KB GIFbanner

samenverder 300

privacy 895556

Voorwoord

‘Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat.’, zo staat in Spreuken 16 vers 9. Als ons iets in deze tijden klip en klaar duidelijk is geworden is dat ons leven door iets anders wordt geleid dan door onszelf. Want onze verwachtingen en onze inspanningen zijn plotseling totaal doorkruist door iets dat we niet in hand hebben en dat ons overkomt. Toen ik de vorige keer de kopij inleverde voor de Samen Verder had ik niet gedacht dat ons leven en ons kerkleven er nu zo anders uit zou zien.

Het verrassende is wel dat het voor een blad als Samen Verder niets uit maakt, vanuit de lezer gezien dan. Ook in deze tijd kan je de Samen Verder zoals altijd gewoon lezen. Zo blijft er gelukkig ook iets vertrouwds in deze tijd waarin het dagelijkse en vanzelfsprekende opeens anders is geworden.

Het dagelijkse is ons vreemd geworden. Vanuit die ervaring is het niet raar dat er wc-papier is gehamsterd. Ik moest er wel even over nadenken wat hier nu gebeurde. Zelf heb ik aan deze hamsteractie niet meegedaan, dat niet. Maar de notie dat het aller alledaagse plotseling anders is geworden, hebben de wc-papierhamsteraars goed begrepen. En ik hamster dan wel geen toiletpapier, maar ik heb wel hamsterneigingen, in figuurlijke zin dan. Ik bemerk bij mijzelf hoe graag ik grip wil krijgen op hoe ons kerkleven nu ingevuld moet worden, en wat er daarin van mij en anderen gevraagd wordt. Ik ervaar iets van een koortsachtig zoeken in de soms lege schappen van onze kerksupermarkt. En als deze schappen wel gevuld zijn, zie ik soms vreemde producten. Dat heeft ook wel weer iets opwindends en avontuurlijks. Maar ik heb dus geen grip. En de mensen om mij heen hebben ook geen grip. En elke dag, de ene dag wat meer dan de andere, ervaar ik dit gebrek aan grip op de dingen. Goed, je zult dit wel begrijpen.

‘Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat.’ Het is verleidelijk om te denken dat ons leven nu bepaald wordt door coronamaatregelen of door het kwaad van de dreigend virus. Maar beter is het om ons lot te leggen in de handen van onze goede God. In deze dagen van afhankelijkheid mogen we best, of worden we gedwongen het een en ander al zoekend opnieuw uit te stippelen. Maar dat hoeft niet koortsachtig. Dat uitstippelen mag in het vertrouwen dat onze HEER, uitstijgend boven onze inspanningen, wel de goede richting zal bepalen.

ds. Sibilla Verhagen

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk