Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Morgen zal het vrede zijn

Zal de zon je strelen
Zal de wereld weer een speeltuin zijn
En kun je rustig spelen

(refrein Speeltuin van Marco Borsato)

Soms kan een gevoel van moedeloosheid je overvallen. Dat gebeurde mij in het oude jaar. De aanleiding was een nieuwsbericht uit Pakistan. Het leven van zeker 140 mensen, de meesten kinderen, werd op brute wijze geëindigd. Voor hen geen nieuw schooljaar, geen nieuwe voornemens, geen vuurwerk om af te knallen. Door ander ‘vuurwerk’ was hun leven abrupt voorbij. Morgen zal het vrede zijn?

Deze regel uit het refrein van het lied speeltuin kwam in mijn hoofd, dat lied wat Marco Borsato vertolkt heeft t.b.v. de organisatie Warchild. Morgen… er is altijd weer een morgen. Dat besef drong tot me door en hielp me enigszins.
Tegelijkertijd deed het me beseffen, ja maar, dat is niet genoeg! En toen drongen de woorden uit Openbaring 21 zich aan mij op:

'Hij die op de troon zat zei: ”Alles maak ik nieuw!”-
Ik hoorde zeggen: ”Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.'

Alles wordt nieuw, een zoethoudertje? Verre van dat. Deels al zichtbaar in het hier en nu, op deze aarde in dit leven. In momenten van vrede die we mogen ervaren, leven in land zonder oorlog. Maar dat gaat niet vanzelf. Want schrijft Paulus ook niet dat als we in Christus zijn, het oude voorbij is gegaan en het nieuwe is gekomen? Zijn wij mensen niet degenen die in Christus het koninkrijk van God mede zichtbaar moeten maken? Daar waar oud en nieuw in een mens nog zijn verbonden en tegelijkertijd van elkaar worden gescheiden en er iets nieuws kan ontstaan door onze navolging in Christus. Navolging, enerzijds passief omdat Christus het in ons bewerkt, maar anderzijds ook actief hier zelf bij zijn, gewoon ook ploeteren om te groeien in geloof.

Morgen zal het vrede zijn. Ik wil me hieraan vasthouden, ik wil niet dat de moedeloosheid me gevangen houdt. Ik wil blijven vasthouden aan dat visioen van een wereld waarin het beter wordt en waarin kinderen wereldwijd inderdaad rustig kunnen spelen en waar jongens en meisjes naar school kunnen en mogen gaan!
En dan lees ik ineens een bericht van een nichtje van ons, dat in actie komt met haar jeugdclub van de kerk voor 3FM Serious Request en naar het Glazen Huis in Haarlem fietst om zich daarvoor te laten sponsoren en geld in te zamelen voor deze actie, dit jaar bestemd voor meisjes en vrouwen die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Of de actie van de jongeren in Alkmaar die naar India willen gaan deze zomer om te gaan klussen in een weeshuis en allerlei creatieve ideeën weer verzinnen om geld hiervoor in te zamelen. En word ik nota bene nog blij door de vele ‘smeekbrieven’ van allerlei organisaties die weer op de mat lagen in het oude jaar, omdat het me doet beseffen hoeveel goeds er ook nog gebeurt, hoeveel mensen wereldwijd nog streven naar het goede, hoeveel verzet er nog altijd is tegen onrecht en dat tilt me weer even op. Veel mensen zetten zich op allerlei gebied in, om deze wereld nu al een betere te maken, met name ook voor kinderen wereldwijd. Dus desondanks alles, ja, ik wil erin blijven geloven, ook dit nieuwe jaar, Morgen zal het vrede zijn!

Yvonne Smit
kerkelijk werker sectie noord