181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

samenverder 300

privacy 895556

Een pastorale

Een van de betekenissen van een pastorale is een herderslied. Gegeven het abrupte einde van mijn werkzaamheden als pastor komt de term “zwanenzang” wellicht meer in aanmerking. En toch ook weer niet. Toen Simon Binnendijk mij een kleine drie jaar geleden belde met de mededeling dat ik was aangenomen als kerkelijk werker in onze gemeente was dat een behoorlijke knipoog van God. Een periode waar ik alleen maar goede herinneringen aan heb brak aan. Het gevoel dat ik op een speciale plaats was gesteld is mij altijd bijgebleven. De fijne samenwerking met het sectieteam en het hechte kameraadschappelijk optrekken met Nielspeter Jans gaven daar blijk van.

Maar het belangrijkste waren de contacten met jullie in voor- en tegenspoed en alles wat daarin passeerde. Levensvragen, geloofsvragen, verdriet, rouw, humor, gewoon even uit de slof schieten, troost, samen Bijbel lezen en bidden, samen in de stilte, geven en delen. Kostbare momenten van samenzijn en onderling vertrouwen. Teveel om op te noemen, alles om dankbaar voor te zijn.
En dan ineens wordt je als het ware stil gezet. In het begin vroeg ik mijzelf af waarom er een einde moest komen aan het werk wat ik zo graag deed? Maar langzamerhand leerde ik in zien dat je, als je met de rug tegen de muur staat, daar niet voor niets staat en dat er nieuwe mogelijkheden worden gegeven.
Tel je zegeningen, tel ze één voor één. Tel ze allen en vergeet er geen.
Als het leven zijn normale loop heeft is er meestal geen of te weinig tijd om al die zegeningen eens op een rijtje te zetten. Eénmaal stil gezet is die tijd er wel. Zo ’s morgens in de tuin met een bak koffie bleek voor mij een goede tijd om eens te beginnen met tellen. Geloof me of niet, ik ben nog steeds niet uitgeteld. (De goede lezer vermoedt nu een dubbele bodem.) En op de één of andere wijze leef ik bewuster, geniet meer van het moment en neem … rust. Gods leiding is in mijn geval meestal achteraf merkbaar.
Misschien is een voorwoord niet bedoelt om persoonlijke zaken aan het papier toe te vertrouwen, maar jullie reacties en medeleven waren zo warm en talrijk dat persoonlijke beantwoording een dagtaak zou zijn, wat niet ten goede van de rust zou komen. Iedereen hartelijk dank, ook namens Marianne. Als gemeente hebben wij jullie in ons hart gesloten en wij blijven, zoals al eerder gemeld, lid van de PGA.
Ik hoop van ganser harte dat jullie mijn opvolgster met dezelfde warmte tegemoet zullen komen als zij haar intrede doet. Iedereen Gods rijke zegen gewenst en tot ziens in onze gemeente.

Albert

peuterkerk

23 juni Peuterkerk: Meisje, sta op!

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!