Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

De verwachtingsvolle tijd komt er aan

Op dit ogenblik van schrijven wacht ik vooral op het moment dat ik predikant word, en wat dat me zal brengen. Ik kijk ernaar uit. Een deel van kerkelijk Alkmaar waarschijnlijk ook. Maar dé verwachtingsvolle tijd is, naast het heerlijk avondje, voor de kerk natuurlijk de advent. Al helemaal actueel gemaakt door het Groningse congres dat nadacht over de ster van Bethlehem. Volgens het congres mogen we de ster nu weer zien als echt gebeurd. Maar ja, ook al is de kans groot dat de ster daadwerkelijk waarneembaar is geweest: wat verwacht je vervolgens van zo’n ster? Welke verwachting zet je in beweging? Wat zie je als teken?

Bij sommige mensen bespeur ik een zekere angst bij de berichten over ebola, Syriëgangers en terreurdreigingen: waar gaat het met deze wereld naar toe? Er zijn christenen die dit als tekenen van Gods oordeel over de wereld zien, en het einde van de wereld morgen zien gebeuren. Daar kan ik zelf niet zo veel mee. Misschien ben ik niet zo angstig aangelegd. Daarbij zie ik de wereld per saldo niet echt slechter of beter worden, de geschiedenis is vol van vrede en oorlog. Dus houd ik mijn verwachtingen lokaal. Ook al zie je in de kosmos een ster, vervolgens moet je toch beneden in die concrete plek Bethlehem terechtkomen. Of: Alkmaar in dit geval. Alkmaar als plek waar God incarneert, deftig gezegd. De kerk waar God tastbaar aanwezig is, mooi gezegd. Hoe dan? In een vriendelijke glimlach, een waar woord, een openhartig gesprek, een helpende hand. Jezus in de ander, Jezus in jezelf. Wat verwachten we eigenlijk als we zondags de klok horen luiden? Wat verwachten we bij het licht van de adventskaars? Ik heb de stellige indruk dat de meeste Alkmaarders niet God zelf verwachten. En dat terwijl er genoeg sterren aan de hemel staan, toch?

(bijna) ds. Sibilla Verhagen