Gesloten

privacy 895556

Even voorstellen...

Henk Bruins

Op een donkere maandagavond rijd ik naar de Oudorperpolder voor een interview met Henk Bruins.
Hendrik Willem Bruins komt als een groot cadeau voor zijn ouders op 18 december 1966 in een ziekenhuis in Den Helder ter wereld, als eerste (en tevens enige) kind na een huwelijk van vijftien jaar. Henk woont zijn eerste levensjaren in Breezand maar in 1968 krijgt zijn vader, die jarenlang in de bloembollensector werkt maar na een bromfietsongeluk in 1964 een deel van zijn been moet missen en dit werk niet meer kan doen, een baan bij Ringers in Alkmaar.

Ringers heeft eigen huizen aan de Frieseweg en het gezin woont hier totdat het bedrijf wordt overgenomen door Klercq Woonwereld en zijn vader de chocolaatjes van Ringers verruilt voor die van Droste. Henk en zijn ouders wonen daarna kort in een flat aan de Spieghelstraat, gevolgd door de Coornhertkade en rond 1980 de Rochdalestraat. Allemaal in Overdie en na een jaartje Prins Willem-Alexanderschool in Oudorp gaat Henk daar naar de Beatrixschool.

Na de lagere school gaat Henk naar de leao aan de Vondelstraat, afdeling kantoorpraktijk. Het worden vier lange jaren waar hij geen leuke herinneringen aan heeft. Beter gaat het daarna op het Jan Arentsz, waar hij alsnog zijn mavodiploma haalt en op de Streekschool in Heerhugowaard, waar hij de tweejarige opleiding ECABO (Economisch Administratief Beroepsonderwijs) volgt. Een combinatie van werken en leren, Henk loopt o.a. stage bij het Hooge Huys in Alkmaar en een verzekeringsmaatschappij in Amsterdam. Na het behalen van zijn diploma krijgt hij een baan bij Dynaf Alkmaar, een bedrijf in o.a. noodaggregaten, en hier blijft hij elf jaar administratief werk doen, totdat het bedrijf failliet gaat.

In 2001 maakt Henk eerst nog een rondreis van een paar weken door Zuid-Afrika maar na diverse omzwervingen krijgt hij een administratieve baan bij Aidsfonds – SOA Aids Nederland in Amsterdam en hier werkt hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Henk is verantwoordelijk voor de betalingen van de rekeningen en het incasseren van de giften, donaties en subsidies. Cijferwerk dus, dat hij nu in coronatijd nog thuis kan doen maar binnenkort zal hij toch weer deels naar Amsterdam moeten.

Als Henk 27 jaar is, vindt hij het toch wel tijd om op zichzelf te gaan wonen en verhuist hij naar zijn huidige flat in de Rijnstraat. Als kind gaat hij met zijn ouders naar de Verlosserskerk en de Trefpuntkerk maar in Oudorp wordt hij meegenomen naar De Terp en zoals dat vaker gaat, al gauw gevraagd diaken te worden. Henk maakt langere tijd met veel plezier deel uit van de ZWO en ook de ARK. Bij de ZWO richt hij zich vooral op de Palestijnse gebieden en met de leden van de Alkmaarse Raad van Kerken bezoekt hij in die tijd regelmatig de diensten van andere kerkgenootschappen. Na de sluiting van De Terp gaat Henk weer naar de Trefpuntkerk maar als ook deze kerk dichtgaat, bezoekt hij eerst nog een tijdje de Lutherse kerk en de Laatdiensten maar na een cursus over kunstgeschiedenis in de Vrijheidskerk en een onvergetelijke reis naar Suriname met ds. Nielspeter Jans, leert hij in Zuid mensen kennen en wordt hij hier steeds actiever. Tegenwoordig maakt hij als contactpersoon deel uit van Pastoraat, brengt hij Samen Verders rond in de wijk en helpt hij bij het autorijden op zondagochtend. In het pré-coronatijdperk helpt Henk ook bij de inloopmiddagen in de Wijkplaats in Oudorp.

Reizen is een grote hobby. Vaak samen met een iets oudere achterneef maar ook alleen, reist hij door heel Europa en verder. Na het overlijden van zijn moeder in 2005 maakt Henk een reis door Nieuw-Zeeland en in 2018 doet hij dat door Canada. Inmiddels heeft hij heel wat van de wereld gezien!

Henk leest ook graag boeken, met name over de tijd van de Middeleeuwen en over kloosters en de bouw van kathedralen. Hij bezoekt ook graag musea maar dan alleen musea met kunst tot ongeveer 1700.

In zijn jonge jaren zit Henk op een schaakclub maar daar komt het tegenwoordig niet meer zoveel van. Na een val met de fiets in 2015, waarbij hij zijn schouder breekt, komt er ook niet zoveel meer van fietsen maar hij wandelt nog wel graag grote stukken. Eén keer per week zwemt hij in De Hout, een soort aquajoggen voor 50+ers.

Tijdens het interview vraagt Henk mij plotseling of ik de dominees ken van Egmond, Bergen, Heiloo e.o. Helaas moet ik het antwoord schuldig blijven. Henk vindt het jammer dat de dominees uit onze nabije regio zo weinig voorgaan in onze gemeente, zegt hij.

Hij begint de dag tijdens het innemen van zijn medicijnen graag met het uitspreken van de woorden “Aarde, water, vuur, licht” om zo op een goede manier stil te staan bij de nieuwe dag. ’s Avonds voor het slapengaan, steekt hij regelmatig een kaars aan en spreekt dan een gebed uit in het kader van “Weggaan door het donker naar het licht”.

Van een relatie is het helaas nooit gekomen in Henks leven. “Maar”, zegt hij, “tel uw zegeningen, een voor een”. En laatst, tijdens een wandeling door de duinen, zat er zomaar een lied in zijn hoofd en dat gebeurt hem niet vaak: “Aan U behoort, o Heer der Heren, de aarde met haar wel en wee”. “Een mooi lied”, zegt Henk. En zo is dat.

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid