Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Van de voorzitter - maart 2017

We komen uit politiek roerige tijden. De landelijke verkiezingen zijn weer geweest, waarbij alle partijen en kandidaten alleen maar het beste voor hebben en het volk alleen maar het beste wil en eist. Men heeft graag een streepje voor, met veel rechten en minder plichten.

Maar we weten allemaal ook dat niet alles tegelijk kan. We moeten, als het stof weer is neergedaald, prioriteiten stellen en compromissen sluiten. Zo gaat dat thuis en in de kerk ook. Soms moet je verschillen extra aanzetten om duidelijkheid te krijgen en besluiten te kunnen nemen. Maar daarna moet je weer samen verder; ook verliezers moeten weer verder kunnen, ingebed in de gezamenlijke stroom. Wederzijds moet de wil daartoe er zijn.
De kerk had een kleine tweeduizend jaar geleden ook een roerige tijd achter de rug. Jezus was gekruisigd en weer opgestaan. Voor ons klopt het wel, achteraf: de verheerlijking op de berg, de vele -veelal onbegrepen- aankondigingen van wat komen ging, de intocht in Jeruzalem -op een ezel-, de confrontaties met de gevestigde orde, het laatste pesachmaal; anno nu weten wij wel dat na Goede Vrijdag Pasen komt, dat het licht altijd de duisternis overwint. Maar, als je er toen midden tussen had gestaan ? Hoe verwarrend moet het geweest zijn.
Het mooie is dat dit ons nu wel een streepje voor geeft: we mogen nog steeds geloven dat Jezus voor ons is gestorven om van ons de last weg te nemen. We hoeven niet alles zelf op te knappen, waarbij ons bij voorbaat is vergeven. Echter wel wetende dat we het licht zelf moeten helpen aansteken.
Cor Docter