KB GIFbanner

samenverder 300

privacy 895556

Werken in Noordwest in Coronatijd

Men heeft mij gevraagd iets te vertellen over mijn ervaringen van de afgelopen periode.
U zou het ziekenhuis bijna niet herkennen… overal een soort eenrichtingsverkeer en rood-witte linten om aan te geven waar je niet mag komen of mag zitten.
Lange tijd was er een rare sfeer met lege gangen, terwijl je weet dat er elders in huis wordt gevochten voor levens.

De Intensive Care, de Acute Opname Afdeling en de Longafdeling waren uitgebreid met bedden op andere afdelingen om de stroom van patiënten met corona of zij die het zeer waarschijnlijk hebben, een goede plek te bieden. De Spoed Eisende Hulp kwam handen te kort om mensen door te verwijzen naar de afdeling waar zij het beste konden zijn.
Als geestelijk verzorgers waren we -samen met psychologen en maatschappelijk werk- beschikbaar voor teams en individuele medewerkers om hen te ondersteunen in deze spannende tijd. Daarnaast waren en zijn we werkzaam (waar nodig in beschermende kleding) op de afdelingen om patiënten een luisterend oor te bieden.
Zo ben ik zo’n 7 weken dagelijks een aantal uren op de longafdeling werkzaam geweest.
Goed om te zeggen is dat er -juist hier- mensen terugkomen van de IC en zie ik hen na ongeveer een week naar huis gaan of naar een revalidatieplek.
Er worden ook mensen beter dus!
Deze weken (vanaf eind april) is er in het hele huis een kentering merkbaar: minder coronapatiënten over de hele linie. Afdelingen krijgen weer hun gebruikelijke functie.
Het eind is nog niet in zicht, maar we mogen voorzichtig hoopvol zijn.
Voorzichtig wordt er een begin gemaakt aan het weer opstarten van ‘gewone’ zorg.
Maar nog steeds in een veel leger ziekenhuis en met toegang alleen voor mensen die er echt moeten zijn.
We missen de kerkdiensten. We, dat zijn ook de vrijwilligers van de Geestelijke Verzorging, ons eigen koor, de beddenrijders, degenen die mensen uitnodigen voor de dienst.
Wij missen elkaar ook, als kleine gemeenschap binnen het ziekenhuis.
Hoe het verder gaat, wat wel en niet kan… De komende tijd zullen we het ervaren.
Laten we vooral proberen vertrouwen te houden en hoop!

Annerien Groenendijk, geestelijk verzorger Noordwest ziekenhuis Alkmaar

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk

29 maart Peuterkerk:
De goede herder
g
aat niet door i.v.m. het coronavirus

/* */