovendien zullen twee collectes per jaar voor het project Geloven in Verzoening worden bestemd.

Inge komt zich voorstellen aan de PGA in de dienst van 21 december in de Trefpuntkerk. Na de dienst wordt een informatiebijeenkomst gehouden waarin ze meer zal vertellen over het project.

Om de gehele PGA te betrekken zijn we op zoek naar een Alkmaar-brede bezetting van een werkgroep. Deze werkgroep zal contact met Inge onderhouden, zorgen voor stukjes voor Samen Verder, inhoud van mededelingen in de erediensten en voorbereiden van informatiebijeenkomsten. Vanuit Oost (Jan de Groot en Gerrit van Reeuwijk) en Noord (Menno van der Eerden) hebben we intussen vertegenwoordigers. We zoeken nog iemand die de honneurs voor West waar wil nemen. Bent u of ben jij iemand die dat leuk lijkt? Laat het even weten aan Menno van der Eerden (06 21116322 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).