Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Kerk, dat ben je samen

Terwijl ik dit schrijf speelt Ajax tegen Kopenhagen. Ze doen er alles aan om in de Europaleague te blijven. Voetbal is een teamsport, je kunt het niet alleen.
Ik kan zo wel een paar voetbalkreten bedenken die ook voor de kerk opgaan:

elkaar inschakelen, samenspelen, elkaars kwaliteiten benutten, kansen creëren en elkaar successen gunnen, hulp bieden, samen vieren en treuren enz. enz.
Ook kerk zijn is een “team-gebeuren”: je helpt elkaar, bent er voor elkaar en kunt niet zonder elkaar. Samen zijn wij een gemeente, Een gemeente die naar elkaar omziet, met elkaar diensten beleeft, samen zoekt naar God.
Samen dragen we ook financieel de kerk. Dat was dit jaar de inzet van de actie Kerkbalans:
“Onze kerk verbindt” en “Meer samen”.
In de begroting voor 2017 hebben we de kerkelijke bijdragen voorzichtig ingeschat. Al jaren zien we een dalende lijn en het lukt maar niet om die trend te doorbreken.
Door meer bekendheid te geven aan de actie Kerkbalans (o.a. het Inluidmoment in de Grote Kerk), andere, betere folders (ook voor de jeugd) te maken en de actie te concentreren rond de landelijke actieweken, proberen we dit jaar de daling te stoppen.
Of dat gaat lukken is nu nog niet te zeggen. We zijn er nog niet in elk geval.
Wat opvalt is dat het aantal “toezeggers” daalt met ruim 7% terwijl de toezeggingen dalen met ruim 5%. Dat is gunstiger dan vorig jaar: toen daalde het aantal toezeggers met 2,5% en de toezeggingen met 8,5%. Het lijkt erop dat de scherpe daling van de toezeggingen dus wat afvlakt. Het begin is er!
In cijfers: het aantal toezeggers is nu (februari) 1151 (vorig jaar 1241). De toezeggingen bedragen € 272.462,-- (vorig jaar € 287.623).
[foto: SV-2017-03-04-besturen-2]
De komende maanden kan dit bedrag nog groeien natuurlijk. We gaan ervan uit dat, net als in andere jaren, er nog meer toezeggingen binnenkomen. Hopelijk overtreffen we dan het bedrag wat in de begroting is opgenomen: € 295.000,--.
Helpt u mee? Alle kleine beetjes helpen!

Joan Maljaars, ouderling-kerkrentmeester