Gesloten

samenverder 300

privacy 895556

Geloven en vertrouwen

Het zijn van die vragen waar een soort verlegenheid omheen kan hangen, om het bevestigende antwoord dan. Geloof jij in God? Geloof jij dat Jezus Christus is opgestaan? Geloof jij dat Jezus én God én mens is? Geloof jij in wonderen? Overigens moet je bij dit soort vragen altijd even doorvragen, ook bij jezelf: wat bedoel je met ‘God’, met ‘wonderen’, met ‘opgestaan’? Want het zijn misschien wel bekende woorden, maar daarmee is het begrip nog niet bepaald.

Terug naar de verlegenheid: geloof jij dat het zo en zo is, dat het echt zo is? Nu niet op dat echt gaan focussen. Echt of echt gebeurd maakt het lastig, want voor we het weten verzanden we in het waarheidsbegrip waar wij moderne, westerse mensen nogal een smalle opvatting van hebben. De vraag ‘Geloof jij dat het zo en zo is?’, kan je beter vertalen in: stel jij je vertrouwen op dat inzicht? Of misschien nog beter: wil jij je je vertrouwen stellen op dat inzicht? En zo aangevlogen zeg ik meestal op dit soort vragen: ja, daar geloof ik graag in.

Met Pinksteren, het feest van Geest, zeg ik dus: ja, ik geloof graag in de Heilige Geest. En dat geloven is eigenlijk een soort houden van, een soort toewijden of je overgeven aan. Ik geloof graag in de Geest, ik geloof graag dat God op onzichtbare wijze bij ons is, dat we van de Geest ideeën krijgen en inzicht, dat de Geest ons boven onszelf doet uitstijgen in de strijd voor het goede leven, dat de Geest ons aanspoort aan aanvuurt, zelfs in de suffigheid van corona. Nu wil ik niet beweren dat mijn grage geloven altijd even aanwezig is. Als geloofsvragen op mij afkomen, en bij een dominee komen die vragen met een zekere regelmaat, word ik vaak weer even wakker, veer ik weer even op. En niet om vervolgens in verlegenheid terug te zakken, maar om opgewekt ‘ja, dat geloof ik graag’, te zeggen. Verlegenheid mag je ook gerust achter je laten. Met Pinksteren is een vrijmoedige geloofsbelijdenis tenslotte een goed kerkelijk gebruik. Ik wens jullie allemaal een inspirerend Pinksterfeest.

ds. Sibilla Verhagen

Image by Holger Schué from Pixabay