hit counter joomla

Gesloten

geslotenhet kerkelijk bureau is gesloten van 26 augustus tot 12 september

 

banners website 20223

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Een vertrouwenspersoon

Inleiding
De kerk is een veilige plaats voor iedereen. Dat lijkt zo vanzelfsprekend. Leden behandelen elkaar met respect. Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen misbruik van hun machtspositie ten koste van anderen. Ook kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen.
Helaas gaat dat niet altijd en overal op. Zo kan men te maken krijgen met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en zelfs geweld. Met veel en onnodig menselijk leed als gevolg.

We realiseren ons dat er dus ook in de kerk slachtoffers zijn van geweld, misbruik of onveilige machtssituaties. Daar willen en mogen we niet van wegkijken! Het is dan fijn als er vertrouwelijk over gesproken kan worden met iemand: de vertrouwenspersoon. Het hebben van een vertrouwenspersoon kan al in een vroege fase onduidelijkheden wegnemen, meer leed voorkomen en zelfs preventief werken.
Daarom stelt de AK van de PGA dit onderwerp aan de orde.

Beleid
De Protestantse Gemeente te Alkmaar kiest er voor een veilige gemeente te zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten binnen de gemeente geen misbruik van hun positie maken. Denk daarbij aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, financiële malversatie, intimidatie en dreiging.
De Algemene Kerkenraad heeft daartoe een vertrouwenspersoon aangesteld.
Gemeenteleden kunnen bij deze vertrouwenspersoon terecht met hun vragen, vermoedens en meldingen. Deze moeten wel thuishoren binnen de kerkelijke context. De vertrouwenspersoon kan bij vermoedens van misbruik binnen de gemeente ook zelf proactief iemand benaderen.
Het kan nodig zijn om te verwijzen naar anderen die op een bepaald gebied specialist zijn. Maar ook dan staat de vertrouwenspersoon naast het gemeentelid dat zich meldt en ondersteunt die persoon.
Duidelijk zal zijn dat het in alle gevallen gaat om delicate kwesties die op een juiste manier moeten worden opgelost. De vertrouwenspersoon behandelt alle hulpvragen in strikte vertrouwelijkheid. Elke actie wordt slechts ondernomen wanneer de melder daarmee instemt. Een van de voorwaarden is dan ook dat de vertrouwenspersoon een sociaal, toegankelijk en oprecht persoon is, die het vertrouwen heeft van de AK.
De vertrouwenspersoon is bekend met de PGA, maar is geen onderdeel van de kring van ambtsdragers en taakdragers. De vertrouwenspersoon werkt in opdracht van maar niet namens de AK, zij kan dus onafhankelijk van de AK handelen.

Uitvoering
In de praktijk gaan we op dit gebied als PG Alkmaar samenwerken met de PG van Heerhugowaard. We kiezen hiermee voor twee personen, die de vertrouwelijke zaken met elkaar kunnen bespreken. In Heerhugowaard is reeds een vertrouwenspersoon (man) aangesteld, te weten Dick Bink, gepensioneerd huisarts. In Alkmaar denken we een vrouw aan te stellen, te weten A.M. (Annego) Hogebrink, oa actief in interreligieus vrouwenwerk, het bestuur van ILPA en lid van de adviesgroep Hagar-Sarah, met veel ervaring op het gebied van supervisie en intervisie. We kiezen dus bewust voor een vrouw en een man. Samen vormen zij een duo, zij kunnen elkaar vervangen als dat om persoonlijke redenen beter is. Beide vertrouwenspersonen hebben  in  hun vroegere beroep van respectievelijk trainer/coach en huisarts veel ervaring  in het omgaan met zeer vertrouwelijke zaken, zij kunnen elkaar ook hierin aanvullen.

Bereikbaarheid:
Annego Hogebrink: tel 072 5616418, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dick Bink: tel 072 5716750, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deze adressen zullen ook worden opgenomen in het colofon.

Cor Docter

Afbeelding van Couleur via Pixabay

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

peuterkerk


 

doneer 10