hit counter joomla
Kerstwandeling

Gesloten

geslotenvan 21 december t/m 7 januari
is het kerkelijk bureau
gesloten


Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.

anbi logo

Even voorstellen (5)

In Noord kennen we hem al jaren en voor veel mensen in Zuid zal hij ook geen onbekende zijn. Op een zondagmiddag loop ik naar de Vogelweg om daar een van onze organisten eens wat nader aan de spreekwoordelijke tand te voelen, namelijk Henk Wiering.
Zoon Dennis doet open en zet thee voor me. Zelfgebakken appeltaart van Karin erbij en dan zijn we zijn er helemaal klaar voor.

Lees meer...

Ghana 2019

Dankbaar en blij zijn we om u te mogen vertellen dat we volgende zomer met 10 jongeren en 3 leiding naar Ghana gaan, om precies te zijn naar het dorpje Pokukrom. Hier gaan we verder bouwen aan een school waar ruim 350 kinderen onderwijs volgen. Concreet gaan we de klaslokalen afbouwen (pleister- en schilderwerk) en een kantine bouwen bij de school.

Lees meer...

Hou Delta samen schoon.

Eén keer per maand maakt een groep van vier vrijwilligers Delta (het gebouw aan de Oude Kanaaldijk) schoon. Zo blijft het netjes en kunnen zoveel mogelijk mensen van dit gebouw gebruikmaken. We zoeken nog versterking en vragen u of u op de eerste zaterdag van de maand van 11.00 - 12.30 uur met ons mee wilt werken. Veel handen maken licht werk! Iedereen is welkom en uiteraard hoort samen koffiedrinken erbij.

Lees meer...

Kerstfeest - vrede op aarde?

Over enkele weken is het weer Kerstfeest. Feest van liefde en vrede. Ook het feest van gezelligheid en lekker eten. Maar op veel plaatsen in de wereld is het met Kerst helemaal niet vredig en gezellig. Oorlog, haat, terreur, uitbuiting, armoede, honger, aardbevingen en overstromingen, duizenden vluchtelingen, het is allemaal aan de orde van de dag. Wij, die het hier zo goed hebben, denken aan alle medemensen die lijden, en we geven ruimhartig om de nood te lenigen.

Lees meer...

Had ik de Liefde niet

In augustus werkte ik mee als vrijwilliger in het team dat de maaltijden verzorgde van de Rabita (‘vriendenkring’) conferentie op de Kroeze Danne te Delden. Er waren zo’n 200 Arabischtalige christenen met een moslim achtergrond op het evenement, dat georganiseerd werd door de Stichting Evangelie en Moslims.

Lees meer...

Even voorstellen... (4)

Deze maand rijd ik op een herfstige maandagmiddag naar één van de grote drive-inwoningen in de Alkmaarse wijk Huiswaard 1. Bij het verkeerde huis aanbellen is vrijwel onmogelijk want de familienaam staat met grote letters op de muur. Het is duidelijk: hier woont de fam. Jellema.

Annelies Jellema-Purmer wordt in februari 1972 geboren op de Westdijk, dan nog gemeente Alkmaar, later Zuidschermer en inmiddels weer gemeente Alkmaar. Het kan verkeren.

Lees meer...

Even voorstellen... (2)

Op een grauwe, regenachtige maandagmiddag rijd ik naar de Alkmaarse wijk de Hoef. De hoofdpersoon van deze maand is NYNKE PRINS-YNTEMA en samen met haar man Arnold woont zij sinds een paar jaar in een mooi appartement in deze wijk. Alles gelijkvloers en met de lift te bereiken. Alvast “voor later” als Nynke en Arnold niet meer zo goed ter been zijn als nu.

Lees meer...

Alphacursus

Er komt weer een Alphacursus aan! Op dinsdag 5 februari 2019 is er een introductieavond en kan je kijken of de Alpha iets voor jou is. Alpha is voor iedereen die (opnieuw) de basis van het christelijk geloof wil leren kennen. Het is gratis, gezellig en zonder gedoe. De avond begint om 18:30 met een maaltijd, daarna is er een inleidende video over het thema van die avond en vervolgens een gesprek in een kleine groep tot 21:00.

Bij de Alphacursus mogen alle vragen gesteld worden! In tien cursusavonden en een (mid)dag denken we na over de volgende vragen: Is er meer in het leven? Wat betekent Gods liefde voor mij? Hoe kan je geloven? Wie is Jezus en wie of wat is de Heilige Geest? Wat doet God in mijn leven? Wat voor boek is de Bijbel, wat is bidden en hoe zit het met de kerk? De Alpha is een uitgebreide cursus en wordt in meerdere landen gegeven. De ervaring is dat deelnemers het heel ontspannen vinden, het leuk vinden om anderen te ontmoeten en veel leren. De avonden worden geleid door Sibilla Verhagen. Zij is dominee in de Protestantse kerk in Alkmaar (in de Blije Mare).

Meer info en opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 24657848
Zie ook: alpha-cursus.nl en de vlog van dominee Sibilla op Youtube.

alphalogoalphalogo

ISBA zoekt nieuwe leden

Het ISBA (Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar) is bijna 35 jaar geleden opgericht door kerken en belangenorganisaties om de positie van mensen, die in financiële problemen zijn gekomen, te verbeteren. Versterking/uitbreiding van het team is gezien de gemiddelde leeftijd van ons team nodig, zodat het werk ook in de toekomst gecontinueerd kan worden.

Lees meer...

Verslag kathedralenreis

Verslag van de kathedralenreis onder leiding van Nielspeter Jans van 11 september tot en met 17 september 2018.
Na enige voorbereidingsavonden vertrok een aantal gemeenteleden van De Vrijheidskerk, aangevuld met enkele belangstellenden, naar Frankrijk. De organisatie was in handen van Paulusreizen.

Lees meer...

Oproep voor nieuwe vrijwilligers!

In de Zorgcirkel locatie Westerhout (van Houtenkade in Alkmaar) worden op de eerste en derde zondag van de maand oecumenische vieringen voor de bewoners georganiseerd. Deze vieringen vinden plaats in de prachtige kapel en beginnen om 10.45 uur.
Bij deze vieringen zijn vrijwilligers aanwezig om bewoners te begeleiden van en naar de kapel en om tijdens de vieringen bewoners te assisteren.

Lees meer...

Een goede Alpha

We hebben een goede Alphacursus gehad. Er waren uiteindelijk vijf deelnemers. Een aantal kregen meer en nieuwe inzichten zoals dat God ons echt vergeeft en Hij van ons houdt. Voor een ander werd de positie van Jezus Christelijk duidelijker. Samen eten gaf een ongedwongen sfeer zodat de ‘lesstof’ beter binnenkwam.

Lees meer...

Even Voorstellen...

Op een zonnige dinsdagmiddag bel ik aan bij een huis in Alkmaar-Noord om een van onze actiefste gemeenteleden eens in het spreekwoordelijke zonnetje te kunnen zetten, namelijk Gerard Kluft.
Ondanks het prachtige weer besluiten we het gesprek toch maar binnen in de huiskamer te houden. Niet alleen de muren, ook de buren hebben oren. En niet alles hoeft natuurlijk op straat te komen liggen…

Lees meer...

Pieter Bruegeldag

Op 21 april j.l. deden 25 belangstellenden een bijzondere ervaring op door zich te verdiepen in het schilderij van Pieter Bruegel de Oude: de val van Icarus. Deze dag werd onder de bezielende leiding gepresenteerd door ds. Nielspeter Jans.
In de ochtend lazen wij uit de Metamorfosen 8, vers 185-264 de mythe over de val van Icarus. Vanuit deze verzen was er een verwijzing naar Prediker 3:1-8 "Alles heeft zijn tijd".

Lees meer...

Kunst gemaakt rond Pinksteren

Zeer geïnspireerd door de Geest en kunstenaar Nico Kool hebben we met zo’n vijftien mensen kleden van crêpepapier gemaakt. (Nico maakt zelf maakt zeer boeiende ‘kleden’ - mocht je nog ergens van hem horen, ga kijken.) Met Pinksteren is in de Blije Mare het resultaat te zien van een avond, en door sommigen nog meer dan een avond, noeste arbeid. Het was boeiend om te doen, en voor ondergetekende smaakt het naar meer. Misschien was dit wel de leukste activiteit van de taakgroep Vorming en Toerusting van dit seizoen.

Lees meer...

Paaspakkettenactie 2018

De paaspakkettenactie 2018 is een groot succes geworden. Dankzij alle gaven, in natura en financieel, hebben we 234 pakketten kunnen vullen en bezorgen.
Alle mensen die hieraan bijgedragen hebben, danken wij hartelijk. Wij bedanken ook de diaconieën die de actie financieel steunden.
Een groot aantal vrijwilligers heeft de ingezamelde goederen gesorteerd, de pakketten ingepakt en bezorgd.

Lees meer...

Koptisch Pasen

De Eritreeërs, leden van de Koptische Kerk, hebben ons gevraagd of zij in de Vrijheidskerk hun Paasfeest mogen vieren.
Hun Stille Week begint op 2 april. Op 5 en 6 april houden de Eritreeërs overdag een gebedsdienst in de kerk.
Zaterdag 7 april vieren zij vanaf 10.00 uur hun Paasfeest. Men verwacht meer dan 200 mensen.

Lees meer...

Sirkelslag KIDS

Op vrijdagavond 17 november 2017 vindt er weer een te gekke nieuwe editie plaats van Sirkelslag KIDS, voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar (groep 5-8).
Sirkelslag KIDS is een spannend, interactief en online spel tussen groepen kinderen uit heel Nederland. Sirkelslag brengt op een laagdrempelige en ontspannen manier christelijke thema's onder de aandacht bij kinderen. Het thema dit jaar is Geef Hoop. Het verhaal van Gideon loopt als een rode draad door de spellen heen.

Lees meer...

test

Van de scriba - september 2017

De kerkenraad had eind juni besloten op 13 juli een extra kerkenraadsvergadering te houden. Om zodoende het vervullen van de vacature voor een kerkelijk werker niet te vertragen. De vacature ontstond/ontstaat door het vertrek in mei van kerkelijk werker Yvonne Smit en het aflopen van het contract met jeugdwerker Alexander Noordijk per 1 december.

Lees meer...

Wie ruimt het archief op?

Gezocht: vrijwilligers die het archief willen opruimen.
Op het Kerkelijk Bureau staat oud archiefmateriaal vanaf 1975. Belangrijk archiefmateriaal van kerken mag niet weggegooid worden. Deze stukken worden bewaard in een Regionaal Archief.
Wie wil helpen om deze stukken uit te zoeken, te sorteren en klaar te maken voor overdracht aan het Regionaal Archief?

Lees meer...

De Zwaan

Wij zijn blij dat veel programma’s gewoon doorgaan en dat er van dinsdag tot en met vrijdag inloopochtenden worden gehouden. Mede door de trouwe komst van een flink aantal vrijwilligers. Heel bijzonder was de reis van twee mensen uit Alkmaar naar Paus Franciscus:

Lees meer...

Kerkdiensten in De Vleugels in 2017?

De kerkdiensten - zondagsavonds 18.30 uur - in De Vleugels gaan in 2017 gewoon door. De begane grond is dan verbouwd en de Zorgcirkel heeft een zaal en koffie beschikbaar gesteld. De Alkmaarse Raad van Kerken heeft besloten deze diensten onder haar hoede te nemen.

Lees meer...

Pastorale vogelvlucht

Albert Kozijn

Het is niet eenvoudig om een bijdrage te leveren aan een kerkblad van een diverse gemeente als de onze. Wat kan wel en wat kan niet worden benoemd, hoe moet het worden benoemd om fronsende wenkbrauwen van oplettende lezers te voorkomen, stoot ik niemand voor het hoofd,

Lees meer...

Gezocht: penningmeester Delta

Hier melden

In de zomer hebben we al een keer op deze plek gevraagd naar nieuwe kandidaten voor het bestuur van Delta. We herhalen deze oproep nogmaals, te meer omdat onze huidige penningmeester, Tjeerd Jellema, eind van dit jaar aftreedt.

Lees meer...

Samen Verder

"samenverderSamen Verder" is het kerkblad van de Protestantse Gemeente te Alkmaar en de Evangelisch Lutherse Gemeente Alkmaar. Het blad komt ca. tienmaal per jaar uit en wordt bij de leden aan huis bezorgd. Gemeenteleden en betrokkenen kunnen zich hier aanmelden om Samen Verder per e-mail te krijgen. U kunt er dan ook voor kiezen geen papieren exemplaar meer te ontvangen.

Oudere uitgaven van Samen Verder? Stuur een mailtje aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kopij

Kopij aanleveren bij voorkeur via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Het uiterste aanlevermoment vindt u in in onderstaande tabel. Houdt u zich a.u.b. aan de tijd van 18:00 uur; de redactie van Samen Verder bestaat uit vrijwilligers die veelal op het weekend aangewezen zijn. De Redactie heeft een handleiding voor het aanleveren van kopij opgesteld.

Bijdrage

Elk jaar vragen we u om een vrijwillige bijdrage te doen. Een kerkblad maken kost nu eenmaal geld. Als u een bijdrage doet van € 10,-- kunnen we de kosten dekken (meer mag ook). U kunt via iDeal betalen via deze link: bijdrage Samen Verder.

Bezorging

Samen Verder wordt door een grote ploeg vrijwilligers bezorgd. Het streven is dat het blad uiterlijk zaterdag na de verschijningsdatum bezorgd is. (Voor de Evangelisch Lutherse Gemeente geldt een ander moment i.v.m. de grote geografische spreiding)

Geen Samen Verder gekregen? Bel dan:

 sectie telefoon
noord 072 - 561 72 83
oost 072 - 511 28 72
oudorp 072 - 512 48 42
west 072 - 511 65 07

 

 Verschijningsdata Samen Verder

 

Nummer

Sluiting kopij

vrijdag 18:00 uur

Verschijningsdatum

woensdag
2018-09 herfstnummer 05-10-2018 17-10-2018
2018-10 Advent 09-11-2018 21-11-2018
2018-11 Kerst 07-12-2018 19-12-2018
2019-01 04-01-2019 16-01-2019 
2019-02 08-02-2019 20-02-2019
2019-03 Pasen 15-03-2019 27-03-2019 
2019-04 Hemelvaart en Pinksteren 19-04-2019 01-05-2019 
2019-05 24-05-2019 05-06-2019 
2019-06 vakantienummer 28-06-2019 10-07-2019 
2019-07 start seizoen 30-08-2019 11-09-2019
2019-08 27-09-2019 09-10-2019 
2019-09 Advent  01-11-2019 13-11-2019 
2019-10 Kerst  29-11-2019 11-12-2019 

alpha


p01
doneer 10