samenverder 300

privacy 895556

Even voorstellen...

Tot mijn grote vreugde mag ik deze maand eindelijk weer eens naar Zuid om iemand te interviewen, nl. MAARTEN MUNNIKS.
In de straat waar hij met zijn vrouw en dochtertjes woont staan tientallen auto’s keurig op een rij langs de stoep geparkeerd maar pal voor de voordeur van zijn buren is gelukkig nog één plekje vrij en moet ik al mijn achteruit inparkeervaardigheden aanwenden om hier zonder schade straks weer weg te kunnen komen.

Op 18 juni 1987 wordt Maarten in het Alkmaarse ziekenhuis geboren. Hij heeft dan al een anderhalf jaar oudere zus (Inge) en zal drie jaar later ook nog een broertje krijgen (Thijs).

Vader Sjoerd werkt bij Vialis en zorgt er o.a. voor dat niet alle verkeerslichten tegelijk op rood of groen springen. Belangrijk werk dus. Moeder Herma zorgt thuis voor de kinderen. Van huis uit zijn Maartens ouders Nederlands-Hervormd maar in de tijd dat Maarten geboren wordt, is men in Alkmaar allang Samen op Weg.

Maarten gaat naar de Paus Johannesschool maar vanaf groep vijf fuseert zijn school met twee andere scholen en gaat hij naar de Driemaster aan de Gabriël Metsulaan. “Ik was een net jongetje”, zegt Maarten, “maar ik deed niet zo heel veel op school”. Hij krijgt dan ook een mavo-advies. Zijn ouders zijn het daar echter niet mee eens en school past het advies aan: Maarten mag naar de havo op het Jan Arentsz en dat blijkt een goede zet. (“Met twee vingers in mijn neus”). Na de havo gaat hij bedrijfseconomie studeren bij Inholland. Dat gaat iets minder makkelijk maar na vijf jaar krijgt hij toch dat diploma en is hij wel even klaar met school.
Maarten gaat werken bij Sonneborn in Amsterdam, een fabriek voor vaselines en minerale oliën voor de farmaceutische en cosmetische industrie. Hij begint hier als trainee, wordt vervolgens assistent-controller en na twee jaar controller (een controller helpt de directie en het management bij het beheersen van de financiële huishouding). Maarten houdt van cijfertjes, dat is wel duidelijk.
Tussendoor volgt hij nog “even” een studie Master Accountancy en Control van drie jaar in deeltijd op Nyenrode in Breukelen. Maarten blijft daarna nog twee jaar bij Sonneborn werken want hij heeft een studiecontract maar is in de tussentijd op zoek naar iets uitdagender werk. Dat vindt hij in 2016 bij het AEB (Afval Energie Bedrijf), de vuilverbranding voor de regio Amsterdam. Hij adviseert het management en helpt bij de financiële vraagstukken. Momenteel is hij vooral bezig met warmte- en elektriciteitslevering en het scheiden van grondstoffen uit restafval. In Amsterdam wordt afval niet gescheiden ingeleverd zoals in Alkmaar, dat is met al die hoogbouw daar niet haalbaar, maar wordt het achteraf gescheiden. Sinds corona werkt Maarten veel thuis en dat scheelt een hoop reistijd. Het bedrijf staat momenteel trouwens te koop.

In 2009 komt Maarten op een station een oud-klasgenootje tegen dat hij jaren niet heeft gezien en dat hem uitnodigt voor haar verjaardag. Dat klasgenootje blijkt een vriendin te hebben, Daniëlle van Mourik, en Maarten vindt haar gelijk leuk. Gelukkig is dat wederzijds en via Hyves wordt de kennismaking vervolgd en er komen gezamenlijke wandelingen door de stad en veel goede gesprekken. In 2011 gaan ze samenwonen op de Honthorstlaan en in 2014 verhuizen ze naar hun huidige woning, die ze kopen als een soort bouwval maar vrijwel helemaal opnieuw opbouwen met hulp van vrienden en een aannemer. Terwijl Maarten zich stort op het slopen van plafonds en muren, schrijft hij ook nog even een scriptie tussendoor over het gebruik van prestatiemeetsystemen voor managers.
In 2016 trouwen Maarten en Daniëlle in de Terp in Oudorp en in april 2019 wordt dochter Ilse geboren, in december 2020 gevolgd door dochter Eline.

Maarten doet tijdens zijn vrijgezellenbestaan niet veel met zijn geloof maar samen met Daniëlle pakt hij het kerkbezoek weer op en samen zetten ze zich in voor wat er op hun pad komt. In Maartens geval is dat het penningmeesterschap van Delta en dat is best nog een dingetje. Delta staat er jarenlang niet zo goed voor maar door diverse bezuinigingen lijkt 2020 aanvankelijk een goed jaar te worden, voor het eerst in “de plus”. Maar dan komt corona en komen er geen inkomsten meer binnen vanuit verhuur en haken vaste huurders af. Delta heeft dus dringend geld nodig. Als u het jongerenwerk in onze gemeente een warm hart toedraagt en het ook belangrijk vindt dat onze jeugd een eigen plek heeft om samen te komen, zou het heel fijn zijn als u daarvoor een gift over wilt maken op rekeningnummer NL66INGB0005341980 t.n.v. Stichting Delta. Het Deltabestuur en de jongeren zullen u heel dankbaar zijn!
Een drukke baan en een jong gezin kosten uiteraard veel tijd maar toch heeft Maarten nog wel tijd voor hobby’s. Hij brouwt zo’n vier keer per jaar samen met een vriend twintig liter eigen bier op zolder, speelt tot corona de boel stillegt zaalvoetbal, loopt regelmatig hard en heeft ook geen hekel aan klussen in huis. Daarnaast speelt hij graag op de Playstation, bouwt hij samen met Daniëlle regelmatig met Lego en vindt hij het spelen van bordspelletjes samen met vrienden en daarbij een speciaal biertje, heel gezellig.
Wat muziek betreft luistert Maarten graag naar rock maar bezoekt hij ook graag theatervoorstellingen en musicals.

Maarten voelt zich prima thuis in de Vrijheidskerk. “Nielspeter probeert altijd een brug te slaan”. Daniëlle vult aan dat als je iets wilt binnen de kerk, je gewoon maar moet beginnen. Samen met anderen krijg je het meeste voor elkaar en kost het ook minder tijd. “Je moet geen excuus bedenken maar goed plannen”, zegt Maarten. “Als je de kerk belangrijk vindt, maak er dan tijd voor”. Waarvan akte!

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid