Gesloten

samenverder 300

privacy 895556

Weggecijferd

Als ik op ‘Pasen’ googel, dan krijg ik als eerste hit een fresco van Fra Angelico te zien. Jullie weten nu dat mijn googelgedrag onberispelijk is want algoritmes liegen niet. En deze wijst ook nog eens direct de Waarheid aan. Want op de paasfresco zie je een licht stralende verrezen Heer. Onder Hem staan de vrouwen met een bedroefde blik in het lege graf te kijken. De vrouwen kijken niet naar boven, ze zien Jezus niet, of beter gezegd: ze zien Hem nog niet. Dat zien van Jezus na zijn dood, heeft velen in beweging gezet. Zien, doet iets met je. En zij die Jezus zagen na zijn dood, konden niet meer om Hem heen.

Onlangs heb ik een fotoboek aangeschaft. Het heet: Weggecijferd. In dat boek zie je portretten van mensen. Het zijn foto’s van gezinnen in hun eigen huis, op de bank, aan de eettafel, in een stoel alleen. Daar waar er meerdere mensen op de foto staan, zitten ze doorgaans dicht tegen elkaar, naar elkaar toegebogen, met een arm om elkaar heen, of op schoot. Al deze gezinnen zijn slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Je zou zeggen: ook dit zijn mensen waar je niet omheen kunt. De belastingdienst dacht van wel en deed hen onrecht. Maar zoals ze daar zitten, net als jij en ik, in hun eigen huis, zijn het duidelijk mensen waar je niet omheen kunt.
Ik wens iedereen een mooi Paasfeest toe. Een Pasen waarop wij onszelf en elkaar zien als mensen waar we niet omheen kunnen, als mensen waarin we iets van die opgestane Heer zien.

Sibilla Verhagen

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid