181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

samenverder 300

privacy 895556

Geestkracht

Begin mei was ik in Londen aanwezig bij de Leadership Conference van Alpha. Deze werd gehouden in de Royal Albert Hall. Wat daar gebeurde greep mooi vooruit naar Pinksteren, het feest van de Geest. Op de conferentie waren wel tachtig nationaliteiten aanwezig die met elkaar communiceerde in één taal, het Engels, maar ook in de taal van de stilte. Nog nooit heb ik binnen achtenveertig uur zo vaak om de Geest gebeden.

Elke speech of interview werd voorafgegaan met gebed om de Geest. Het mooie eraan was dat na de vraag of Gods Geest wilde komen het een tijdje stil was. Met z’n duizenden tegelijk wachten op die komst. Wij kunnen in gebed van alles naar boven zenden. Maar kunnen we in gebed ook luisteren, of wachten op God die komt? Deelnemers van stiltekringen in onze kerken oefenen zich erin. Maar het is voor iedereen goed om je open te stellen voor God en Hem te laten zijn wie Hij is. Niet dat dit altijd een prettige ervaring is, trouwens. Op de conferentie was ik wat verdoofd door de eentonige muziek, die ook veelvuldig aanwezig was. Het lukte me daardoor niet helemaal om telkens even open in het terugkerende gebed mee te gaan. Of misschien verwachtte ik van de Geest iets anders dan ik kreeg. Want ik kreeg in deze stilte een keer een heel doods beeld voor ogen waar ik van schrok. Een beeld van een grijze stoep en een grijze muur erachter waar ik loodrecht tegenover stond. Er was geen bloemetje of stukje mos te zien. En er was ook geen zon en schaduw want ook het licht was grijs. Het was duidelijk dat ik op die plek niet moest wezen. Maar waar het beeld precies voor stond, waar die doodlopende weg is waar ik niet moet gaan, vraag ik me nu nog af. Dus ik zoek nog, wellicht moet ik nog een keer luisteren naar de Geest. Dit was dus niet zo’n prettige ervaring. En heel vaak gebeurt er ook helemaal niets als je stil wordt. Maar het komt ook voor dat de kracht van de Geest heel positief aanwezig is. Die ervaring had ik onlangs gewoon bij ons in de kerk. Je kon persoonlijk voor je laten bidden na afloop van een viering. En tijdens die gebeden gebeurde daar iets met ons die baden en met hen waarvoor gebeden werd. De troostende en bemoedigende kracht van de Geest was duidelijk merkbaar voor ons. Deze geestkracht wens ik iedereen met Pinksteren toe!

ds. Sibilla Verhagen

peuterkerk

23 juni Peuterkerk: Meisje, sta op!

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!