hit counter joomla

Komende vieringen

 
 21 feb 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 25 feb 2018  10:00 uur:
ds. N.W. Visser, Noord-Scharwoude
 
 28 feb 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 04 mrt 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 07 mrt 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 11 mrt 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 14 mrt 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 18 mrt 2018  10:00 uur:
ds. J.F. Idzenga, Alkmaar

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


 

Paascyclus ‘Plaatsbepaling’

 

In de Stille Week gaan we samen met de lutheranen richting Pasen. Op Witte Donderdag komen we in de Lutherse kerk samen voor een avondmaal in de vorm van een liefdemaal (zoals we al jaren doen). De diensten op Goede Vrijdag en de paasnacht worden in de Vrijheidskerk gehouden.
Er is een overkoepelend thema: ‘Plaatsbepaling’. Het accent ligt op de plek waar het Bijbelverhaal zich afspeelt (met op de achtergrond de vraag op welke plek in ons leven wij onszelf bevinden).

 

Huis van vrede, verzamelplaats

Waar zijn we op Witte Donderdag? Volgens het evangelie zijn we met Jezus in de bovenzaal. Het is ‘een huis van vrede’, ‘een verzamelplaats’ van mensen, van verhalen, van vruchten. We vieren er zijn aanwezigheid en elkaars presentie. Op deze plek is het goed toeven.

 

Plaats delict

Op Goede Vrijdag cirkelt het rond ‘de plaats delict’. We staan stil bij het kruis en zijn onder de indruk van het lijden van de Mensenzoon. Jezus’ lichaam: het corpus delicti. Golgotha: de plaats delict. Het is de plaats van het grote vergrijp. Sporenonderzoek brengt ons naar het evangelie waarin schrikbarende aanduidingen van de moord op de menselijkheid te vinden zijn. In het slachtoffer herkennen we God.

 

Huis van bewaring

In de paasnacht komen we samen in ‘een huis van bewaring’. Eerst lijkt het alsof Jezus daarin vastgehouden wordt, voorgoed geketend als Hij lijkt te zijn aan de dood, maar het huis van bewaring blijkt een huis te zijn waarin de verhalen over opstanding en nieuw leven bewaard worden én gelezen én gevierd. In ons ‘huis van bewaring’ horen we juist over ontketening en bevrijding. Het zijn deze bevrijdingsverhalen die ons paradoxalerwijs blijven boeien. De gemeente als huis van bewaring, waar het paasevangelie niet in vergetelheid raakt en zo bewaard wordt voor de kinderen van Gods toekomst.

 

hijisernietHij is er niet 

Leefplek en startpunt

Op paasmorgen is er een vrolijke dienst in de Lutherse kerk en de Vrijheidskerk. Het thema: ‘Leefplek en startpunt’. Waar we zijn? In een tuin met een leeg graf. Maar we worden er meteen doorverwezen. We moeten naar Galilea. Daar zullen we Jezus zien. In Galilea komen we tenslotte terecht. Dit ‘tenslotte’ is geen onverbiddelijk einde, maar een overrompelend nieuw begin.

 

Plaatsbepaling

Kortom, we gaan van de bovenzaal (het huis van vrede) via Golgotha (de plaats delict) naar de plek waarop opstandingsverhalen bewaard en verteld worden (in het Bijbelse huis van bewaring) om vandaaruit in een tuin met een leeg graf te komen waar we direct doorverwezen worden naar Galilea (de leefplek, het startpunt). Dit is de ontmoetingsplek, waar de Levende ons opwacht en waar de verhalen opnieuw beginnen.

 

‘Kies dan de juiste plaatsen en geef uw hart aan God!’ (Lied 991:8)
Nielspeter Jans 

Zondag 24 september Voorganger: proponent Jerke de Vries
Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Sectie Zuid - Vrijheidskerk

vrijheidskerkVrijheidskerk
Hobbemalaan 2a
1816 GD Alkmaar
072 - 511 09 36

 

 

 

 

 


Inloopmiddag in de Vrijheidskerk

Zoals u het van ons gewend bent, wordt u zondag 4 februari vanaf 15.00 uur weer ontvangen met koffie, thee, limonade en wat lekkers erbij (zelfgebakken).

We zijn blij dat we deze middag Hannah Kwantes-Felthuis mogen ontvangen, die ons wegwijs maakt in de wereld van keramiek. Zij heeft een eigen atelier met de mooie naam “Hemel en aarden”.

Lees meer...

Fotoverslag kerstspel ‘De Bijbel: Boek vol verwachting’

Foto’s: Ton van der Lichte. Een volledig verslag kunt u op de Facebook-pagina van de Vrijheidskerk zien. De groep heet ’Samen Rondom De Vrijheidskerk’. U dient zich op Facebook eerst aan te melden als lid. Ga hiervoor naar de groep en klik onder de omslagfoto op ‘Lid worden’. Aan te bevelen!

Jaarthema

Het jaar 2018 willen wij in Almaar Zuid tot een bijzonder jaar maken. We gaan een jaar lang activiteiten organiseren rondom een jaarthema. Gekozen is voor een toekomstgericht thema: de kerk van Gods/onze dromen. U zult er zeker meer over horen. En wij hopen gauw te horen over jouw/uw droom van een kerk.

Lees meer...

Vester op...

'Venster op De Vrijheidskerk 2017 - 2018', de informatiegids van de Protestantse Gemeente te Alkmaar, sectie Alkmaar-Zuid is helemaal up-to-date gemaakt. 
In dit boekje treft u allerlei informatie aan over onze gemeente. 

Lees meer...

Inloopmiddagen De Wijkplaats

Elke maand vindt er een inloopmiddag plaats in De Wijkplaats, georganiseerd door een enthousiast groepje dames. De middag wordt bezocht door een flinke groep mensen uit Oudorp, maar ook uit andere delen van de stad. De sfeer is altijd heel gezellig!

Lees meer...

Inloopmiddagen Westerhout

Westerhout

Inloopmiddagen in Westerhout: van 14.00 – 16.00 uur. Ruimte 2 op de 2e verdieping, schuin tegenover de lift. Data: 10 januari, 7 februari, 7 maart, 4 april, 9 mei en 6 juni.

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.