Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

bestel de kalender

Uitvaarten

uitvaart

Ouderling Gerard Kluft (sectie Noord) heeft met instemming van de kerkenraad bij de landelijke PKN-kerk de cursus “Leiden van uitvaarten door gemeenteleden” gevolgd en met goed resultaat afgesloten.

Drie maanden lang ging hij om de week voor een hele cursusdag naar Driebergen. Gerard: “Het was zeer leerzaam en positief. De dood is voor iedereen onvermijdelijk, vaak pijnlijk en droevig voor de achterblijvers, soms heel welkom. Bij het leiden van een uitvaart wil ik de nabestaanden ondersteunen vanuit ons geloof, hen troost geven, iets voor hen betekenen.”
Als de beroepskrachten in Noord het nodig vinden (bijvoorbeeld bij meerdere uitvaarten in korte tijd) kunnen ze een beroep op Gerard doen. Hij neemt dan contact op met de nabestaanden en samen met hen wordt de uitvaartdienst voorbereid, die door Gerard geleid gaat worden. Na de uitvaart volgen nog een of twee gesprekken als pastorale nazorg, waarna de ouderlingen het contact met de nabestaanden overnemen.
Er is overleg geweest met de beroepskrachten Zuid, die eventueel ook een beroep kunnen doen op Gerard.
Wij hopen dat het werk van Gerard voor de nabestaanden kan bijdragen aan het verwerken van het verdriet als zij afscheid moeten nemen van een familielid.
Namens het moderamen, Willem Meijer, scriba