hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Kerst – restpijn

Van het kerstfeest kun je vrolijk worden Er zijn momenten in het verhaal die je kunnen vervullen met diepe vreugde. Van het kerstfeest kun je ook diepverdrietig worden. Het kerstfeest kan zelfs pijn doen.
En dan heb ik het niet alleen over dat als je terugkijkt je het grote gemis kan ervaren van dierbaren met wie je ooit samen het feest vierde. Dan heb ik het niet alleen over het verdriet om wat verloren ging en over wat niet in vervulling ging.

Dan heb ik het ook als je de verwachting voor bijvoorbeeld 2020 en verder bij je laat binnenkomen. Dan kan het zomaar zijn dat kerst omgeven is met angst en pijn ten aanzien van de toekomst. Dat er toch geen vrede zal dagen, dat dit voor u, voor jou misschien wel de laatste kerst zal zijn. Dat er niemand in je omgeving zal zijn om het verhaal opnieuw door te geven. En dat er niemand om je heen zal zijn die dat erg zal vinden. Want was het kerstfeest niet allang vercommercialiseerd? Was het niet allang een kinderfeestje geworden met belletjes en deuntjes, een maaltijd met bespiegelingen over een samenleving die niet deugt... En dan nog het verhaal zelf met die vermoorde kinderen in Bethlehem ...

Valt er iets te doen aan deze pijn? Je kunt gewoon ophouden met het kerstfeest te vieren door het als feest uit je agenda te verwijderen. Je kunt ook pijnstillers gebruiken door je enkel te laten meevoeren door de muziek, de warmte van kaarsen, een mooie ontmoeting, een goed verhaal, het lekkere van wie of wat dan ook.

Een andere mogelijkheid is, misschien wel met tranen in je ogen, met een bevend of hevig kloppend hart, op zoek gaan naar de kern van het verhaal in de nacht, in de kou. Op gevaar af dat je verdwaalt, dat anderen zeggen dat je tijd verspilt of geld. Er zouden toch genoeg boeken, films, professioneel gemaakte kerststallen zijn? Waarom daar nou zelf nog iets aan toevoegen? Alles is te koop en het is goed voor de economie als mensen dingen kopen. Hoe vaak heeft u dit al horen zeggen?
Soms heb ik weleens last van overbelaste ledematen en bezoek ik een fysiotherapeut. Na een aantal keren is dat weer afgelopen. Dat wil echter niet zeggen dat de pijn dan ook weg is. Zal die pijn er voortaan bij horen? Heel merkwaardig is dat ik een paar weken later constateer dat ik helemaal geen pijn meer voel. Wanneer is die pijn verdwenen? Ik heb geen idee. Wel weet ik nu, dat het ging om een gevalletje restpijn.

Onderweg naar kerst als je éénmaal concreet op zoek bent naar het verhaal, kan het ook gebeuren dat de pijn, die je mogelijk eerst in de greep had, plotseling verdwenen is. Wanneer en waardoor? Waarschijnlijk heeft u/heb je geen idee. Maar dát de pijn, de kerst-restpijn verdwenen is zal buiten kijf staan. De pijn zal verdwenen zijn niet omdat er opeens vrede is aangebroken, niet omdat iedereen nu opeens wel zorgzaam is voor de aarde waarop dat kindje is geboren. Wel omdat je verdrietig bent geweest om de vrede die niet daagt, omdat je boos bent geworden over de onverschilligheid voor wat klein en kwetsbaar is, u zich/jij je terneergeslagen en angstig hebt gevoeld over de niets ontziende machtswellust die je onderweg bent tegengekomen en omdat telkens het verhaal daarmee nog niet uit was. De pijn leek zelfs erger te worden bij het zingen van het “Ere zij God” en het uitbundige gloria... tot tenslotte bij het bidden en danken… wat was dat nu? Is dat wat je voelt vreugde? Uit liefde, hoop, geloof? Een gevalletje kerst-restpijn? Dat in ieder geval.
Vreugdevolle kerst!

Yvonne Bos

Afbeelding van Pexels via Pixabay

taize0op de jongerenpagina


 

peuterkerk

9 februari Peuterkerk:
De ark van Noach


 

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!
doneer 10