Folder Kerkbalans 2018

Pastorale vogelvlucht 11

Op dit moment staat er 6 december op de kalender. Geveld door rugklachten zat ik de afgelopen dagen noodgedwongen thuis. Gelukkig is Nielspeter Jans een bekwame vervanger. Toch moet het me van het hart dat het moeten missen van “de laatste zondag van het kerkelijk jaar” mij zwaar viel. Als voorbereiding voor die dienst had ik een paar dagen tevoren alle rouwkaarten op mijn werktafel gezet.

Een tafel vol met kaarten, een tafel vol herinneringen aan hen die heen gingen, hen die bleven en momenten van samenzijn in omstandigheden die een diepe indruk achter lieten. Zo’n noodgedwongen “kan effe niks doen tijd” geeft wel de gelegenheid je weer eens te realiseren hoe gewoon dingen zijn als uit bed springen, douchen, aankleden, bukken als je iets laat vallen of de hond wil aaien, auto rijden, boodschappen doen, hoesten, lachen, etc. Natuurlijk was ik dankbaar als Marianne mij mijn sokken aantrok en mijn veters strikte, maar ik werd er soms ook tegendraads van, een beetje als die veters die verkeerd gestrikt leken. Het is niet makkelijk je eigen zelfstandigheden in te moeten leveren en afhankelijk van anderen te zijn. Ik betrapte mijzelf er op dat je als normaal bewegend mens dingen als vanzelfsprekend aan neemt, maar bij huisbezoeken met grote regelmaat met dat soort zaken bij anderen wordt geconfronteerd. Het omzien naar elkaar, de hulp aan elkaar, de zorg voor elkaar wordt, naarmate we ouder worden belangrijker en belangrijker. De dankbaarheid voor aandacht en zorg is tekenend. Ik ben dankbaar voor alle reacties, telefoontjes en mails die ik mocht ontvangen.

We zijn van plan om vanaf begin volgend jaar het pastoraat binnen onze gemeente, sectie Zuid, eens goed onder de loep te nemen en daar waar nodig in een nieuwe vorm te gieten. Uiteraard gaat dat in goed overleg met diegenen die als vrijwilligers werkzaam zijn binnen het pastoraat. Ook past het in het thema ‘De kerk van je dromen” waar we mee aan de gang gaan. Het is ook een beetje de keus die we als gemeente hebben. Blijven we doorgaan met wat we doen tot we zijn uitgeput, of wenden we onze mensen en middelen aan om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien? Investeren in de toekomst, nu het nog kan.

De dagen korten, de regen valt neer, de temperatuur daalt. Herfst gaat over in winter. Desondanks zijn er vele mensen bezig om voorbereidingen te treffen voor kerstvieringen in de Oldeburgh, de Vrijheidskerk, de Blije mare en natuurlijk voor de kerstdiensten op kerstavond en eerste kerstdag. Het is elk jaar weer verrassend te bemerken hoeveel mensen met plezier een deel van hun vrije tijd opofferen om door en vanuit de gemeente het evangelie in het licht te zetten. Ik wens hen en ons allemaal een gezegende tijd van voorbereiding en bezinning. Daarnaast hoop ik velen te mogen ontmoeten in deze weken van verwachting en vervulling. Naar ik hoop en bid, voor iedereen gezegende feestdagen.

Tot ziens in de gemeente of bij u thuis. Albert