KB GIFbanner

samenverder 300

privacy 895556

Jaarrekening 2019

Financieel gezien kunnen we terugkijken op een goed jaar. Het resultaat valt erg mee en is minder negatief dan begroot: € -18.900 (afgerond); begroot was € -77.500. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een goed beleggingsresultaat: was dit vorig jaar nog ruim € 25.000 negatief; dit jaar is dat ruim € 100.000 positief. De koersen stonden eind 2019 (nog) hoog. Het blijft natuurlijk een momentopname want de koerswinst is deels ongerealiseerd (je realiseert dat pas als je de beleggingen verkoopt).

Van het ongerealiseerde deel is de helft dan ook weggezet als reserve. Zo ontstaat er een beter beeld van het resultaat en vangen we koersschommelingen in de komende jaren op. En dat is nodig: de koersen staan nu weer erg laag vanwege de huidige crisis. Gelukkig hebben we het geld wat nu in de beleggingen zit, nog lang niet nodig en kunnen we rustig afwachten tot de koersen weer gaan stijgen. Maar ook zonder de beleggingsresultaten waren we met het resultaat onder de begroting uitgekomen. Dit wordt met name veroorzaakt door lagere salariskosten. De uitgaven voor de Jop-medewerker en de kerkelijk werker zijn halverwege het jaar gestopt.
Daarnaast hebben de taakgroepen de kosten ruim binnen de begroting weten te houden!

We weten allemaal dat het resultaat uiteindelijk rond de nul moet uitkomen om ons voortbestaan te garanderen. Het is dan goed om te weten hoe de cijfers per wijk er uit zien. Daarom is er in het afgelopen jaar besloten om de opbrengsten en kosten per wijk inzichtelijk te maken. In de begroting voor 2020 is dit al gedaan. Door de crisis zal het resultaat er anders uit gaan zien maar laten we hopen dat ook in 2020, ondanks de crisis, er iets van de huidige positieve trend terug te zien is.
Het is in elk geval goed om te zien dat iedereen zorgvuldig met het geld van de kerk omgaat.

Resultaat 2019 verkort

Wilt u de jaarrekening, inclusief toelichting, inzien, dan kunt u deze (digitaal) opvragen bij het kerkelijk bureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Joan Maljaars, penningmeester CvK

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk