Gesloten

samenverder 300

privacy 895556

Verlosserskerk 1934-1991

VerlosserskerkIn de loop der jaren heeft onze kerk heel veel documenten geproduceerd. Denk daarbij aan agenda’s en notulen van kerkenraadsvergaderingen, van de kerkvoogdij, van de commissie van beheer en van allerlei andere organen verbonden aan de kerk. Er zijn ook rapporten verschenen over kerkbouw en kerksluiting. Je vind in ons eigen archief documenten over plaatselijke regelingen, aanstellingsbrieven van predikanten, aan- en verkoop van panden en zo meer.

Al die documenten geven de geschiedenis van de Protestantse Gemeente te Alkmaar en de voorgangers (hervormde en gereformeerde kerk) weer. Die mag niet verloren gaan en kan het beste bewaard worden door het regionale archief. Dat gebeurt daar op een zeer professionele manier. Een deel van onze geschiedenis bevindt zich daar al. Maar een groot deel bevindt zich nog op het kerkelijke bureau en in de kelder van Vrijheidskerk. Een groep gemeenteleden is al jarenlang wekelijks bezig om het materiaal geschikt te maken voor doorzending naar het archief. Daarbij vonden zij een stapel boekjes over de Verlosserskerk aan de Oude Gracht. Dit boekje werd samengesteld naar aanleiding van de sluiting van deze kerk per 1 januari 1991, dus ruim 30 jaar geleden. Er werd ook een VHS band met de opname van de laatste dienst op 30 december 1990 gevonden. Voorgangers waren ds. Firet en ds. van der Steeg. Op het orgel en de piano speelden vader en zoon Kamminga. De begeleiding op trompet werd verzorgd door Arnold Prins. Als u geïnteresseerd in het boekje, kunt u dat ophalen bij het kerkelijk bureau (zolang de voorraad strekt). In een volgende Samen Verder zal ik nader ingaan op de geschiedenis van de Verlosserskerk.

Simon Binnendijk

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid