181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

samenverder 300

privacy 895556

Geloofskapitaal op een geleeuwd kapiteel

In oude kerken kom je ze tegen: kapitelen, de kopstukken van een zuil of een pijler. Vaak bestaan ze uit gebeeldhouwd bladwerk of stenen stengels. Het lijkt dan wel alsof je in een bos vol bomen en bladeren loopt. Ook tref je kapitelen aan met figuren: dieren, mensen en gedrochten. Er zijn kapitelen met een heel verhaal in steen verbeeld: de vlucht naar Egypte of de kruisiging van Jezus. Een van deze verhalende kapitelen stel ik u nu voor.

Deze bevindt zich in de romaanse kerk van het Franse St. Aignan-sur-Cher.
We zien in het midden een biddende man. Hij zit op een bijzondere stoel. Boven hem een stad met open poorten. Aan weerskanten van de man wilde dieren met open muilen.

DSC07415Wordt hier het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil verbeeld? Dat zou goed kunnen, maar die stoel of troon komt in dat verhaal (Daniël 6) niet voor. Daarom leg ik het kapiteel anders uit: het gaat over ‘de mens’ überhaupt, over ons, over u, jou en mij. Wij staan hier uitgebeeld.
Kijk, dit is ons leven: we leven nog op door boze machten bezet gebied. Ze proberen je te pakken te krijgen, van alle kanten. Ze vallen je aan uit onverwachte hoeken. Ze staan voor een dreigende ziekte of het geweld in de wereld, voor onheilstijdingen en rampen in allerlei gedaantes.
Gelukkig hebben we ons geloof, zeggen we dan. We hebben immers zicht op die stad. Deze wordt ons vanuit de hemel aangereikt. Het nieuwe Jeruzalem!
Maar zie je het? Ook je geloof wordt aangevreten! Aan beide zijden van de stad staan hapgrage machten klaar om het visioen, je hoop, je vertrouwen te verscheuren. Het zijn de machten aan de poort van je geloof. Zo gaat het: de machten die je in het dagelijks leven aantasten, willen zich ook volvreten met je geloof en je vertrouwen. Als een ramp je treft, valt soms ook de hele hemel in duigen… Toch?

DSC07407DSC07392

DSC07405Tóch blijft de man in gebed. Hij weet maar al te goed van die boze machten om zich heen. Hij weet, dat deze ook staan te trappelen om zijn geloof te verorberen, maar hij blíjft in gesprek met God. Zijn ogen houdt hij gericht op het visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Zo blijft hij overeind. Er zit iets onverzettelijks in hem.
Het is zelfs zo, dat de boze machten hem niet raken, niet in zijn ziel. Dat zie je. Ja, ze doen hem van alles en nog wat aan – dat valt niet te ontkennen – maar hij blijft ten diepste onaantastbaar, zolang hij maar zijn blik gericht houdt op de stad van God. Deze mens – bent u het? – weet, vertrouwt, dat hij kind van God is, dat zijn ziel door geen macht te overmeesteren is.
De man die figuurlijk zo staande blijft, zit tegelijkertijd op een bijzondere stoel of troon. Misschien schiet ik wel door in mijn interpretatie van deze zitplaats, maar ik zie er een kerk in, met een dak en romaanse ramen.
Je moet in de kerk zijn, denk ik dan, waar de overwinning zondag na zondag middels allerlei verhalen, in taal en teken verkondigd wordt, waar je telkens hoort, dat boze machten noch tegenkrachten je ooit zal kunnen scheiden van de liefde van God, die zichtbaar werd in Jezus Christus (cf. Rom. 8:38-39). Waar kun je beter toeven dan in een huis vol geloof?
Nielspeter Jans

peuterkerk

13 oktober Peuterkerk: Jona

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!