banners website 20223

samenverder 300

privacy 895556

Even voorstellen...

We beginnen vandaag, tussen de regenbuien door, met een rondje door zijn prachtig aangelegde tuin. Allemaal zelf gedaan want tuinieren is een van zijn hobby’s. Nog maar een jaar wonen Dian Voet en zijn vrouw Annemarie in hun mooie woning in de Daalmeer, alles zit nog strak in de verf en de voor- en achtertuin liggen er uitstekend bij.
In de gezellig ingerichte huiskamer serveert Dian koffie met koek en pakt hij zijn aantekeningen erbij want hij is goed voorbereid op dit gesprek.

Op 31 mei 1953 ziet Dian in Zaandam het levenslicht. Hij heeft dan al een oudere zus en zal later nog een broertje krijgen. Zijn vader is procuratiehouder bij houthandel Pont en zijn moeder is huisvrouw. Beide ouders zijn actief in de Gereformeerde kerk, het werk voor de kerk wordt Dian met de paplepel ingegoten. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Zo worden met Kerst en Oud & Nieuw alleenstaanden uitgenodigd want omzien naar elkaar is belangrijk.

Na de lagere school gaat Dian naar de mulo en daarna naar de havo, ook nog op zaterdagmorgen. In 1972 gaat hij de lerarenopleiding Geschiedenis en Aardrijkskunde volgen aan de VU in Amsterdam. In de tussentijd is hij ook in de kerk in Zaandam actief met jongeren bezig, o.a. als jeugdouderling en met het geven van huiscatechisatie. Na het behalen van zijn diploma in 1977 krijgt Dian een baan als docent Geschiedenis aan de Groen van Prinsterer mavo in Zaandam en in 1979 koopt hij een eigen appartement.

Acht jaar later, in 1987, leert hij bij een gezamenlijke vriendin Annemarie Bosker kennen, zij is dan net terug uit Canada, waar ze een aantal jaren woonde. Een jaar later trouwen Dian en Annemarie.

Aangezien het leerlingenaantal op de mavo terugloopt, solliciteert Dian in 1989 naar een baan op de CSG Jan Arentsz in Alkmaar en hij wordt daar aangenomen als docent Geschiedenis en Aardrijkskunde. Eerst nog voor een paar dagen in de week maar vanaf 1995 fulltime en in dat jaar verhuizen Dian en Annemarie met hun drie zonen, Jelmer (1990), Jorrit (1992) en Falko (1995), naar de Saskerstraat in Koedijk. In 2007 verhuist het gezin naar Zuid-Scharwoude en in 2021 weer naar Alkmaar-Noord.

Ook in Alkmaar wordt Dian actief in de kerk. Hij gaat weer huiscatechese geven, wordt contactpersoon en start in 2009 de taakgroep Missionair, in het kader van het nieuwe profiel van Noord. Er worden tal van activiteiten opgestart, zoals de kerstwandeling in de wijk (aanvankelijk met 90 deelnemers en de laatste jaren met het maximumaantal van 300), de gezamenlijke maaltijden in De Blije Mare, de filmavonden, etc. Momenteel zijn de voorbereidingen voor een optreden van de band LEV op 29 oktober a.s. in volle gang, i.s.m. de taakgroep Jeugd en Jongeren.

Dian betreurt het dat de term “missionair” uit het huidige profiel van Noord is verdwenen maar vanuit “Kerk naar Buiten” blijft hij zich inzetten voor de toekomst van onze gemeente. En wie denkt aan de toekomst, komt uiteraard bij de jongeren uit. Dian draagt hen een heel warm hart toe en blijft zich inzetten voor een ander soort diensten, met meer muziek, toegankelijkere liederen en teksten die hen aanspreken.

Wat waarschijnlijk weinig mensen van Dian weten is dat er ook een schrijver in hem schuilt. Momenteel wordt een door hem geschreven kinderboek geredigeerd en na eventuele correcties uitgegeven. Daarnaast schrijft hij gedichten, in 2020 wordt een gedicht van hem door de PKN uitgekozen voor een boekje in de 40-dagentijd en hij publiceert regelmatig op een speciale site.
Zelf leest hij erg langzaam, zegt hij. “Ik zie alles voor me en maak tussendoor steeds zelf het verhaal af”.

Nu Dian met pensioen is, staat hij twee dagdelen in de week in de christelijke boekwinkel Het Goede Boek in Broek op Langedijk.
Dian en Annemarie gaan regelmatig op vakantie, het liefst richting Zuid-Duitsland en Zwitserland, de bergen in dus, maar ook helemaal naar Canada.
Als ik Dian vraag naar een soort “boodschap” voor onze gemeente dan weet ik eigenlijk het antwoord al wel. “Maak de kerk jongerenproof!”, zegt hij. Dat verbaast mij niks want, zoals gezegd, Dian is erg begaan met de jongeren en maakt zich serieuze zorgen over de nabije toekomst. “Het roer moet echt om, anders zijn wij straks de laatsten die het licht uitdoen”. En dat is iets waar uiteraard niemand van ons aan moet denken… Aan mensen als Dian zal het niet liggen.

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid