181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Alle begrip te boven

In het tv-programma ‘Verborgen Verleden’ gaat de hoofdpersoon altijd op zoek naar zijn of haar roots. Stap voor stap geeft het verleden zijn geheimen prijs. We kunnen niet wachten op de bekendmaking van wie ‘de Mol’ is. Op school wordt ons geleerd hoe wij een tekst moeten verklaren.
Journalisten bijten zich vast in duistere zaken en brengen soms allerlei wantoestanden aan het licht.

Nobelprijzen worden gegeven aan wetenschappers die op hun vakgebied een ontdekking hebben gedaan. De Tweede Kamer start een parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.

Met Google kun je alles te weten komen. We ergeren ons aan fake news, nepnieuws, want we willen de waarheid horen.
Zomaar enkele voorbeelden van ons verlangen om alles te weten te komen, om het onbegrijpelijke te verklaren, om de waarheid te achterhalen, om het onbekende te ontginnen, om een kritische geest aan te leren, om inzicht te verkrijgen.
Alles is op weten, begrijpen en verklaren gericht. Het irriteert ons, wanneer het niet lukt om vat op iets te krijgen. We kijken graag naar programma’s waar zaken uitgelegd en becommentarieerd worden, naar documentaires die ons wat bijbrengen, naar detectives die op het laatst onthullen wie de moordenaar is. We willen het naadje van de kous weten en de ins en outs. We schuiven graag aan bij Jinek die de vinger op de zere plek legt; we wachten gespannen op het moment waarop de Rijdende Rechter eindelijk duidelijkheid verschaft en we lezen de krant om er achter te komen wat er allemaal speelt. We gaan met Gort over de grens om nieuwe wijnen te ontdekken. We volgen maar wat graag het leven van de showbizzsterren en willen het liefste alles van hen weten. We zijn blij, als ons (klein)kind met zijn rapportcijfers aantoont, dat het schrander is en alles goed op een rijtje heeft. Zelf krijg je een opgelucht gevoel, als je op een gegeven moment een verrassend inzicht krijgt. Dan wordt plots veel duidelijk en dat doet, hoe pijnlijk dit inzicht soms ook is, goed. De puzzelstukjes vallen op hun plaats.
En dit is allemaal prima! Niets mis mee.

Waar het mij om gaat is de bijzondere positie van de kerk. In de kerk vieren wij een mysterie. In de kerk juichen wij bij een geheim. Juist wat we níet begrijpen en nooit kunnen verklaren, Jezus’ opstanding, vervult ons met grote vreugde. Hóe we ook nadenken en theologiseren, we zullen dit geheim nooit kunnen ontraadselen; we zullen tot in de eeuwigheid niet kunnen achterhalen hoe het mogelijk was, dat Jezus de dood overwon (‘tót in de eeuwigheid’, want ín de eeuwigheid zal alles ons geopenbaard worden). Hoe je ook aan tekstverklaring doet, het mysterie blijft in nevelen gehuld, de nevelen van de eerste morgen, van de eerste dag. Bewijzen zijn er niet (of je moet waarde hechten aan een lijkwade van Turijn of aan de honderden splinters die in omloop zijn van het ‘ware kruis’, splinters waar je drie of vier grote kruizen van kunt samenstellen…). De puzzelstukjes vallen juist níet op hun plaats; er blijft een lege plek over, die van het graf op paasmorgen.

De kerk is de enige plek in onze samenleving waar we blij zijn met wat onbegrijpelijk is. We genieten van het ritueel, van het binnenbrengen van de paaskaars in een donkere kerk, maar bevatten doen we het niet. We houden op met het stellen van vragen en geven ons over aan het wonder. Het mysterie ontroert ons. Waar anders kom je dit tegen?
Hoe goed is het, dat er in onze samenleving plekken zijn, waar het mysterie gekoesterd en het wonder gevierd wordt!

Nielspeter Jans

A3 poster Adrian Snell 14 april klein

Klik hier voor een vergroting.
Bestel hier kaarten.

alpha