Adventskalender 2017: Kwetsbaar als een kind

adventskalender2017

bestel de kalender

Van de voorzitter - juni 2017

Wegens vakantie dacht ik ditmaal niets te hebben, maar dan gebeurt er toch weer wat leuks.

Op 23 mei was er de feestelijke opening van de expositie 500 jaar Grote Kerk. Jasper Krabbé hield een schitterende lezing over hoe hij, van buiten komend, de Grote Kerk reeds boven het landschap zag uitrijzen en hoe hij bij binnenkomst werd geroerd door de eenvoudige schoonheid.

Inderdaad geen moderne sier, maar een stille verwijzing naar het eeuwige. Uit de PGA kluis is oud avondmaalzilver aangeleverd, hetwelk een mooi vitrineplekje heeft gekregen. Prima dat het daar voor iedereen zichtbaar is, keurig opgepoetst, in plaats van dat het maar in een donkere opslag ligt. Bij sommige bezoekers rees de vraag: wat is dat eigenlijk ? Een vreemde vraag voor iemand die er mee is opgegroeid, maar wel kenmerkend voor dat niet alles zo vanzelfsprekend is.

In en na de Middeleeuwen was een stad nog klein en woonde en leefde men rond en in een kerk. De kerk was een ruimte voor iedereen, zeven dagen per week open, hèt sociale centrum van de samenleving. Iedere bevolkingsgroep en elk vak/gilde had er zijn ontmoetingsplek. Na de scheiding van kerk en staat werd de kerk toegewezen aan de Hervormden. Zij kwamen er nog alleen op zondag voor de eredienst. Het was niet meer de dagelijkse ontmoetingsplek voor iedereen. Veel later kwam er nog een belangrijke wijziging: de bevolkingsconcentratie lag niet meer in de oude stadswijken rond de kerk, maar in nieuwbouwwijken rond de binnenstad, waar wijkkerkgebouwen werden opgericht. Eind negentiger jaren is de Grote Kerk “verkocht” aan de gemeente Alkmaar en is deze daarmee teruggekeerd in haar sociaal-culturele functie, voor alles en iedereen. In eigendom en gebruik van het gebouw waren we als protestanten voorbijgangers, gedurende een kleine 200 jaar. Laten we echter dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die er nog steeds zijn om er van mooie dingen te genieten.

In 2016 hebben we 900 jaar Rooms-katholieke parochie in Alkmaar gevierd, zo is het begonnen. In 2018 vieren we 500 jaar Grote Kerk. Tussen deze grote getallen zal er in mei volgend jaar nog een jubileum zijn, waarover later meer. Moge het een gezegende tijd worden na een voor allen goede vakantieperiode.

Cor Docter