hit counter joomla
Kerstwandeling

Gesloten

geslotenvan 21 december t/m 7 januari
is het kerkelijk bureau
gesloten


Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.

anbi logo

Bericht Fietsproject - nov. 2018

Afgelopen maanden is er veel gebeurd. Bernard is verzwakt door de behandelingen.
De werkplaats kan om mij niet heldere redenen niet overgeplaatst worden naar AZC Heerhugowaard. Daar wordt gekeken naar een nieuwe mobiele werkplaats die aangekocht gaat worden. Verder is er geen ruimte voor ons in de gebouwen. Intussen kunnen wij dus nauwelijks iets doen dan verhuizen.

Lees meer...

Mano a mano

We mogen weer! 1-16 november 2018, acht huizen en latrines El Maluco, Dominicaanse Republiek
Het is anderhalf jaar geleden dat ik voor het laatst aan het werk ben geweest in de Dominicaanse Republiek omdat er in 2018 geen projecten waren. Wel vreemd voor me om zolang niet te werken in de Dom Rep en de vrienden daar niet te zien. Maar zoals gezegd, We mogen weer! En ook nu gaat Jan P. mee. Het is hem goed bevallen de vorige keer.

Lees meer...

Inzameling t.b.v. Voedselbank

Deze keer wil de Diaconie in het kader van de Oogstdienst een inzameling houden voor de Voedselbank.
Wij vragen u op de zondagen 4 en 11 november houdbare producten mee te nemen als dank voor de oogst en overvloed ons ook dit jaar weer toebedeeld. Niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend en dan is het goed om te delen met elkaar.

Lees meer...

Aluminium-inzameling

Hallo allen, we hebben in afgelopen periode gespaard voor Stichting Prakkie072, een Alkmaarse stichting, die een groot aantal leden heeft, die zorgen dat er geen eten verspild wordt en dat nog goede left-overs/voedselrestanten bij de mensen komen, die onder het bestaansminimum leven. Zelfs in Alkmaar.

Lees meer...

Collecte met app

Geen contant geld en toch geven aan de collecte tijdens de jongerenviering.
Het klinkt misschien een beetje gek maar het kan tijdens de jongerenviering van 7 oktober in de Vrijheidskerk. Tijdens de collecte in deze dienst doen we een proef met de Givt-app. Wij zijn enthousiast en hopen dat jij/u dat ook wordt. Net als met contant geld blijf je, als je geeft via Givt, anoniem en bepaal je zelf hoeveel je wilt geven. Heb je een vergissing gemaakt? Dat is niet erg want je gift kan gemakkelijk herroepen worden.

Lees meer...

Bericht Fietsproject - september 2018

Deze warme zomer veel gebeurd. Op vrijdag 17 september hebben we de fietsen van het COA verhuisd. Met hulp van Gerard de Weerdt zijn we met een grote aanhanger 8 maal heen en weer gereden om alle fietsen over te brengen naar COA HHW. Onder de uitgeleende Rotary waren veel fietsen die ernstig verwaarloosd zijn en geleden hebben. Die moeten allemaal weer gerepareerd worden. 
Ik moest erg denken hoe ik met mijn fiets tijdens de middelbare schooltijd ben omgegaan!

Lees meer...

Bericht Fietsproject - juli 2018

Ook in deze warme zomertijd is er volop te doen in de werkplaats.
Met Theo en Magda van het Tweewielercentrum in De Hoef is een hartelijke samenwerkingsrelatie ontstaan. Vandaag kreeg ik van hen een jongensfiets gratis mee. Er zat voor hen teveel werk en kosten aan om rendabel te verkopen.
Aan de andere kant kom ik om kromme wielen te laten repareren, laatste keer een nieuwe remnaaf in een achterwiel en een verbogen voorvork. Zo is er altijd wat.

Lees meer...

Aluminium

Lieve mensen, er is alweer een bedrag gestort. Deze keer is er € 60 geschonken aan het Prinses Beatrix Spierfonds ten behoeve van De Ziekte van Pompe. Bij deze ziekte ontbreekt er een enzym in het lichaam, waardoor niet alle afvalstoffen in de spieren afgebroken worden. Die hopen zich uiteindelijk op en dat geeft heel veel pijn. De ziekte komt vooral voor bij jonge mensen. Er is nog steeds onderzoek nodig.

Lees meer...

Wat kan Doe-maatje voor je doen?

Iedereen heeft wel eens een klus of een probleem waar je geen raad mee weet.
Wat zou het dan fijn zijn als iemand je wilt helpen.
Wel, dat kan. U/jij belt gewoon naar de Doe-maatje lijn. Veel gemeenteleden hebben inmiddels gebruik gemaakt van Doe-maatje.

Wat kunnen we u/jou bieden?

Lees meer...

Bericht Fietsproject - juni 2018

U geeft heel gul en we hebben momenteel een aantal fietsen in reserve. Dat is heel goed nieuws. Mocht u een asielzoeker kennen die een fiets voor zichzelf nodig heeft dan kunt u mij berichten. Ze willen allemaal handremmen en vaak een damesmodel.
Voetremmen kennen ze niet en het is moeilijk hen daar vertrouwd mee te krijgen.

Lees meer...

Bericht Fietsproject - mei 2018

Afgelopen maand hebben we bespreking gevoerd met de locatiemanager in COA Heerhugowaard. Wij kenden elkaar al van levering van fietsen aan COA Hhw. Ik snoei daar ook de fruitbomen. We zijn meer dan welkom daar en krijgen een grote voormalige wasruimte (40 wasmachines) als werkplaats. Ook onze huidige reparatiecontainer wordt er pal naast geplaatst. Tevens is er ruimte om reservefietsen op te slaan. Dat is goed nieuws. We kunnen door.

Lees meer...

Van de diaconie - april 2018

Blij verrast zijn wij met een royale opbrengst in de 40-dagentijd voor ons project in Oeganda. We kregen een aantal spaardoosjes terug, die brachten zo'n € 350 op. Dan waren er de sobere maaltijden in de Vrijheidskerk, waar wekelijks geld werd opgehaald. Ook waren daar Mies en Judith die van paaseitjes kleine boeketjes hadden gemaakt en vilten paashaasjes.

Lees meer...

Aluminium

Inmiddels is er een bedrag van € 60,00 gestort naar Mirjam en Mathea van Dansschool Attitude. Zij zagen binnen anderhalf jaar 2 keer al hun balletspullen, dus balletkleding van alle kinderen/leerlingen, parapluutjes, linten, balletschoentjes, hoepels, engelenvleugeltjes, muziekbanden, CD's en andere attributen in een felle brand verloren gaan. Zij danken u hartelijk voor de bijdrage.

Lees meer...

Fietsenactie - april 2018

Eerste bericht is dat het COA Robonsbosweg per 1 oktober 2018 gaat sluiten! Dat is heel snel. Ook gezien de zeer hoge kosten die gemaakt zijn om dit kantoorgebouw om te bouwen tot asielcentrum. COA is huurder van het gebouw.
Bernard en ik zijn al in COA Heerhugowaard geweest om fietsen af te leveren voor het “Aan de slag” programma. We hebben plannen om over te gaan naar COA Heerhugowaard voor 2 middagen in de week en daar op dezelfde voet verder te gaan.

Lees meer...

Fietsactie - maart 2018

Afgelopen maand hebben we een nieuw initiatief genomen door grote (dames)fietsen te verkopen aan volwassen asielzoekers.
Zoals u reeds bericht is hanteert het COA de borgcontractregel. Dat wil zeggen dat grote fietsen niet meer weggegeven kunnen worden. Ook verkopen mag niet op het COA-terrein. Dus gebeurt het nu in het Freedom House, onze vertrouwde Vrijheidskerk.

Lees meer...

Fietsactie - februari 2018

Het is hollen of stilstaan op het COA! Nu zijn er ineens helemaal geen aanvragen meer en zijn er fietsen en fietsjes aangeleverd van het Leger des Heils, de Diaconie Protestantse gemeente Heiloo en uit onze eigen gemeente. Ook hebben we haastig 6 kapotte fietsjes gerepareerd.
Nu staat er weer een trots rijtje te wachten op de kleine slopertjes!

Lees meer...

40-dagentijd en Oeganda.

SpaardoosjeNaast de gewone collectes in de kerk wil de diaconie in de 40-dagentijd geld inzamelen voor de ondersteuning van organisaties in Oeganda die de volgende doelen hebben:

 • Ondersteuning van vrouwen die door b.v. huiselijk geweld getraumatiseerd zijn. Naast traumaverwerking is het doel ze (financieel) zelfstandig te maken.
 • Landbouwvoorlichting in droge gebieden
 • Samenwerking tussen boeren

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers

De feestdagen zijn rustig verlopen maar december was druk met het uitreiken van kinderfietsen. We hebben vanaf november tot 5 januari 22 kinderfietsen en -fietsjes uitgegeven en zien ras de nul naderen! Reden is dat het COA veel gevallen van gezingshereniging heeft afgehandeld. Mooi en spannend om al die kinderen tevreden te zien vertrekken. Dat gaat niet altijd van een leien dakje.

Lees meer...

Aluminium en zo

Lieve mensen, wat hebt u in het verleden veel medicijnstrips ingeleverd. Die besloegen een behoorlijk deel van de opbrengst. Zoals ik al schreef: Het groeide mij wat over het hoofd en per 1 januari kan ik ze ook niet meer inleveren. Wél al het andere schone en droge aluminium. We krijgen op dit moment 80 cent per kilo.

Lees meer...

Waar was de Diaconie mee bezig

Allereerst dit: vanuit de gemeente ontvingen wij in de afgelopen maanden een aantal mooie giften, samen € 2500. Daar zijn we natuurlijk blij mee en we willen de goede gevers dan ook hartelijk danken! 
Ook ontvingen wij een overzicht van Kerk in Actie. In 9 maanden collecteerden wij voor verschillende doelen van KiA en droegen € 12000 af.

Lees meer...

Het ISBA zoekt versterking

Versterking/uitbreiding van ons team is gezien onze gemiddelde leeftijd van ons team nodig, zodat het werk ook in de toekomst gecontinueerd kan worden. Daarbij komt dat een van onze leden voorlopig niet beschikbaar is.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers - november 2017

We zijn nu volledig op orde in de fietsreparatiewerkplaats en in het fietsenhok. Alle is keurig aan kant.
We werken met z’n drieën. Bernard, Ahmet, een sympathieke asielzoeker en ik. We vertrouwen elkaar.
De verkoop heeft tot nu toe twee fietsen betroffen. Een tandem verkocht aan een echtpaar waarvan de man blind is en een Koga Myata.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers - oktober 2017

Verhuizing:
We kregen te horen van de locatiemanager van het COA Picassolaan dat alles weg moest vóór 15 oktober. Dus moesten al onze pallets, fietsen en reserveonderdelen (wielen, spatborden, bagagedragers, kinderezitjes, sturen, etc, etc) overgebracht worden naar COA Robonsbos. Dat gaf veel zorgen.

Lees meer...

Aluminium-inzameling

Het moest er toch een keer van komen. Na 35 jaar aluminium inzamelen voor goede doelen, ga ik nu afbouwen met de aluminium-inzameling. Het groeit mij wat boven het hoofd, wegens jarenlang groter wordend succes. We hebben wel 150 kleinschalige goede doelen in binnen- en buitenland kunnen helpen met minimaal € 60,-.

Lees meer...

Aluminiuminzameling

Het aluminiumsparen gaat maar door, samen met u!
We sparen nog steeds tot € 60,00 voor kleinschalige goede doelen. Deze keer sparen we voor de Stichting ALS op de weg. De spierziekte ALS is zeer progressief en de mensen, die er aan lijden, sterven helaas veel te snel.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers - september 2017

Verhuizing en verandering:
Op de Picassolaan hebben wij zo lang de fietsactie al duurt, 3½ jaar, de door u gedoneerde fietsen gegeven aan de kinderen van asielzoekers van 3 tot 18 jaar. In totaal meer dan 300 fietsen. Dat is gewoon geweldig.
Nu u dit leest zijn wij reeds met al ons gereedschap verhuisd naar COA Robonsbos. Daar werken we nu drie middagen per week aan fietsreparaties.

Lees meer...

Straatjongeren in Kampala

Er was tweemaal een collecte voor ons project in Oeganda en daarvoor is tot heden ruim € 800 binnengekomen. Ons streefbedrag is € 2000 voor dit kalenderjaar dus daar moeten we nog even onze schouders onder zetten. De opbrengst uit voorheen het Zendingsbusje is ook hiervoor bestemd. Op zondag 1 oktober is de diakonale collecte weer voor dit project.

Lees meer...

Stichting Help to Help Alkmaar

Verslag van ons werkbezoek: 2017
Na een vliegreis van bijna 24 uur kwamen aan op het vliegveld van Harare, Zimbabwe op vrijdagmiddag 2 juni 2017. Onze vrienden Jeannette en Fred, waar we gingen logeren, stonden al op ons te wachten.
Zaterdag hebben we besteed om bij te komen van de lange reis en een beetje te wennen aan de lagere luchtdruk van 1550 m boven de zeespiegel.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers - juli 2017

Vandaag 5 juli hebben we de nieuwe werkplaats, een container op het terrein van COA Robonsbos bekeken. Dat ziet er goed uit en wordt nu klaar gemaakt om erin te werken. Heel fijn. We (Bernard en ik) blijven werken op 2 locaties totdat COA Picasso gesloten wordt.
Vandaag werd in het fietsenhok spreekuur gehouden.

Lees meer...

Bericht van de diaconie

Enkele weken geleden ontvingen wij het jaarverslag van Kerk in Actie.
Zoals u weet, collecteren wij jaarlijks een aantal malen voor projecten door hen aangeleverd. De andere wekelijkse inzamelingen zijn dan voor stille hulp, hulp in eigen gemeente, en verschillende projecten die wij als PGA een warm hart toedragen, zoals Help to Help, Freedomhouse, sponsoring aan individuele vluchtelingen, acties in buitenlanden waar onze jongeren nog steeds contacten mee onderhouden, nadat zij daar een keer geweest zijn.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers - juni 2017

We zijn, veel sneller dan gedacht, al op de woensdagmiddag gestart met fietsreparaties op COA Robonsbos. Dat komt omdat Hashimi, de Afghaanse fiestenmaker aldaar, ontslagen is. Toen was er helemaal niemand. Op 31 mei zijn we gestart en in no-time was het bekend en stroomden de probleemfietsjes op ons af.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers

Mogelijk heeft u het al gelezen. Het COA Picassolaan sluit op 1 oktober 2017 definitief haar deuren. Dat betekent dat de 400 asielzoekers nu verplaatst moeten worden. Dat gaat erg veel inspanning voor de medewerkers kosten, het levert altijd veel onrust op. Wilt u zowel hen die moeten verhuizen als het COA personeel van de Picasso gedenken?

Het is de bedoeling dat wij (Bernard en ik) als fietsenreparateurs gaan verhuizen naar het COA Robonsbos, waarschijnlijk in de loop van deze zomer.
Op zaterdag 13 mei is een feestelijke overdracht geweest van de Rotary waarin 48 fietsen zijn overgedragen aan het COA. Daar hebben onze kerkgemeenschappen ook aan bijgedragen. Deze fietsen worden op borgcontract uitgeleend aan de kinderen. Wij zullen de fietsen onderhouden als we overgeplaatst zijn.
Verder nog een komische situatie: Een gemeentelid kwam met zijn fiets bij onze werkplaats en zei dat hij zo’n eigenaardig knarsend geluid hoorde wat hem ongerust maakte.
Wat bleek? Hij had zijn voorwielas met kruipolie gesmeerd en toen is het vet uit de kogellagers gelopen en knarsten de fietskogeltjes overelkaar heen! Weer wat geleerd.
Dat was het. Houdt u ons in gedachten? Zonder u gaat het niet.

Theo Bruin, vrijwilliger COA Alkmaar
Westerweg 27 1851 AA Heiloo
072 5124202
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Project: Karamojong kinderen naar huis en naar school

Iedere zondag wordt er gecollecteerd voor een diaconaal doel. Om u beeld te geven wat er mee gedaan wordt, geeft de diaconie de komende 2 jaar meer informatie over dit project.
In Kampala, de hoofdstad van Oeganda, leven vele kinderen op straat.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers

betonschaar

Betonschaar, slijptol en duidelijk blijven:
Aan de wand van ons fietsenmakershok op COA PIcassolaan hangt een grote betonschaar of kniptang. Een zware jongen, dat wel. Maar… zijn bek is zwaar gekarteld. Ik had dat ding al weggeborgen als waardeloos maar Bernard wilde hem weer terug. Ik vroeg waarom.

Lees meer...

Brandwondslachtoffertjes in Zuid Afrika

Al jaren werk ik in het brandwondencentrum in Beverwijk en doe ik vrijwilligerswerk in een paramedische commissie in Europa, maar in januari heb ik voor het eerst de brandwondenzorg in Afrika mogen aanschouwen. Als commissie waren we uitgenodigd om deel te nemen aan een congres en we hebben daar verschillende lezingen gegeven. Zeer leerzaam voor alle partijen!

Lees meer...

Fietsactie - maart 2017

Deze maanden zijn er nauwelijks of geen meldingen meer geweest. Mogelijk is er “actiemoeheid” ontstaan. Toch wil ik u melden hoe blij de gezichten zijn als we weer een mooie fiets hebben kunnen afleveren.

Lees meer...

Tent of Nations

Wij weigeren vijanden te zijn.
Zaterdag 4 februari zijn Theo Bruin van de diaconie Alkmaar en Henk Bruins op stap geweest. In de Grote kerk van Driebergen was een meeting met Daoud Nassar. Daoud Nassar is werkzaam bij de Tent of Nations.

Lees meer...

Fietsactie - februari 2017

fietsen

Afgelopen feestmaand is het rustig geweest met fietsdonaties voor de kinderen van asielzoekers.
Goed nieuws is dat de diaconie ook voor dit jaar ons project krediet wil geven. Daarvan zijn inmiddels buiten- en binnenbanden van kinderfietsen gekocht.

Lees meer...

Aluminiuminzameling

aluminium

>p>Lieve mensen, wat is er weer veel aluminium ingebracht in de laatste tijd. Geweldig!
We konden Wieke Wijntje Kingma voor haar volgende reis naar de Dominikaanse Republiek € 175,00 meegeven.

Lees meer...

ISBA-paaspakketten-actie 2017

pakket

Het ISBA-fonds –het Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar- zal ook dit jaar evenals de voorgaande 10 jaren paaspakketten verstrekken aan mensen die financieel en ook vaak sociaal in een moeilijke positie verkeren.

Lees meer...

Alkmaar Freeedom House

Het Alkmaar Freedom House (AFH), het vluchtelingenproject van de Alkmaarse Raad van Kerken in de Vrijheidskerk, draait nu ruime zeven maanden. Er is iets moois opgebouwd. Het is gebleken dat het AFH in een behoefte voorziet. Behalve de ontmoetingen die elke middag plaatsvinden tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Nederlanders, wordt er heel veel taal geoefend.

Lees meer...

Mano-a-mano

Huizen en latrines bouwen in Manomatuey en El Mango, Dominicaanse Republiek.
Vrijdag, 18 november aan het einde van de dag zijn we weer in Nederland aangekomen. Vol indrukken van alles wat we de afgelopen twee weken hadden meegemaakt. Er zijn zes huizen en zes latrines gebouwd.

Lees meer...

Nieuws van Doe-maatje

Doe-maatje bestaat sinds een jaar of twee. Bijna iedere week wordt er een beroep gedaan op Doe-maatje. Immers: iedereen heeft wel eens een klus of een probleem waar je geen raad mee weet.

Lees meer...

Fietsenactie - december 2016

Kinderfietsen

Afgelopen maand is er weer veel gebeurd. De fietsenmaker Mischa van de Fietsenmakerij in het centrum van Alkmaar heeft zijn opslagruimte opgeruimd en Bernard en ik mochten uitzoeken wat we konden kopen en gebruiken. Dat was veel. 30 fietsen,

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers

De maanden september en oktober zijn ook weer erg goed geweest; resp. 7 kinderfietsen en 14 fietsen. De 7 kinderfietsjes kon ik van een Turkse vader van een groot gezin kopen. Hij knapt ze op om wat bij te verdienen. Zo kom ik werkelijk overal.

Lees meer...

Fietsactie voor kinderen van asielzoekers

fiets coaDe hele zomer zijn er toch weer door gemeenteleden fietsen gedoneerd. De aankoop van fietsen bij de fietsenmakers is minder geweest. Er was weinig aanbod.
Wel zijn er nu ongeveer 30 kinderen blij gemaakt met een fietsje in het nieuwe AZC, waar nu 400 asielzoekers verblijven. De teller staat na 2,4 jaar op 240 fietsjes en fietsen. Geweldig gewoon. Mijn vraag om vrijwilligers die fietsjes gaan repareren en gereed maken voor gebruik, heeft nog niets opgeleverd. In het najaar komt in het blad de Geestmolen een oproep. Ik hoop om na mijn vakantie toch maar te starten met een klein fietsspreekuurtje op vrijdagmiddag in de kelder van het nieuwe AZC. We kijken of dat voldoet.

Lees meer...

Fietsen voor kinderen asielzoekers

fiets coaDe actie duurt nu al twee jaar en vier maanden en heeft nu 225 fietsen opgeleverd. Voornamelijk kinderfietsen en damesfietsen. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn. De bekendheid hierover breidt zich nog steeds uit. Het Leger des Heils doet nu ook actief mee dankzij de inzet van kapitein Anne Stastra. In het nieuwe asielcentrum Belastingkantoor zijn nu 25 kinderfietsen klaar voor gebruik. De kinderen staan te springen om ze te gebruiken.

Lees meer...

Vluchtelingenproject: voorzichtige start

vluchtelingen2De afgelopen maanden is door veel mensen heel veel werk verzet om het Open Huis voor vluchtelingen in de Vrijheidskerk (Alkmaar Freedom House) vorm te geven. Ruim 150 vrijwilligers hebben zich opgegeven om de ontvangst van de vluchtelingen mogelijk te maken. Er zijn twee workshops over het taalcafé georganiseerd voor de vrijwilligers die de vluchtelingen willen helpen de Nederlandse taal te begrijpen. De Vrijheidskerk is voorzien van WiFi en professionals bouwden op vrijwillige basis een website met informatie in drie talen over het project (www.alkmaarfreedomhouse.nl). Voor de vluchtelingen zijn flyers gemaakt waarop zij in vier talen welkom worden geheten in de Vrijheidskerk. Kortom, we zijn er klaar voor.

Lees meer...

Vluchtelingen WEL welkom

vluchtelingen2 DSCN0578 Small

Zondag 1 mei na de dienst hebben enkele gemeenteleden o.l.v. ds. Jans stickers verwijderd die in de omgeving van de Vrijheidskerk op lantaarnpalen waren aangebracht. 'Refugees not welcome' was op de stickers te lezen.
Met bevrijdingsdag in het vooruitzicht wiilen wij juist benadrukken dat mensen die hebben moeten vluchten omdat zij in hun eigen land niet vrij en veilig zijn, bij ons juist wel welkom zijn en dat wij ze hartelijk willen ontvangen en helpen. Daarom hebben wij met elkaar de stickers verwijderd en stellen wij m.b.v. vrijwilligers onze kerk open voor ontmoetingen.

Vluchtelingenproject Vrijheidskerk

vrijheidskerkVrijheidskerk Alkmaar stelt haar deuren open voor vluchtelingen. Een warme en veilige ontmoetingsplek bevordert een snelle inburgering en maakt de situatie draaglijker.
Het Vluchtelingenproject Vrijheidskerk in Alkmaar wil alle vluchtelingen in de stad laten weten dat zij welkom zijn. De deuren van het kerkgebouw aan de Hobbemalaan 2A worden daarvoor, na aankomst van de vluchtelingen in het voormalig belastingkantoor aan de Robonsbosweg, geopend voor iedereen die door oorlog en vervolging in Alkmaar terecht is gekomen.

Lees meer...

ISBA Paaspakkettenactie 2016 zeer geslaagd!

voedselpakketDit jaar hebben wij voor de 10de keer de paaspakkettenactie georganiseerd. We laten u hierbij graag weten, dat de actie ook deze keer wederom een groot succes is geworden dankzij de gulle gaven van velen vooral via de Alkmaarse kerken. Wij danken u daar oprecht voor.
U heeft veel bruikbare artikelen ingezameld en daarnaast ook veel geld gedoneerd, zodat wij de pakketten aan konden vullen, wanneer de sortering minder werd. Daar we in de meeste gevallen de gezinnen kennen, konden we heel gericht de inhoud samenstellen.

Lees meer...

Bericht van het COA - april 2016

coaover het Fietsproject voor asielkidz:

De maand maart is tot dusver een zeer goede maand geweest: 19 fietsen (kinder+volw).
Een belangrijke reden is dat de gemeenten Gereformeerd Vrijgemaakt en Christelijk Gereformeerd actief meedoen. Dat gebeurde na een goed gesprek met hun diaconieën. Dit is wat ik vurig hoopte namelijk dat we als kerken op de werkvloer elkaar vinden en helpen. Een jonge vrouw met een drukke baan drukte me 30 euro in de hand om naar een adres te gaan waar ze 2 kinderfietsen op marktplaats had gekocht.

Lees meer...

Alkmaarse Raad van Kerken en hulp aan vluchtelingen

vrijheidskerkEind 2015 hebben wij u laten weten dat de Alkmaarse Raad van Kerken een werkgroep “Vluchtelingen” heeft opgericht. Inmiddels is bekend dat de Vrijheidskerk de mogelijkheid biedt een Open Huis te organiseren. De kerk ligt vlakbij het belastingkantoor dat momenteel omgebouwd wordt tot AZC.
Aan de vluchtelingen, die in april komen, wordt op maandag t/m vrijdag ’s middags een gastvrije plek geboden met ruimte voor gesprekken en taallessen. De werkgroep ziet dit als een begin. Als blijkt dat er meer en andere activiteiten gewenst zijn wordt dit later georganiseerd. “Klein beginnen en aansluiten bij de behoeften van de vluchtelingen” is de leidraad voor de werkgroep.

Lees meer...

Bericht van het COA - maart 2016

fietsventiel setover het Fietsproject voor asielkids:
Deze maand is meer duidelijk geworden hoeveel kinderen er te verwachten zijn in het nieuwe asielcentrum Belastingkantoor(“Alkmaar 2”). Het zijn er 50 tot 100. De actie loopt goed. Ook heb ik fietsen kunnen kopen bij Theo Schilder voor een mooi prijsje. De teller staat op 177 fietsen totaal.
Bernard, de Surinaamse fietsenmaker van het COA, vertelde mij over een kleine ramp. Op een nacht waren alle ventielen uit de kinderfietsen gehaald. Ze stonden huilend voor Bernard. Die liet z’n goede hart spreken. 50 ventielen gekocht en erop gezet. Weg tranen.

Lees meer...

Aluminiuminzameling

aluminiumEn weer is er € 60,00 gestort. De opbrengst per kilo is wel iets lager, maar het aluminium brengt nog steeds cash geld op. Ik heb net Vluchtelingenwerk blijgemaakt met 60 euro voor de kinderen in de AZC's in Alkmaar en Heerhugowaard. We zijn nu aan het sparen voor Novib, voor Empowerment. Novib wil vrouwen in ontwikkelingslanden zo goed opleiden, dat zij in hun gemeenschappen leidinggevende functies kunnen bekleden. In 65% van deze dorpen en organisaties gaat het onder leiding van vrouwen beter met de leefomstandigheden. Een prima doel. Daarna gaan we sparen voor het FabLab bij het kanaal in Alkmaar. Dit laboratorium geeft mensen van 2 t/m 100 gelegenheid om ontdekkend en vernieuwend met duurzaamheid en techniek bezig te zijn. Zij vinden, tijdens de vrije inlopen, een plek, waar zij, met hulp van vrijwilligers, met hun project aan de gang kunnen gaan.

Lees meer...

Bericht van het COA - januari 2016

coaDe actie gaat nog steeds door. De opbrengst van de kerstzangdienst in de Grote Kerk in Alkmaar is bestemd voor de aankoop van fietsen en fietsjes. Zeer verheugend!
Deze keer een gebeurtenis uit de fietswerkplaats van het COA waar Bernard en Abdi de scepter zwaaien. We helpen daar mee repareren. Het gaat over de mooie en minder mooie fietsjes.
Een jongen kreeg duidelijk een minder mooie fiets. Hij vroeg aan zijn vriendje:” Hoe kan ik een mooiere krijgen?”

Lees meer...

Alkmaarse Raad van Kerken en hulp aan vluchtelingen

arkDe leden van de ARK hebben de handen ineengeslagen om zich voor te bereiden op de komst van de vluchtelingen in het belastingkantoor aan de Robonsbosweg. Er is een werkgroep opgericht waarbij ook City Light, de Vrijwilligerscentrale regio Alkmaar en het Gilde Alkmaar zich hebben aangesloten.
In subwerkgroepen buigen de deelnemers zich over de vraag wat nodig is om de vluchtelingen (praktische) hulp te geven en hoe dit gedaan kan worden. Het gaat daarbij om ontmoeting (open huis), het leren van de taal, geestelijke verzorging, dagbesteding en het organiseren van een vraagbaakplatform.
Half januari 2016 komt de werkgroep opnieuw bij elkaar. Daarna hoort u meer van ons.

Ria de Rijke, secretaris ARK
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bericht van het COA - augustus 2014

Ik sprak een gemeentelid die zich aangemeld had voor de alfabetiseringscursus. Het bleek dat het lesgeven aan een groep van 8-10 mensen betreft en voor 2 dagdelen per week. Dat is natuurlijk een hele verplichting maar het brengt ook heel veel contact en plezier. Nogmaals, u hoeft echt geen professionele scholing gehad te hebben.
Meldt u zich aan? Ook dit is een stukje van het werk in de wijngaard!
Verder gaat het goed met de fietsen. Juni heeft 3 kinderfietsen opgeleverd, juli 1 fiets maar augustus 12 fietsen! Het blijkt dat er doorlopend behoefte is aan ongeveer 6 fietsen per maand. Die kunnen dan opgeknapt worden door Bernard, de fietsenmaker van het COA. Blijft u ook alert op oude fietsen?
Hartelijke groet.

Theo Bruin, diaken sectie Zuid

Oogsdienst 2014

Actie voor de voedselbank

Zondag 26 oktober vieren wij in Alkmaar de jaarlijkse Oogstdienst. De Oogstdienst is een feest van dankbaarheid en het delen met hen die het minder hebben.
Om dit ‘delen’ ook in praktijk te brengen houden we bij de Oogstdienst altijd een actie voor een bepaald doel. Soms voor mensen ver weg en soms voor mensen heel dichtbij. Dit jaar is de actie voor de Voedselbank in Alkmaar. We willen u vragen voor deze Oogstdienst uw speciale gift in natura mee te brengen naar de kerk.

Lees meer...

UItzending Inge Landman

De Protestantse Gemeente Alkmaar als een wereld-diaconaal meelevende gemeente.

Waar de diaconie zich mee bezighoudt is te zien aan de eerste collecte in onze kerkdiensten op zondag. Vaak gaat het om stille hulp in onze eigen omgeving of om het steunen van een organisatie, die mensen in Nederland helpt, die steun nodig hebben omdat zij niet door anderen worden geholpen of bij regelingen tussen wal en schip vallen. Zo heeft onze diaconie in de Raad van Kerken van Alkmaar het initiatief genomen tot een maatjesproject voor schuldhulp. Ons initiatief lijkt langzamerhand te gaan lopen en binnenkort hoop ik daar meer van te kunnen vertellen.
Ook steunt de diaconie, meestal via Kerk in Actie, projecten wereldwijd. Ook daar gaat het om hulp aan mensen, die geheel of gedeeltelijk van buitenlandse steun afhankelijk zijn. Uit de zondagse toelichtingen bij de collecten weten wij, dat het om een groot aantal landen en een groot aantal heel verschillende projecten gaat.

Lees meer...

Bericht van het COA - december 2014

November is een wondermaand geweest!

Onze kerkgemeenschap heeft met hulp van de diaconie en de gemeenteleden 22 fietsen verworven. Bijna alle fietsen mankeerden wat. Van de een ontbrak de ketting, van de ander was het sleuteltje afgebroken in een verroest slot. Hevig sloopwerk! Van een andere fiets vielen de banden er bijna af van ouderdom. Wat te denken van een vastzittende trommelrem.
De fietsen van de kinderen in de dependance in Bergen aan zee hebben hun fiets. 13 stuks afgeleverd in goede conditie met sloten en verlichting. De fietsen worden niet in eigendom gegeven maar worden door de leiding voor gebruik verstrekt. Dit om het grote tekort goed op te vangen.

Lees meer...

ZWO-berichten - augustus 2014

Medische en psychosociale hulp in Gaza

Kerk in Actie draagt voor 30.000 euro bij aan medische en psychosociale hulp voor de slachtoffers van het gewapende conflict in Gaza.
Kerk in Actie biedt hulp via het internationale kerkelijke netwerk van de ACT Alliance. Daarbij wordt samengewerkt met de partners van de Raden van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) en de Palestijnse gebieden. De MECC werkt in verschillende ziekenhuizen. Eén van de ziekenhuizen waarmee wordt samengewerkt, het Ahli Arab ziekenhuis, is meerdere keren gebombardeerd, waardoor de eerste verdieping zwaar beschadigd is en alle ramen kapot zijn. Vele patiënten liggen in de gangen van het ziekenhuis en leven in angst op volgende bombardementen. 

Lees meer...

ZWO-berichten - oktober 2014

Kalender 2015

In 2013 verscheen de vertrouwde Missie Zendingskalender (MZK) voor het laatst. Op veler verzoek is besloten om vanaf 2015 de Zendingserfgoedkalender uit te geven. Voor 2015 komen de afbeeldingen uit Egypte. Ze zijn van de hand van de meest vooraanstaande Christelijke kunstenaar in dat land, dr. Farid Fadel. Hij is lid van de Anglicaanse gemeente in Caïro en schildert aan de ene kant figuratief met sterke Egyptische karakteristieken wat zijn passie voor zijn land weerspiegelt. 

Lees meer...

ZWO-berichten - december 2014

Kinderen in de knel

Met kerst voert Kerk in Actie campagne voor kinderen in de knel, samen met kerkelijke gemeentes en donateurs. Dit jaar staat het werk van Mwana Ukundwa in Rwanda voor weeskinderen centraal. Tijdens de kerstcollecte in veel Protestantse Gemeenten wordt er voor dit werk gecollecteerd.
Geef deze kerst een pleegouder cadeau
Papa’s sterke hand om vast te pakken. Mama’s ogen die aandachtig naar je kijken als je iets vraagt. Onvoorwaardelijke steun waardoor je als kind voelt dat je veilig bent. Een gevoel dat veel weeskinderen in Rwanda elke dag moeten missen. Daarom willen we hen deze kerst die steun teruggeven, zodat ze onbezorgd groot kunnen worden. Doe mee en geef deze kerst een pleegouder cadeau.

Lees meer...

Mano-a-mano: december 2015

manomanoEind november ben ik weer teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek.
De groep van 25 mensen uit het hele land is veilig en gezond geland na 2 onvergetelijke weken. Onze opdracht was om 6 huizen te bouwen en 30 latrines te plaatsen verdeeld over verschillende dorpen rondom het multifunctionele centrum in Los Anones. Sommige werkplekken waren op loopafstand. Voor andere werden we met een pick-up of truck gebracht. Het bouwbedrijf was voor onze komst al aan het werk en hebben de fundering en de stenen onderkant van de huizen gemaakt.

Lees meer...

Bericht van het COA - december 2015

coaAfgelopen maand is er veel gebeurd. Ons land wordt overspoeld met vluchtelingen en Alkmaar met Heerhugowaard krijgen daar veel mee te maken.
Nieuwste bericht is dat het belastingkantoor in Alkmaar opvang wordt. Deze vluchtelingen worden praktisch buren van onze Vrijheidskerk. Ik hoop u de volgende maand daar meer over te kunnen vertellen. De verbouwing is nog niet begonnen. In de kranten is te lezen hoe de mensen erop reageren. Hoe doen we dat zelf als kerkgemeenschap? Hoe denken we over hen?

Lees meer...

Mano a mano: Huizen en latrines bouwen in de Dominicaanse Republiek

manomanoOp het moment van schrijven ben ik druk aan het voorbereiden voor de reis die 5 november begint. Zondag 25 oktober mocht ik van Jan Willem Stam de reiszegen voor deze reis ontvangen. Een bijzonder en waardevol moment.
De stand van zaken daar: De funderingen van de eerste huizen zijn gelegd en ook het gaten graven voor de latrines is in volle gang. De bewoners kijken naar ons uit en wij naar hun. We hebben veel zin om aan de slag te gaan. Wordt vervolgd! Onze verrichtingen zijn te volgen via: www.manoamanodomrep.com
Dios te bendiga y hasta luego!!
Wieke Wijntje Kingma,

Nieuws van Doe-maatje

doe maatjeTijdens de startzondag in september hebben we in de Immanuelkerk een oproep gedaan voor het Doemaatjesproject. We vroeger om maatjes die iets willen doen en wat ze kunnen doen en we vroegen of er mensen zijn die behoeften hebben aan hulp in welke vorm dan ook.
We kunnen u melden dat 18 mensen zich als maatje hebben gemeld. Zij gaven allerlei activiteiten op waarvoor zij zich willen inzetten, zoals klusjes in huis/ tuin, hulp bij computer, mee naar dokter of ziekenhuis, samen boodschappen doen, uitstapje maken, enz enz.
U ziet het, er is veel enthousiasme bij onze gemeenteleden om de helpende hand toe te steken.

Lees meer...

ZWO-berichten - november 2015

zwo logoToekomst ZWO
De werkgroep ZWO heef een constructief overleg gehad met de vertegenwoordigers van de diaconie. In dit overleg hebben 3 leden van de ZWO aangegeven dat ze stoppen met hun werk in de ZWO. Er verandert veel in 2016 nu er 2 preekplekken ontstaan. En we worden allen een dagje ouder. De diaconie heeft in ons overleg toegezegd het werk van Kerk-in-Actie zeker een vervolg te geven. Dit gebeurt al door aandacht te geven in Samen Verder en de informatie in de nieuwsbrieven over de collectedoelen op de betreffende zondag. Er is ook een werkgroepje nu bestaande uit Gerrit van Reeuwijk en Jan de Groot die zich inzetten voor een Kerk-in-Actieproject in Colombia, samen met de kerken uit Leeuwarden. Zij houden contact met uitgezonden medewerker Inge Landman die zich inzet voor verzoening. 2x per jaar is hier ook een collecte voor.

Lees meer...

Wat kan doe-maatje voor je doen?

doe maatjeIedereen heeft wel eens een klus of een probleem waar je geen raad mee weet.
Wat zou het dan fijn zijn als iemand je wilt helpen.
Wel, dat kan vanaf nu. U/jij belt gewoon naar de doe-maatje lijn.
Wat kunnen we u/jou bieden?

 • lamp aansluiten
 • boodschappen doen
 • meegaan naar een afspraak bij arts of instantie
 • invullen formulieren
 • tv instellen
 • werkje in de tuin
 • schilderij ophangen
 • op je kinderen passen

Lees meer...

Bericht van het Coördinatie Orgaan Asielzoekers

fiets coaEinde maand augustus lag het accent op AZC Heerhugowaard. Meegesleept door het enthousiasme van de projectleidster Jeanine Stricker hebben we al 9 dames-, 2 heren- en 5 kinderfietsen kunnen afleveren. Ze worden tijdens de verbouwing voorlopig opgeslagen. Het zijn grote gebouwen op een groot terrein. In 60 woonunits worden 600 asielzoekers gehuisvest in ruime vertrekken. Veel ruimte om de gebouwen. Er komt een moestuin, een boomgaard is er al, een kas etc. Ook een kledingwerkplaats.

Lees meer...

Oogstviering zondag 25 oktober 2015

dorcas doosZondag 25 oktober 2015 eindigt niet alleen de zomertijd, maar zullen we in onze kerkgebouwen ook onze jaarlijkse Oogstdiensten houden. Het is niet vanzelfsprekend, dat we dagelijks ons eten en drinken tot onze beschikking hebben. De meesten van ons hebben meer, dan wij nodig hebben.

Daarom wordt iedereen op zondag 11 en 18 en 25 oktober in de gelegenheid gesteld om voedsel mee te nemen, dat na de oogstdienst naar Dorcas wordt gebracht. Het zal duidelijk zijn, dat het meegebrachte voedsel niet bederfelijk mag zijn, dus alleen verpakte en houdbare waren. In de voedselpakketten van Dorcas gaan in verband met douanevoorschriften de volgende zaken. U kunt daaraan bijdragen in natura.

Lees meer...

Mano a mano: Huizen en latrines bouwen in de Dominicaanse Republiek.

SV 2015 07 05 delen 4De zomervakantie is voorbij en de tweede helft van 2015 staat voor de deur. Naast vergaderingen en ander activiteiten staat er eind september een voorbereidingsdag voor een Mano a mano project in november genoteerd in mijn agenda. We mogen weer!! Ik kijk er naar uit.

Het projectplan voor deze twee weken staat inmiddels vast. Er zijn zes families aangewezen die een nieuw huis krijgen en het is duidelijk waar we de 30 latrines mogen plaatsen. De foto laat het huisje van een van de gezinnen zien. (klik erop voor een vergrotinmg.) 7 gezinsleden in een huisje waar het dak vol gaten is en de vloer van zand is. Geen ideale situatie.

Lees meer...

Aluminium-inzameling - augustus 2015

aluminiumHet is al weer een hele poos geleden, dat u iets over de aluminium-inzameling heeft gelezen. We hebben, in tegenstelling tot andere keren, nu een aantal maanden ingezameld voor het weeshuis in India, waar onze jongeren zich voor ingezet hebben. We konden hen het prachtige bedrag van € 400 meegeven, om daar sport, spel en speelmateriaal van te kopen voor de kinderen van het weeshuis. Ook kon ik nog € 60 extra storten voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Ik heb dat gedaan naar verschillende instanties. Het enthousiasme voor de inzameling is geweldig, maar er wordt toch ook wel behoorlijk vaak ijzer ingeleverd en dat is niet nodig, want dat is simpel te controleren met een (ijskast)magneetje. Ook vinden we nog wel koffiepakken, chipszakken en zeer glad glimmend plastic. Helaas kunnen we daar niets mee. Aluminium is licht metaal, dat niet magnetisch is, het rammelt, is meestal licht zilverkleurig en kan in elkaar geknepen worden en blijft dan in die vorm zitten. U kunt het nog steeds inleveren in de hal van de Blije Mare.

Lees meer...

Bericht van het COA - augustus 2015

fiets coaInmiddels is er een turbulent voorjaar geweest met een artikel in het Noord-Hollands Dagblad en een radio-interview. Dat heeft een prachtige respons opgeleverd van een aantal mensen. We konden fietsen ophalen van Castricum tot Schoorl. Een heel werk, samen met Bernard. Van de familie Zaadnoordijk mogen we de aanhanger lenen voor niets, mooi.

Ook een ruime donatie van Mischa van “De Fietsenmakerij” Hij gaf 10 fietsen en veel fietsbanden. Grappig was dat de eigenaar van zijn opslagruimte ook 2 fietsjes meegaf. Hij vroeg wie ik was. Diaken van de Protestantse Kerk dus. Dan krijg je ze niet mee want ik ben Katholiek, zei hij als grap. De teller staat nu op 130 fietsen. Dank u wel!

Lees meer...

Dagje uit voor onze oudere gemeenteleden

Graag nodigen wij onze oudere gemeenteleden ( 65+) uit om deel te nemen aan een dagtocht per bus. Afgelopen jaar is dit uitstapje voor de eerste maal georganiseerd en de diaconie van de PGA wil hier graag een traditie van maken. Op dit moment is er nog geen prijs en reisdoel bekend, maar wij willen toch graag inventariseren of er gemeenteleden zijn die belangstelling hebben om mee te gaan.

U kunt zich opgeven bij de diaken van uw wijk of via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres:
Met vriendelijke groet Nynke Prins
Telefoon: 072 561 58 11 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus schuldhulpverlening 6 juni

De ARK wil een stimulerende rol spelen, uitgaande van de brede inbreng van bestaande activiteiten op het gebied van de schuldhulpverlening die al door het ISBA en het Leger des Heils gedaan wordt met als doel samenwerking te vergroten en meer mensen de mogelijkheid te geven hierin te participeren waardoor de bestaande schuldhulpverlening eventueel kan worden uitgebreid en verbeterd. Daar is menskracht voor nodig die zowel het ISBA als het Leger des Heils in staat zal stellen continuïteit te waarborgen en nog meer mensen te helpen die tussen wal en schip (dreigen te) vallen.

Lees meer...

Welkom op de Kerk in Actie Werelddag!

Samen zijn we de kerk in actie. Wereldwijd voelen we ons met elkaar verbonden. Daarom bent u op zaterdag 25 april van harte welkom op de Kerk in Actie Werelddag. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt u geïnspireerd door verhalen van medechristenen en ontmoetingen met partnerorganisaties van Kerk in Actie uit de hele wereld. Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk, denkt ’s morgens met u na over het thema ‘Geloven in delen’. Hoe kunt u de kerk versterken, noodhulp mogelijk maken of kinderen in de knel ondersteunen? ’s Middags zijn er interactieve workshops. Ga in gesprek met gelovigen uit Bangladesh of Myanmar, leer meer over vluchtelingen in Thailand of ontdek hoe het is om als kind in een sweatshop te moeten werken. Zo beleeft u een Werelddag!
Kom ook op zaterdag 25 april, vanaf 9.30 uur naar de Kerk in Actie Werelddag.
Toegang is gratis, aanmelden en meer informatie via www.kerkinactie.nl/werelddag
De dag vind plaats in Ermelo.

Diaconaal jaar en vakantievrijwilliger in de Herberg

In Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek worden gasten ontvangen, die om allerlei redenen een paar weken afstand nemen van de thuissituatie en tot rust willen komen. Wij bieden hen pastorale zorg, een fijne plek en een goede sfeer. Samen met hen zoeken we welke betekenis hun geloof in God voor hen heeft in een moeilijke periode in hun leven.

Lees meer...

ISBA-paaspakkettenactie 2015

Het ISBA-fonds – het Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar - zal ook dit jaar evenals de voorgaande 9 jaren paaspakketten verstrekken aan mensen die financieel en ook vaak sociaal in een moeilijke positie verkeren.

In het laatste jaar hebben wij in aanloopcentrum De Zwaan in toenemende mate mensen ontmoet, die niet meer rond kunnen komen, omdat zij hun werk zijn kwijtgeraakt en schulden hebben gemaakt. Daar zijn mensen bij, die hun huur niet meer kunnen betalen, dakloos geworden zijn en noodgedwongen een beroep moeten doen op de nachtopvang van de gemeente Alkmaar. Ook komen we regelmatig alleenstaande moeders met jonge kinderen tegen, die een beroep doen op het ISBA-fonds, omdat ze tegen het eind van de maand geen geld meer hebben om eten te kopen.

Lees meer...

Bericht van het COA - september 2015

Weer nieuwe ontwikkelingen:
Afgelopen maand hebben 4 gemeenteleden hun hele mooie oude damesfietsen gedoneerd. Die gaan naar het COA Alkmaar, waar Bernard zat te springen om 4 damesfietsen. Hartelijk dank daarvoor!
Verder heb ik contact gehad met Jan van der Starre, raadslid voor de Seniorenparij in Heerhugowaard. Hij is zakenman en is via een leerplichtambtenaar is hij op het spoor gekomen van de fietsennood onder kinderen van asielzoekers. Asielzoekers zijn verplicht hun kinderen naar school te sturen en die moeten dat ook kunnen. 

Lees meer...

Bericht van het COA - januari 2015

Na de vorige maand is het nu rustig. Van de 13 afgeleverde fietsen zijn er 2 als gestolen in Alkmaar gerapporteerd. Dat is redelijk verdacht maar onbewijsbaar. Dat maakt het werk best moeilijk en kom je in de verleiding om cynisch af te haken.Die verleiding heb ik met mijn werk met verslaafden ook gehad. Niet doen dus en gewoon doorgaan.De dependance in Bergen aan Zee heet AVO (aanvullende opvang) in COA jargon. Daar heb ik een week geleden nog 3 kinderfietsen afgeleverd. U wordt weer hartelijk bedankt voor alle bijdragen! Ook voor de 3 dames- en heren fietsen deze decembermaand. Er is in de AVO Bergen een nieuwe fietsenman aangesteld: Imad Jazmati. Hij krijgt daar gereedschap om eenvoudige probleempjes te kunnen repareren.Verder zijn er asielzoekers die zelf een fiets willen kopen. Dat gaan we nu opzetten. Ik kijk bij Theo Schilder en bij het Tweewielercentrum in de Hoef of er aanbod is en dan gaan we erop af. Mogelijk is ook de TeCeA een alternatief.Voor mijn zware fietsproblemen is een oplossing waarschijnlijk. Ik heb een heel aardige fietsenhandelaar en reparateur gevonden.

Lees meer...

Begroting Diaconie 2015

De begroting van de diaconie zoals goedgekeurd door de Kerkenraad is hier te zien

Mano a mano: december 2014

Dominicaanse Republiek, november, nieuwe huisjes en latrines in Los Anones, Nigua Arriba en Mano Matuey.
Het is weer gelukt! 6 huizen afbouwen en uiteindelijk 33 latrines.
Op een van de foto's ziet u hoe ze er uit zien na het maken van de wanden en het plaatsten van het dak. Het lijken erg mooie huizen in verhouding met de omliggende huizen en dat zijn het ook. Maar ze zijn een soort modelwoning om te laten zien hoe een gezin samen hoort te leven. In deze huizen is er een slaapkamer voor de ouders, voor de jongens en voor de meisjes. Erg belangrijk voor de veiligheid van de meisjes. Daarom maken we ook latrines met een deur die van binnenuit op slot kan. Deze keer heb ik me het meest beziggehouden met de latrines. Eerst een betonvloer storten met de wc-pot erin. Daarna het houten skelet er op plaatsen en de golfplaten er omheen bevestigen. Als laatste wordt er geverfd.

Lees meer...

Mano a mano: Nieuwe huisjes en latrines

Het is bijna zover dan mag ik weer samen met 23 anderen aan het werk in de Dominicaanse Republiek. Sterker nog, als u dit leest zijn we al een week aan het werk! We vertrekken 6 november en komen vrijdag de 21ste weer terug. Als alles volgens plan verloopt, hebben we dan 6 nieuwe huisjes gebouwd en 30 latrines geplaatst. In de kop herkent u misschien namen van dorpen waar we al eerder hebben gewerkt. Als we aan het werk zijn blijken er vaak meer gezinnen te zijn die een latrine nodig hebben. Dus we gaan nu in Los Anones, Nigua Arriba en Mano Matuey extra latrines plaatsen. Voor de huisjes zijn de voorbereidingen in volle gang. Een paar hebben al fundering en wij gaan daar de wanden en het dak op plaatsten. 

Lees meer...

Ondersteuning van het project Geloven in Verzoening in Colombia

Vanaf februari wordt Inge Landman uitgezonden naar Colombia voor Kerk in Actie voor het project Geloven in Verzoening. Dit project richt zich op de 'gewone' bevolking van Colombia die tussen de strijdende partijen (overheid, paramilitairen, guerrilla's en drugsmaffia) zijn ingesloten. Doel is de mensen op basis van en vanuit geloof hun verhaal te laten doen en hoop op stoppen van geweld en verzoening niet te laten verliezen. Daarbij wordt theologisch onderwijs gegeven. Centraal staat de vraag: 'hoe kunnen mensen verder leven met een traumatisch verleden'?

Lees meer...

Bericht van het COA - november 2014

Het is momenteel overvol in het COA. Alle ruimten maximaal bezet vanwege de toevloed van asielzoekers, veel uit Syrië. Er is zelfs een dependance geopend in Bergen aan Zee!
Ik was daar op 22 oktober om kinderfietsen af te leveren die meer dan welkom waren. De kinderen hebben de grootste pret bij het leren fietsen. Er is ook grote behoefte aan dames- maar ook herenfietsen voor de asielzoekers die naar Alkmaar willen fietsen voor een boodschap. Er zijn momenteel 3 leenfietsen, 2 zonder slot!

Lees meer...

ZWO-berichten - november 2014

Verslag van Galilea Conferentie in Nes Ammim

“Voor christenen in Israël heeft de Joods-christelijke ontmoeting alleen maar zin als deze op korte termijn bijdraagt aan meer politieke solidariteit”
“Joden voelen zich nog te kwetsbaar om zelfbewust en met een open blik het gesprek aan te gaan met hun christelijke landgenoten.”

Twee stellingen die in de afgelopen dagen in Nes Ammim verdedigd werden.
Nes Ammim is een christelijke nederzetting in Israël met als doel de christelijke verbondenheid met het Joodse volk vorm te geven op een wijze die kerk én Israël respecteert. 

Lees meer...

Opbrengst Oogstdienst 2014

Zondag 26 oktober jl mochten wij weer in onze kerken de oogstviering houden.
De inzameling was dit jaar voor de Voedselbank Alkmaar.
Vanuit alle 3 de kerken mochten we een flinke hoeveelheid goederen in ontvangst nemen.
De vrijwilligers van de voedselbank waren zeer enthousiast over deze hoeveelheid en met name de grote verscheidenheid aan goederen. Tevens was er nog een geldbedrag van € 282,40.
Namens het College van Diakenen zeg ik alle gulle gevers hartelijk dank.
Bernard van Dam
Vz. CvD

Aluminiumsparen - oktober 2014

Wat gaat het goed! Heel veel schoon aluminium wordt ingeleverd in de hal van De Blije Mare. Regelmatig kan ik een flink aantal kilo's inleveren en de prijs trekt ook weer een klein beetje aan. U mag het nog wel wat kleiner maken, goed in elkaar knijpen of er even op gaan staan.

We hebben onlangs gespaard voor een bijdrage aan een rolstoel-bakfiets met elektrische ondersteuning voor dubbelgehandicapten, die wonen in de zorginstelling Leekerweide in Wognum. Inmiddels is er ook al een flink bedrag bij elkaar voor de Stichting "My music, my breath". 

Lees meer...

Mano a mano: Dominicaanse Republiek - april 2014

casetasLa Hainera, 65 huisjes van water voorzien en van een latrine en 35 latrines in Maluco

Het is weer gelukt! Ruim 100 gezinnen zijn blij met een nieuwe latrine en 65 met een kraan bij het huis. Vorige keer vermeldde ik dat we hebben geslapen in de nieuwe slaapzalen. Deze keer was er weer een verrassing want het gebouw en de tandartsenruimte die we in november gebouwd hebben waren geschilderd in, laten we zeggen, Dominicaans groen. Niet mijn favoriete kleur maar het is nu wel één geheel. In de tandartsenruimte is in januari de eerste behandelweek geweest met tandartsen uit Amerika.
We waren deze keer met een grote groep (30!) en de damesslaapzaal was goed gevuld. Ik had een slaapplekje in een bovenbed met mijn hoofd bij de luikjes. Door ze helemaal open te zetten was ’s avonds het laatste wat ik zag voor het slapengaan een prachtige sterrenhemel. Heel bijzonder.

Lees meer...

Mano a mano: Tandartsenpraktijkruimte en huisjes

SV 2013 09 05 delen 6 tandartsenWe zijn weer thuis na een bijzonder project. We hebben voor het eerst geslapen in de nieuwe slaapzalen die op het multifunctionele centrum zijn gebouwd. Bij aankomst moesten de dames nog even wachten want hun slaapzaal was nog niet helemaal klaar. Er moesten nog wat bedden in elkaar gezet worden en een vloertje van de douche betegeld. Maar aan het eind van de dag konden ook wij onze slaapplek inrichten.
Zoals gezegd, een bijzonder, indrukwekkend project.

Lees meer...

Mano a mano: De tandarts krijgt een eigen plekje

‘Be flexibe’, flexibel zijn is één van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt als je meegaat met een project naar de Dominicaanse Republiek. Na tien jaar ervaring blijkt ook nu weer dat de plannen voor dit project weer wat anders worden.
We zouden het multifunctionele centrum in Los Anones uitbreiden met slaapzalen maar een Amerikaanse groep heeft deze klus in september aangepakt en als het goed is kunnen wij er in november gebruik van maken! Wat overblijft, is het gebouw aanpassen voor medisch gebruik. In het gebouw houdt dr. Ramona Sanchez haar maandelijkse spreekuur, medegefinancierd vanuit Nederland via Stichting dr. Ramonafonds. (www.ramonafonds.nl).

Lees meer...

Mano a mano: Project in Dominicaanse Republiek gaat door

Een Mano a mano project....
voor de tijd van je leven

Het was even spannend maar het project in het najaar gaat toch door. Met 21 deelnemers gaan we van 7 tot en met 22 november 2013 aan het werk in Los Anones. Dit ligt ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad Santo Domingo. In de gemeenschappen rondom Los Anones zijn de laatste 10 jaar watervoorzieningen aangelegd en latrines gebouwd. Dit heeft een groot positief effect op de regio en zijn bewoners.

Lees meer...

Mano a mano: Project najaar 2013

Mano a Mano

DR2013 afbouw slaapzalen centrum en opknappen huisjes, Los Anones, Dominicaanse Republiek.

In mijn vorige stukje meldde ik dat er volgend jaar, februari 2014 weer een project is van Mano a Mano. En dat is ook zo. Maar... dit zat zo snel vol dat er gekeken is of er misschien toch ook een project in het najaar georganiseerd kon worden. En dat is gelukt!

Lees meer...

Mano a mano: April 2013

foto2DR2013 latrines en waterleiding in Maluco, Dominicaanse Republiek

U had nog een verslag te goed van mijn reis van februari.
Vrijdag 1 maart ben ik weer teruggekomen van mijn 3-weekse vrijwilligersreis. Moe maar voldaan want het is gelukt! Honderd latrines en ongeveer vijftig kraantjes bij huizen.
Toen we aankwamen hadden de meeste bewoners hun 3 meter diepe gat klaar en de bouwmaterialen lagen op ons te wachten. Het houtzaagwerk was al gedaan en de onderdelen voor de kraantje lagen klaar dus we konden meteen aan het werk! Door bouwbedrijf Tacisar was er al begonnen met de betonvloeren voor de latrines te storten. Een paar van de groep hebben ervaring met het in elkaar zetten van huisje van vloer tot dak en na 2 dagen inwerken door Dominicaanse voormannen was de kennis weer opgefrist en konden er verschillende bouw- en betonploegen op pad.

Lees meer...

Mano a mano: Januari 2013

manomanoIn februari 2013 mag ik met stichting Mano a Mano weer een waterproject doen in de Dominicaanse Republiek. We zijn met 22 deelnemers en we hebben er allemaal zin in (weer) aan het werk te gaan. Er is veel te doen in deze 3 weken.
De eerste plannen waren 50 latrines in het dorpje Maluco, in de buurt van Los Anones, en het herstellen en uitbreiden van de waterleiding. Deze mensen hebben al jaren geen schoon drinkwater meer. Op de voorbereidingsdag begin januari is duidelijk geworden dat het om 100 latrines gaat... Deze verdubbeling is het gevolg van een bijdrage van 'Wilde Ganzen'. Een grote uitdaging om dit met z'n allen voor elkaar te krijgen! We hebben er alle vertrouwen in dat het met hulp van de bewoners van Maluco gaat lukken.

Lees meer...

Mano a mano: December 2012

Waterleiding in Manomatuey Abajo en Nigua Arriba en Mahangual Dominicaanse Republiek.

Zaterdagavond 1 december ben ik weer geland op Schiphol na een prachtig project in de Dominicaanse Republiek. Het laatste project van World Servants in dit land helaas.
We hebben weer heel veel werk verzet. Zelfs meer dan op de planning stond.

In Manomatuey Abajo hebben we bij 20 gezinnen waterleiding aangelegd en latrines gebouwd. Deze keer heb ik me alleen met de waterleiding beziggehouden en dat is graven, graven, graven. Geulen van ongeveer 30 cm diep die zo gunstig mogelijk worden gelegd zodat het watersysteem goed werkt. De bron ligt in de wildernis en dan moet er gegraven worden op hele steile hellingen waar je eigenlijk geen houvast hebt. Als de eerste huisjes in zicht komen is het weer wat beter te doen. Omdat de grond niet zo zacht is wordt er in ploegjes achter elkaar aan gewerkt. De aannemer heeft met stokjes aangegeven waar het pad moet komen. Nadat een Dominicaan het pad wat vrij gemaakt heeft slaat ploeg één de eerste laag zo diep mogelijk los met een pikhouweel. Dat is zwaar werk maar na twee weken 'pikoën' had ik de slag aardig te pakken. Daarna wordt de geul uitgeschept en kan de volgende ploeg er weer een laag uithalen met piko en schep. De laatste ploeg zorgt dat de geul op diepte is. Ondertussen worden de buizen (6 meter) aangevoerd vanaf de bron, gelijmd in de geul gelegd. De buis is aangesloten dus er stroomt al water uit. Het water neem je dus letterlijk mee en brengt het bij de huisjes. Voor een huisje wordt een aftakking gemaakt met aan het eind een kraan. Als de buizen in de geul liggen komt er als laatste een dichtgooiploeg. Dus na een dag graven, lijmen, dichtgooien is er niet meer te zien behalve een kraantje bij de huizen. En kippen die in de omgewoelde aarde naar beestjes zoeken.
Na vier dagen hebben we de laatste dag een stuk waterleiding in Nigua Arriba vervangen en uitgebreid met een tank erbij. Het project was klaar! Maar we hadden nog drieënhalve werkdag!
Er werd druk overlegd over het werk in de tweede week. Er waren mogelijkheden maar de financiën moesten bekeken worden. Uiteindelijk heeft de aannemer voor een vriendenprijsje ontbrekend materiaal geleverd. Binnen de groep was nog geld en er waren nog stukken pijp aanwezig waar we kranen van konden maken en zo hebben we in Mahangual de hoofdleiding langs de weg vervangen en ingegraven en 10 zeer arme gezinnen hebben een kraan gekregen. Als dank kregen we de laatste middag heerlijk rijst met gebakken ei. Met tranen in de ogen van hun en ons hebben we afscheid genomen. In Mahangual wachtten ze al 10 jaar op water...
Uiteraard is dr. Ramona ook weer een dag geweest om spreekuur te houden. Ik heb toen de gelegenheid gehad om met 'healthpromotors' te praten. Dit zijn bewoners die op vrijwillige basis trainingen volgen zodat ze in hun directe omgeving eerste hulp kunnen verlenen maar ook voorlichting geven aan moeders over hygiëne en voedingsadviezen voor kinderen. Dit alles binnen Health Promotion Program dat stichting dr. Ramona Fonds de afgelopen jaren heeft ondersteund. De resultaten zijn heel bemoedigend en nu mensen een kraan en een latrine hebben kan de opgedane kennis gebruikt worden. Er zijn plannen om meer dorpen in het programma op te nemen maar... daar is geld voor nodig. Uw gift is dan ook meer dan welkom. www.ramonafonds.nl.

foto1 foto2 foto3

 

Hoewel ik net terug ben staat het volgende project alweer op stapel.

In februari 2013 mag ik met Mano a Mano een waterproject doen in de Dominicaanse Republiek.
In het gebied rondom Los Anones gaan we in het dorpje Arroyo Mingo 50 latrines bouwen (vorig jaar heeft niet iedereen een latrine gekregen) en in het naburige dorpje Boca de los dos Rios wordt de waterleiding hersteld en uitgebreid. Al vele jaren zijn de mensen daar verstoken van goed drinkwater. De dorpjes liggen in een bergachtig gebied op een afstand van twee uur rijden vanaf de hoofdstad Santo Domingo. Infomatie over dit project: www.manoamanodomrep.nl.
Als u mij wilt ondersteunen voor deze reis kunt u een bijdrage overmaken op: ING 2089180, W.W. Kingma tnv project MaM2013.

Wieke Wijntje Kingma

Mano a mano: November 2012

Waterleiding in Nigua Arriba en Manomatuey Abajo, Dominicaanse Republiek.

Nog een week te gaan voordat ik weer aan het werk mag in de Dominicaanse Republiek. (Als u dit leest dit ben ik nog hard aan het werk!)
Ik ben benieuwd wat we aantreffen.
Hieronder staat een gedeelte uit een tekst die geschreven is door een medebestuurslid van Stichting Dokter Ramona Fonds www.ramonafonds.nl. Zij heeft de Spaanse kranten gelezen.

"De vergeten slachtoffers van orkaan Sandy
Terwijl de wereld kijkt naar de VS, heeft orkaan Sandy in de Caraïben een nog grotere ravage aangericht. 1,8 miljoen Haïtianen lijden onder de gevolgen van de storm, zo schat de Verenigde Naties. Minimaal zestig doden in Haïti, 11 in Cuba, 2 in de Bahama's, 2 in de Dominicaanse Republiek en één in Jamaica. Nog voor Sandy in New York aan land ging, raasde de storm al verwoestend door de Caraïben eind oktober.
In de Dominicaanse Republiek werd vooral de zuidkust getroffen: veel rivieren traden buiten hun oevers en door het kolkende water stortten huizen in en raakten wegen en bruggen fors beschadigd. De hoofdstad Santo Domingo kampt al meer dan 5 dagen met een watertekort: door de grote regenval zijn grote stenen losgekomen en hebben de waterleidingsystemen bij het stuwmeer Acueducto Valdesia-Santo Domingo beschadigd."

Het lijkt erop dat de regio, wat hoger in de bergen, waar wij aan het werk gaan niet veel overlast heeft ondervonden. Om bij onze slaapplaats te komen moet wij wel door een soort waterkruispunt bij 'Boca de los Dos Rios'. In het verleden is het voorgekomen dat na twee dagen hevige regenval wij het gebied niet uit konden omdat de rivieren te hoog geworden waren.
Ik hoop en bid dat we onze geplande werkzaamheden kunnen uitvoeren in Nigua Arriba en Manomatuey Abajo. Op www.worldservants.nl kunt u onze vorderingen volgen.

Tot in december!
a Dios,
Wieke Wijntje Kingma, gemeentelid van de Blije Mare
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-5615631

Mano a mano: Mei 2012

zagenhout_klaarkraantje

Waterleiding is aangelegd in Arroyo Mingo in de Dominicaanse Republiek

U hebt nog een verslag tegoed van mij over mijn vrijwilligersreis van 9 februari tot 2 maart 2012. Deze keer hebben we in 3 weken met een groep latrines gebouwd en waterleiding aangelegd en zelfs een nieuw huis gebouwd.
Een groot deel van de groep is in wisselende samenstelling 3 weken bezig geweest met de geulen graven voor de waterleiding. Arroyo Mingo ligt op een helling. Met de auto was het mogelijk om onderaan het dorp te komen maar daarna kwam elke dag de zware klim naar boven met schop, pikhouweel, planken voor de bekisting van het beton, emmers, hamers, spijkers. En de paadjes zijn niet echt een ANWB-wandelroute.
De eerste dagen heb ik samen met 3 anderen, waaronder de twee oudste vrouwelijke deelnemers(!), al het hout op maat gezaagd voor de latrinehuisjes. Daarna elke dag in 2 wisselende ploegjes het dorp in om onder leiding van de Dominicanen Alex, Niwal, Franklin, Jorge, Anel, Mongo en Johnson bij elk huis een betonvloertje te storten waarop het huisje gebouwd wordt. Toen dat klaar was op alle betonvloeren het huisje te bouwen met het hout en golfplaat. En als de verf meegekomen was ook blauw schilderen. Intussen had een aantal deelnemers de kranen klaargemaakt die bij elk huis werden geplaatst en volgde bij alle huizen de kraan aansluiten en een betonplaatje storten rondom de kraan.

Bij het lokaliseren van huizen waar een latrine gebouwd moest worden kwamen we bij een huisje helemaal bovenin, meer dan een half uur lopen van het dorp met hele steile klimmetjes. Hier woonde een ouder echtpaar waarvan de man vrijwel niet kon lopen. Omdat de afstand tot de hoofdwaterleiding veel te groot was, zou het huis worden verplaatst. Maar het huis was zo slecht zodat er geen bruikbaar materiaal overbleef. Door de bewoners van Arroyo Mingo is toen unaniem besloten een nieuw huis te bouwen met betonvloer dichterbij het dorp en de hoofdwaterleiding. De hout en cement zijn bij de Dominicaanse bouwmarkt gekocht en in 3 dagen stond het huis er met betonvloer en een latrine en kraan!! Ik was verbaasd dat een huis bouwen zo snel kan gaan. Een hele goede samenwerking van de bewoners en deelnemers.

Naast dit huis hebben ruim 40 huisjes een latrine gekregen en een kraan. Een heel mooi resultaat voor een groep van maar 22 vrijwilligers. De bewoners van Arroyo Mingo hebben nu beschikking over schoon drinkwater en door de latrines is de hygiëne is een stuk verbeterd. Dat geeft een voldaan gevoel.

Het volgende project van Man a Mano is in februari 2013. Info: www.manoamanodomrep.nl.
In het najaar organiseert World Servants het laatste volwassenproject in de Dominicaanse Republiek. Na dit jaar zal WS geen projecten meer hebben in de DR. We gaan een bestaand watersysteem uitbreiden en vernieuwen in Nigua Arriba en Manomatuey Abajo.

Dus, wilt u/jij mee? Het is een unieke ervaring. We hebben nog hard deelnemers nodig!!
www.worldservants.nl. DR212, 15 november-1 december

Met vriendelijke groet,

Wieke W. Kingma, 072-5615631, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
latrinevloerschilderen huis_met_latrinehuisklaar

alpha


p01
doneer 10