Gesloten

privacy 895556

Belevenissen van ds. Sibilla

een kruis van strijkkralen

De afgelopen tijd heb ik gemerkt hoe heftig het in mijn leven als dominee is om van plek veranderen. De vorige keren dat ik deze belevenissen schreef, had ik het liefste daarover geschreven. Want het hield me nogal bezig. En het betrof ook jullie. Maar zolang er nog veel onzekerheid over die nieuwe plek was, was het niet zo verstandig om er iets over te zeggen. Het kon niet anders dan zo. Maar het was een oncomfortabele positie, alsof ik een soort dubbelspel aan het spelen was. Niets voor mij. Daarnaast vond ik het zoeken naar een nieuwe plek een ware beproeving.

Het ging ook lang niet altijd goed. Vaak was het meer een sollicitatie dan een kennismaking. En dat doet de verhouding van predikant en gemeente geen recht. Die verhouding lijkt toch meer op een huwelijk dan op een medewerker in een organisatie. Een date is geschikter. Deze moeizame ervaring heeft me wel iets opgeleverd. Want mijn begrip voor collega’s die maar ergens blijven hangen, is enorm gegroeid. En daarnaast heb ik weer eens gemerkt dat ik eigenlijk alleen een oordeel aankan, als ik tegelijkertijd in genade wordt aangenomen. Nu moet ik voor dat oordeel in genade natuurlijk bij God zijn, ik weet het, ik weet het, ik ben grondig gereformeerd opgevoed. Maar wat ik ook uit ervaring weet, is dat die genade van God ook zo prachtig door een ander mens aan je geschonken kan worden. En dat was dan weer een hervormde dominee die mij dat ooit deed ervaren.

Hoewel de bevallingspijn inmiddels is verdwenen, houdt het me nog steeds een beetje bezig. Want wat ook een bevreemdende ervaring was, is dat je de maat genomen wordt op wat en hoe je gelooft. En dat terwijl je als dominee op jouw beurt probeert open te staan voor allerlei soorten en maten van geloof van al die goede gelovigen die je ontmoet. Je laat je oordeel los, tenminste dat probeer ik steeds. Maar vervolgens wordt jou wel de maat genomen. Ik ben er nog niet helemaal uit, wat hierin nu precies mis gaat, ergens klopt het niet. Goed, er gaat voor hier een tijd van genadig afscheid nemen aankomen. En daarvoor doemt al een vaag idee op: iets met een kruis.

>>foto kruis

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid