Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Rondkomen

De feestdagen zijn alweer voorbij en het nieuwe jaar is al begonnen. Hopelijk heeft u een gezegende tijd achter de rug en hoeft u niet te zeggen: “Gelukkig dat hebben wij weer gehad”. Want dan is er iets niet in orde. U heeft dan niet de aandacht gehad die u had gehoopt te krijgen.

Heeft u nog goede voornemens gemaakt voor 2017? Ik hoop dat zij niet al in de prullenbak liggen. Dit schrijven is voor mij een voornemen om dit ter sprake te brengen: Rondkomen. De week vòòr Kerst was op de TV een programma en in de krant tenminste één artikel dat ging over gezinnen die niet rond kunnen komen en echt in financiële nood verkeren. Dat heeft mij erg geraakt. Landelijk zijn 1,5 miljoen mensen die wel eens een maaltijd moeten overslaan, en kinderen die niet aan sport mee kunnen doen, niet mee kunnen met een schoolreisje en ziek worden gemeld, omdat zij niet durven te zeggen dat er geen geld voor is. Vele armen willen ook geen vrienden, kennissen of buren uitnodigen omdat zij geen koffie of thee kunnen aanbieden. Verjaardagen worden overgeslagen en kinderen mogen geen vriendjes of vriendinnen mee naar huis nemen. Het merendeel schaamt zich voor hun situatie. Zovelen zijn buiten hun schuld in de problemen geraakt. Op de TV was een reportage van een echtpaar dat beiden een baan had, maar op ongelukkige wijze werkloos en gehandicapt raakte. Toen het allemaal nog goed ging, hadden zij een huis gekocht. Omdat zij beiden in de bijstand terecht kwamen, konden zij de hypotheek niet meer betalen. Ze moesten naar de voedselbank gaan. Het betekende schuld en het huis moest worden verkocht, zwaar onder de aankoopprijs. Zij leefden in een camper op een park en moeten daar weg omdat het niet permanent mocht worden bewoond. Eén op de 10 gezinnen (!) verkeert in arme omstandigheden en de voedselbanken blijven maar groeien.

Ik ging dit eens omrekenen. Wanneer 1000 mensen ‘Samen Verder’ lezen, zouden er 150 lezers in één van voornoemde gevallen kunnen zeggen dat zij daar ook onder vallen. Dat zijn er 150 te veel. Als christenen beweren dat zij Jezus willen navolgen, dan is het ongehoord dat deze situatie ook onder ons aanwezig is. Daar behoort iets aan gedaan te worden. Dat moet binnen een jaar grotendeels over zijn. Lang niet alle gezinnen zijn ons bekend, meestal omdat zij zich ervoor schamen, maar wij moeten ons ook schamen dat die situatie onder christelijke gemeenten en parochies bestaan. Laten wij er serieus over denken hoe dit kan worden opgelost. Als wij echt een kerkelijke gemeenschap willen zijn, dan moeten wij meer naar elkaar omzien, zodat deze situatie snel over zal zijn.

Zeer positief vond ik, dat er al een voedselbankmarkt was, waar etenswaren voor niets en op eigen verantwoording kon worden meegenomen. Een ander positief bericht was, dat er nog geld onder de mensen was, waardoor voor Serious Request 8,4 miljoen euro kon worden binnengehaald. Zo’n 2,5 miljoen nam Tijn (6 jaar) met zijn nagellakactie voor zijn rekening. Hij hoopte € 100,- op te halen om kinderen met longontsteking het gepaste medicijn te kunnen geven. Het is iets méér geworden. Binnen een jaar zal hij er niet meer zijn, maar zijn leven heeft zin gehad. Kunnen wij dat ook van onszelf zeggen?

Henk Laarman