KB GIFbanner

samenverder 300

privacy 895556

Heb elkander lief

We zitten deze zomer met twee verschillend lijkende grote problemen. Er is een epidemie van een zeer besmettelijk virus dat onze zelfs verhindert gewoon kerkdiensten te houden, met elkaar te zingen en na afloop koffie te drinken. Ook samen vergaderen is er niet bij. Gelukkig hebben we het internet nog. Maar er is ook een wereldwijde woede over het feit dat de een zich uitnemender acht dan de ander.

Dat probleem kennen we al sinds het begin van de beschaving. Ook de Bijbel spreekt daarover. En het is eigenlijk een ontdekking dat de Bijbel voor beide problemen dezelfde oplossing heeft. De liefde. Natuurlijk hopen we op een samenleving waaraan iedereen mee kan doen waar de blinden zien, de doven horen, de lammen huppelen, de bedroefden getroost worden en de gevangenen bezocht. En we geloven dat die samenleving er op een dag ook zal zijn. De God van Israël heeft ons dat beloofd. Maar die samenleving kan er pas komen door de liefde. Als boven 70-jarige hartpatiënt hoor ik dubbel bij de risicogroepen voor dat virus. Maandenlang zit ik dus bijna alleen en er gaan soms weken voorbij dat ik niemand zie. Daarin ben ik niet de enige. Ook mijn 99 jarige moeder en mijn verstandelijk gehandicapte dochter zitten in dezelfde situatie. En dan is het maar goed dat er internet is. Beeldbellen geeft de mogelijkheid je toch verbonden te weten met de ander. Je ziet elkaar tenminste. Maar er was ook dat kaartje voor mij. Een rood hart met bloemetjes versierd. En daar had Paulien ingeschreven “Op liefde staat geen leeftijd. Van elkaar houden is het belangrijkst” Dat kaartje viel onverwacht in de bus. Ik ken Paulien waarschijnlijk niet. Zij kent mij waarschijnlijk ook niet. Op de achterkant van het kaartje staat dat de kinderen van de Vrijheidskerk voor alle ouderen van de kerk een tekening hebben gemaakt om te laten weten dat die ouderen wel uit het oog zijn en niet uit het hart. Dat is dus wat de Bijbel bedoelt met “Heb elkander lief”. Maar het is ook het antwoord op de terechte woede over slavernijverleden en discriminatie. Ook daar heeft de Bijbel het heel duidelijk over. Zeker in het Nieuwe Testament. De samenleving van de Romeinen dreef op de slavernij. En slaven werden niet als mensen beschouwd. Het leven van een slaaf telde niet. Als een slaaf ontsnapte moest hij niet gevangen worden genomen want dan werd hij gedood, het liefst aan een kruis waar andere slaven mochten zien hoe erg dat wel was. Toen Paulus eens bezocht werd door een ontsnapte slaaf, Onesimus, legde Paulus hem uit dat in de gemeente van Christus en onderscheid tussen slaven en vrijen, tussen oud en jong, tussen mannen en vrouwen verdwenen was. Paulus had dat al eens geschreven aan zijn gemeente van Galaten. Onesimus ging meewerken aan die samenleving van liefde. Maar dat betekende ook dat hij zou moeten teruggaan naar zijn meester Filemon. Paulus gaf hem een briefje mee voor Filemon en in het kort schreef Paulus: Deze slaaf is je broeder, behandel hem ook zo. Ook bij ons zouden die verschillen moeten zijn weggevallen. Elk van ons moet maar nagaan of dat ook zo is. De Bijbel roept ons in elk geval op om een ieder lief te hebben.

Bas van der Bent

Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk