Komende vieringen

ds. S. Verhagen en ds. D.P. Jans

11 feb 2018  10:00 uur:
ds. S. Verhagen

Andere diensten in het totaaloverzicht.

Viering 21 januari met een levensverhaal.
Op zondag 21 januari zal Arie Bergwerff zijn levensverhaal vertellen, een verhaal waarin hij onder andere laat zien hoe het met zijn geloof in die jaren gelopen is. Het is een mooie vorm ‘om het goede van ons geloof’ met elkaar te delen. De viering wordt geleid door ds. Sibilla Verhagen.

God bestaat niet, dus…

Bovenstaande tekst stond op een tweeeuromunt die ik laatst in mijn portemonnee vond. Een sticker van het Atheïstisch Verbond. Ik moest er weer aan denken bij het voorbereiden van de kindernevendienst. In de adventstijd hebben Marieke van den Houten en ik vier weken Godly Play gedaan met de kinderen. We vertelden over de betekenis van advent.

Dat het een periode is waarin we ons voorbereiden op de Geheimenis van Kerst. Samen met de kinderen maakten we in vier zondagen de reis die niet alleen toen was maar die we ook nu nog maken. De reis van de profeten, de heilige familie, de herders en de wijzen, naar Bethlehem, naar het licht van Kerst.

Toen moest ik dus denken aan die munt: “God bestaat niet”. Ik vond het wel passend bij het verhaal waarin het belang van voorbereiding op kerst wordt benadrukt. Dat we zo makkelijk voorbij kunnen lopen aan een geheimenis, druk met inkopen doen, met werk, gezinszaken en de hectiek van het leven van alledag. Daarom vond ik het zelf ook heel prettig vier weken actief bezig te zijn met het verhaal.

Eigenlijk vind ik dat in het algemeen een grote waarde van het leiden van de kindernevendienst, je maakt op die manier tijd en ruimte om na te denken over je eigen geloof. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin de kerk vanzelfsprekend aanwezig was. De vanzelfsprekendheid van vroeger is er in mijn leven veel minder. Ik ben getrouwd met een man zonder kerkelijke achtergrond. Over de plek van geloof in ons gezin moeten we praten. In de drukte is het niet makkelijk daar tijd voor de nemen. Binnen mijn vriendinnengroep ben ik de enige die zijn kinderen heeft laten dopen maar ze gaan weer niet naar een christelijke school. Ik denk dat anderen die dit lezen die zoektocht misschien herkenbaar zullen vinden.
Toen onze zoon gedoopt werd, ben ik mee gaan draaien in de crèche en later dus met de kindernevendienst. De laatste twee jaar doe ik Godly Play. Die methode spreekt me erg aan omdat het veel ruimte laat voor de beleving en eigen ervaringen van kinderen. Eerst was ik met name bezig met de vraag wat ik mijn kinderen mee wilde geven en waarom, welke motivatie had ik daar eigenlijk voor? Maar hoe langer ik meedeed in de kindernevendienst, hoe meer ik mij betrokken ging voelen en ging nadenken over de plek die het in mijn eigen leven heeft. In het kerstnummer van Trouw las ik een interview met Claartje Kruijff, voorganger in de Dominicuskerk in Amsterdam en uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. Ik vond het een mooi interview waarin ze zei: “Kerkgang is voor mij een oefenplaats in het vinden van een goede verhouding tot mezelf en anderen, in wat zinvol is en wat niet”. Dat vind ik heel herkenbaar.

In de veertigdagentijd zullen Marieke en ik tijdens de kindernevendiensten weer Godly Play doen. In de zeven weken van 11 februari tot en met 25 maart vertellen we het verhaal van het leven van Jezus.

Sterre, kindernevendienst Noord

wie is wie?