Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

bestel de kalender

BOEi officieel eigenaar van De Terp

terpBOEi officieel eigenaar van ‘witte kerkje’ De Terp in Oudorp
De Protestantse Gemeente Alkmaar (PGA) heeft vandaag het eigendom van de kerk ‘De Terp’ overgedragen aan BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. Een belangrijk moment voor Oudorp, omdat dit betekent dat de karakteristieke kerk definitief behouden blijft als beeldbepalend monument in de historische dorpskern. Het behoud van de kerk kon worden zeker gesteld dankzij de Protestantse Gemeente Alkmaar en talloze vrijwilligers, die zich gaan inzetten om de kerk voortaan te exploiteren.

Het komende jaar wordt groot onderhoud gepleegd aan de kerk. Waar nodig en indien mogelijk wordt de kerk, samen met de toren, gerestaureerd. BOEi heeft hiertoe een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Noord-Holland. Zowel de Protestantse Gemeente Alkmaar als de burgerlijke gemeente Alkmaar zijn bereid gevonden een bijdrage te leveren aan het toekomstig onderhoud.
BOEi is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt cultureel erfgoed te restaureren en te herstemmen. Industriële, religieuze en agrarische gebouwen met een belangrijke historische waarde worden hierdoor behouden voor toekomstige generaties.
Uit het persbericht van BOEi d.d. 27 november 2015

Toekomst van de Terp

Nadat enkele jaren geleden het besluit viel De Terp aan de eredienst te onttrekken, zijn op verschillende fronten betrokken gemeenteleden en anderen zich gaan inzetten voor behoud van het gebouw voor de gemeenschap in Oudorp in bredere zin. Heel wat plannen werden gesmeed. Een z.g. initiatiefgroep is de afgelopen periode met acties in staat gebleken meer dan 100 vrienden te werven, concrete plannen te ontwikkelen en er zijn financiële toezeggingen gedaan. Deze basis is voldoende aanleiding geweest voor de PGA en de Stichting BOEi (landelijke stichting tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) tot overeenstemming van overdracht te komen. De initiatiefgroep is nu officieel gegroeid tot Stichting Op De Terp, die het gebouw van BOEi huurt. Zij kan de kerk voor meerdere doelen aanbieden; ook De Wijkplaats kan daarbij worden betrokken. Die blijft uiteraard ook beschikbaar voor kerkelijke activiteiten. Het Stichtingsbestuur bestaat uit Peter Schaverus, voorzitter, Ferdinand van Melle, secretaris en Tammo Udema, penningmeester. Daarnaast is een Werkgroep Activiteiten bestaande uit Anita Boekelaar, voorzitter, en Pieter Rynja, Gonny Loman (RK) en Pieter Buren. In de afgelopen periode verloren we helaas Jan Schaaf aan de dood en door ziekte moesten Jaap Nachbar en laatstelijk Nico Lamme zich terugtrekken. Tijdens een succesvolle goed bezochte vriendenbijeenkomst in De Terp, 24 november j.l., hebben zich een flink aantal nieuwe vrijwilligers opgegeven. Kortom, Op De Terp heeft goede hoop erbovenop te komen! Was u nog geen vriend? Geen probleem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. NL50 RABO 0307 1976 70 tnv Stichting Op De Terp. (ANBI is aangevraagd)

Ferdinand van Melle