hit counter joomla

Komende vieringen

 
 21 mrt 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 25 mrt 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 28 mrt 2018  18:00 uur:
Vesper met sobere maaltijd
 
 30 mrt 2018  19:30 uur:
ds. D.P. Jans
 
 31 mrt 2018  21:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 01 apr 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 08 apr 2018  10:00 uur:
ds. H.R. Hummelen, Egmond Binnen
 
 15 apr 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


 

Paascyclus ‘Plaatsbepaling’

 

In de Stille Week gaan we samen met de lutheranen richting Pasen. Op Witte Donderdag komen we in de Lutherse kerk samen voor een avondmaal in de vorm van een liefdemaal (zoals we al jaren doen). De diensten op Goede Vrijdag en de paasnacht worden in de Vrijheidskerk gehouden.
Er is een overkoepelend thema: ‘Plaatsbepaling’. Het accent ligt op de plek waar het Bijbelverhaal zich afspeelt (met op de achtergrond de vraag op welke plek in ons leven wij onszelf bevinden).

 

Huis van vrede, verzamelplaats

Waar zijn we op Witte Donderdag? Volgens het evangelie zijn we met Jezus in de bovenzaal. Het is ‘een huis van vrede’, ‘een verzamelplaats’ van mensen, van verhalen, van vruchten. We vieren er zijn aanwezigheid en elkaars presentie. Op deze plek is het goed toeven.

 

Plaats delict

Op Goede Vrijdag cirkelt het rond ‘de plaats delict’. We staan stil bij het kruis en zijn onder de indruk van het lijden van de Mensenzoon. Jezus’ lichaam: het corpus delicti. Golgotha: de plaats delict. Het is de plaats van het grote vergrijp. Sporenonderzoek brengt ons naar het evangelie waarin schrikbarende aanduidingen van de moord op de menselijkheid te vinden zijn. In het slachtoffer herkennen we God.

 

Huis van bewaring

In de paasnacht komen we samen in ‘een huis van bewaring’. Eerst lijkt het alsof Jezus daarin vastgehouden wordt, voorgoed geketend als Hij lijkt te zijn aan de dood, maar het huis van bewaring blijkt een huis te zijn waarin de verhalen over opstanding en nieuw leven bewaard worden én gelezen én gevierd. In ons ‘huis van bewaring’ horen we juist over ontketening en bevrijding. Het zijn deze bevrijdingsverhalen die ons paradoxalerwijs blijven boeien. De gemeente als huis van bewaring, waar het paasevangelie niet in vergetelheid raakt en zo bewaard wordt voor de kinderen van Gods toekomst.

 

hijisernietHij is er niet 

Leefplek en startpunt

Op paasmorgen is er een vrolijke dienst in de Lutherse kerk en de Vrijheidskerk. Het thema: ‘Leefplek en startpunt’. Waar we zijn? In een tuin met een leeg graf. Maar we worden er meteen doorverwezen. We moeten naar Galilea. Daar zullen we Jezus zien. In Galilea komen we tenslotte terecht. Dit ‘tenslotte’ is geen onverbiddelijk einde, maar een overrompelend nieuw begin.

 

Plaatsbepaling

Kortom, we gaan van de bovenzaal (het huis van vrede) via Golgotha (de plaats delict) naar de plek waarop opstandingsverhalen bewaard en verteld worden (in het Bijbelse huis van bewaring) om vandaaruit in een tuin met een leeg graf te komen waar we direct doorverwezen worden naar Galilea (de leefplek, het startpunt). Dit is de ontmoetingsplek, waar de Levende ons opwacht en waar de verhalen opnieuw beginnen.
‘Kies dan de juiste plaatsen en geef uw hart aan God!’ (Lied 991:8)

 


 

Zondag 8 april Voorganger: ds. Hittjo Hummelen.

 

Zondag 15 april Op het leesrooster staan in de tijd tussen Pasen en Pinksteren lezingen uit Genesis. Vandaag: Genesis 4: 1-16, 25-26, over de drie zonen van Adam en Eva.

 

Zondag 22 april Lezingen: Genesis 6: 1-4, over godenzonen, en Johannes 10: 11-16, over de Goede Herder.

Zondag 24 september Voorganger: proponent Jerke de Vries
Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Data van de clubs

 

Woensdagmiddagclub

  • 31 junuari
  • 14 februari
  • 7 maart
  • 21 maart: palmpassenstokken versieren
  • 11 april

 

Vrijdagavondclub

  • 2 februari: schaatsen! 19:00 uur verzamelen bij De Meent
  • 16 februari
  • 9 maart
  • 23 maart: palmpasenstokken versieren
  • 13 april

Contactpersonen gezocht

Eerder heeft u kunnen lezen in een artikel van Albert Kozijn over een nieuw in te richten vorm van pastoraat. De werkgroep eredienst Zuid is daar druk mee bezig. Het plan heeft kans van slagen als ook u er aan mee wilt werken. Daarom doen we een dringend beroep op u. Wilt u contactpersoon worden voor vijf adressen? Een paar keer per jaar aanbellen en een bezoekje brengen bij mensen die ook lid zijn van uw kerk. Omzien naar elkaar, zomaar en bij lief en leed.

Op die manier maken we kleine kringen van mensen die met elkaar verbonden worden door een coördinator. Ziet u het maar als het beeld van de Olympische ringen: verschillend maar toch verbonden. Wat zou het mooi zijn als dat plan zou slagen! Dan maken vele handen licht werk. Dat is dromen van de kerk van de toekomst. We hopen dat er wel tien mensen te vinden zijn die deze taak op zich willen nemen. Samen met de huidige wijkmedewerkers kunnen we er dan weer even tegenaan.
Doet u ook mee?
Heel graag zien we uw reactie tegemoet.
Bij voorkeur opgeven bij Anneke Janse de Jonge, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Anneke Janse de Jonge

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.