KB GIFbanner

samenverder 300

privacy 895556

Even voorstellen...

Op een doordeweekse dag in mei rijd ik naar de andere kant van de stad voor een interview met iemand die ik alleen van naam ken. Dat is een van de leuke dingen van interviewen voor dit blad: je ontmoet soms iemand die je nog niet kent. Een ontmoeting op de veilige afstand van anderhalve meter, dat wel. “Ik heb het nog even nagemeten”, zegt ze. Het zijn rare tijden.
Vandaag ben ik op bezoek bij Anne Zuidenga-Geertsma. Mooie naam, mijn jongste dochter heeft dezelfde voornaam.

Anne wordt op 4 februari 1937 geboren in een gereformeerd gezin in het Friese Kollumerzwaag. Ze is de derde telg in het gezin met zes meisjes en twee jongens. “Een warm gezin”, zegt ze. Vader is beheerder van een postkantoor en moeder helpt hem daarin mee. “Ze was geen huisvrouw, net als ik”. Anne speelt graag alleen, ze vermaakt zich prima met haar poppen.

Na de lagere school en de mulo (“Dit was bijzonder eigenwijs van mijn ouders want meisjes gingen doorgaans naar de huishoudschool”) gaat Anne op een kantoor werken. Eigenlijk wil ze graag de verpleging in maar haar vader vindt haar daar dan nog te jong voor. Als Anne achttien is, vindt hij het geen probleem meer. Ze wordt aangenomen bij het Diaconessenhuis in Groningen om daar de opleiding te doen. “Ik werd daar heel zelfstandig”, zegt ze. Het gaat er streng aan toe. Eerst krijgt ze een sluiertje, daarna een kapje, daarna streepjes op de kap. Later doet ze de kraamopleiding nog apart. In Groningen leert Anne Jannes Zuidenga kennen en in 1960 trouwt ze met hem. Als getrouwde vrouw mag ze wel in het Diaconnessenhuis blijven werken maar voor zwangere vrouwen geldt dat niet. Anne verruilt dit ziekenhuis daarom voor het Academisch Ziekenhuis, waar ze weliswaar veel minder zelfstandigheid heeft door de aanwezigheid van co-assistenten maar toch een prachtige tijd beleeft, vooral op de kraamafdeling. Een paar jaar later gaat ze echter aan de slag in de particuliere zorg en dat zal ze nog heel veel jaren blijven doen.

Eenmaal getrouwd wonen Anne en Jannes eerst in bij zijn ouders en daarna bij een paar oudere dames in huis voordat ze een eigen appartement krijgen. Vanwege het werk van Jannes verhuizen ze nog voor drie jaar naar Goor maar in 1969 krijgt hij een baan bij de Hoogovens en daar hoort een huis bij in het Alkmaarse Hoefplan. In dit huis woont Anne nog steeds.

Anne en Jannes krijgen drie kinderen: zoon Peter wordt in 1963 geboren, zoon Benno in 1965 en dochter Bauria in 1967. Inmiddels zijn er zes kleinkinderen en bijna tien achterkleinkinderen.
Als Jannes ziek wordt, verzorgt Anne hem thuis. In februari 2010 overlijdt hij.

In Alkmaar wordt Anne gevraagd leiding te gaan geven aan de gereformeerde gezinszorg. Ze wil dit echter niet fulltime doen maar samen met een andere, toevallig ook uit Friesland komende, vrouw. Na een jaar sluit ook de hervormde gezinszorg zich bij hen aan. Intussen doet Anne ook nog “even” de opleiding m.s.a. Haar eindscriptie gaat over “de dementerende mens in deze tijd”. “Als werkende vrouw was je in die jaren wel kwetsbaar. Als de kinderen ondeugende dingen deden dan kwam dat omdat je als moeder buitenshuis werkte, terwijl ik heel veel dingen thuis kon afwerken, vooral in de avonduren”.

Na dertig jaar in de thuiszorg te hebben gewerkt, is ze er wel klaar mee. “De situatie werd daar zo onoverzichtelijk. Ik moest veel kantoorwerk doen”. Op haar eenenzestigste stopt ze met betaald werken maar stilzitten doet ze allerminst. Vrijwillig blijft Anne tot op de dag van vandaag bijzonder actief. Zo is daar het werk voor de kerk: als ouderling, als voorzitter van de wijk, het Open Huis en wat er maar op haar pad komt. “Er is altijd wel wat”, zegt ze. Maar nu in deze coronatijd vindt ze het leven wel wat saai.

Nadat Anne een driejarige opleiding Theologische Vorming heeft gedaan, maakt ze ook nog een tijd deel uit van de visitatiecommissie. Maar nadat ze in 2009 een hartinfarct krijgt, stopt ze hiermee.

Naast het kerkenwerk is er ook de muziek. Anne speelt als kind al hoorn maar gaat in Alkmaar klarinet spelen bij Soli Deo Gloria. Ook speelt ze jarenlang bij een huisorkest maar tegenwoordig werken de vingers niet meer mee.
Vanaf haar kinderjaren zingt Anne bij koren, tegenwoordig zingt ze nog bij het Ziekenhuiskoor. Nou ja, nu even niet natuurlijk en dat vindt ze jammer.

Ze is altijd behoorlijk bezig. Werkt als vrijwilliger lange tijd bij de Vleugels, is nog steeds actief bij de PCOB en de Zwaan, zit een periode van vijfentwintig jaar in de ARK, zet vanuit Artiance “Dag en Dauw” op waarbij ze eens in de veertien dagen iets op cultureel gebied doet en is daarnaast ook nog eens haar hele leven behoorlijk sportief. Tegenwoordig loopt ze elke dag nog een stukje en doet ze drie keer in de week aan aquarobics bij Dynamic Fit, althans in gewone tijden.

Anne leest ook graag boeken, ze heeft er zeshonderd op haar e-reader staan. Thrillers, historische romans, dat soort. Ook op televisie gaat ze voor de spannende films en niet “dat zoete werk”.

We spreken nog enige tijd over hoe jammer het is als kinderen niets meer met de kerk hebben en over het feit dat het in de kerk niet om grote groepen gaat. “De kerk had eerder in beweging moeten komen”, zegt ze. “Oude dingen niet weggooien maar in een nieuw jasje steken. Veel jongeren vonden het maar saai in de kerk”. En: “Veel dingen deden we vroeger uit gewoonte: meerdere keren per dag hetzelfde bidden en bijbellezen bijvoorbeeld. Tegenwoordig probeer ik daar bewuster mee bezig te zijn. Tijden veranderen, jijzelf ook”.

Mijn ruimte in deze rubriek is beperkt maar ik heb het gevoel nog wel een paar bladzijden te hebben kunnen vullen. Wat een actieve en positief ingestelde vrouw... Ik ben blij dat ik haar vanmiddag mocht ontmoeten!

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk

29 maart Peuterkerk:
De goede herder
g
aat niet door i.v.m. het coronavirus

/* */