Kerkbladlezer

Als je dit voorwoord leest, dan ben je vast een fanatieke kerkbladlezer, of wellicht een kieskeurige die zo de voorkeur heeft voor een vaste rubriek of schrijver. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik zelf een zeer matige kerkbladlezer ben. Zelfs in de tijd dat ik ervoor betaald wordt, lees ik her en der iets en vaak niets. Het komt mij dus goed uit, dat ik geacht word wat in dit blad te schrijven.

Er was een periode dat ik wel van a tot z het kerkblad spelde. Dat was in mijn vorig leven. Twee jaar lang vormde ik samen met mijn man de tweekoppige redactie- en opmaakploeg van ‘Delft den nadien verborgen schat’. (Wij maken ons in de kerken wel eens zorgen over de afname van vrijwilligers, maar wees gerust, ook met twee mensen kan een kerkblad gemaakt worden.) In mijn redactietijd vond ik het doorploegen van teksten vaak moeizaam werk. De één schrijft nu eenmaal beter dan de ander. En het ene onderwerp interesseert je meer dan het andere. Dus hulde voor de trouwe redactie van dit blad, die elke keer alle stukjes nauwgezet naloopt. Ik kan me herinneren dat het redactiewerk ook een voordeel had. Als redacteur was je gelijk van alles op de hoogte.
Dat ik zo’n matige kerkbladlezer ben, zegt overigens niets over het functioneren van Samen Verder. Ik krijg namelijk genoeg reacties van mensen die wel lezen en zich zo verbonden weten met de kerk en elkaar. En dat is ook het mooie van dit blad. Het geeft één van de vele mogelijkheden om betrokken te zijn bij een kerk. En een kerk blijft voor mij, ondanks dat het soms moeizaam gaat en er dingen mis gaan, toch iets moois.

ds. Sibilla Verhagen