hit counter joomla

Gesloten

geslotenhet kerkelijk bureau is gesloten van 26 augustus tot 12 september

 

banners website 20223

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Even voorstellen...

Bij binnenkomst herinnert hij mij er gelijk aan dat ik hem al eens eerder geïnterviewd heb. Dat klopt, in de jaren negentig van de vorige eeuw was dat en voor een ander blad. Nu zijn zijn zoons volwassen, is zijn haar wat grijzer en heeft hij net zijn eerste zelfgeschreven boek uitgegeven.Tijd voor een herhaald bezoek en een interview 2.0.
De deur staat al open als ik aankom, ik kan zó doorlopen.
Arjen Buringa zet theewater op en vraagt of ik een stukje zelfgebakken appeltaart wil (natuurlijk!). Op tafel ligt zijn boek al voor me klaar.


Arjen wordt in september 1958 in Alkmaar geboren in een Nederlands-Hervormd gezin. Hij heeft dan al twee zussen en een broer en zal later nog een broertje en zusje krijgen. Na twee jaar in de Veerstraat te hebben gewoond, verhuist hij met zijn familie naar de Gerard Doustraat en in 1974 naar de Bergermeer. In 1982 gaat Arjen op kamers in de Roskamstraat, een jaar later verhuist hij naar de El Grecohof, ruim vijf jaar later naar de Vennewaard en in 1992 naar zijn huidige woning in de Schouwstraat.
Na de lagere school (Prinses Margrietschool) met succes te hebben doorlopen, gaat Arjen naar het vwo op het Christelijk Lyceum. Hierna gaat hij een hbo-opleiding volgen tot chemisch analist. In 1984 vindt hij een baan in de petrochemische industrie bij een bedrijf in Amsterdam. Het bedrijf maakt katalysatoren die worden verkocht aan olieraffinaderijen, alwaar ze een belangrijke rol vervullen in het kraakproces van ruwe olie. Hierbij worden o.a. benzine, kerosine, LPG en diesel verkregen. Na een iets mindere periode heeft hij het tegenwoordig weer prima naar zijn zin bij het bedrijf.
Als kind kerkt Arjen met zijn ouders in het gebouw van de mts aan de Jan de Heemstraat, voordat de Vrijheidskerk wordt gebouwd en de Hervormde en Gereformeerde kerken in Alkmaar Samen op Weg gaan.
In 1974 raakt Arjen binnen twee weken tien kilo kwijt, krijgt hij veel dorst en is hij vaak erg moe. Zijn leven komt redelijk op zijn kop te staan als bij hem diabetes type 1 wordt vastgesteld. Er volgt een ziekenhuisopname en hij moet een dieet gaan volgen, waarbij hij alles tot op de gram nauwkeurig moet gaan afwegen.
Over die periode maar ook over de periode voordat hij zelf de diagnose krijgt en de invloed van zijn ziekte op zijn eigen leven, schrijft hij in zijn boek “Je kan er oud mee worden”. Dit boek is bij hem thuis uit voorraad leverbaar en uitgegeven bij zijn eigen uitgeverij DiRosage.
“De ziekte is vervelend maar heeft mij ook veel gebracht. Bijvoorbeeld wat betreft de manier waarop ik nu in het leven sta en wellicht kan ik ook voor anderen iets betekenen”.
Als in 1974 het koor “Explosion” wordt opgericht, is Arjen gelijk fan en bezoekt hij alle optredens. Maar door alles rondom zijn diagnose, de angst voor een hyperventilatie-aanval op het podium en zijn eigen minderwaardigheidsgevoel, zet hij pas in 1984 de stap om zelf lid te worden. “Dit was echt een roeping”, zegt hij en het begin van een van de belangrijkste periodes uit zijn leven. “Het mooie was dat ik wist wat ik zong. Tijdens de kerkdiensten voelde ik echt Gods aanwezigheid”.Tussen 1990 en 1993 stopt hij even met zingen bij het koor maar daarna wordt hij opnieuw lid.
Het schrijven zit er dan bij Arjen ook al in, regelmatig levert hij stukjes in voor de Koorkrant die ik dan allemaal overtyp en in het blad plaats. Bredero zei het al: “Het kan verkeren”…
In die periode leert hij bij Youth for Christ Anke Lont kennen en nadat hij haar ook in De Blije Mare tegenkomt, krijgen ze een relatie. In 1994 trouwen Arjen en Anke en samen krijgen ze drie zonen: David (1995), Matthijs (1997) en Vincent (2000).
In 2012 wordt Arjen jeugdouderling, ook hier voelt hij zich toe geroepen. Hij zou best weleens in een jongerenviering willen voorgaan, zegt hij, om te vertellen dat God je nooit alleen laat. “Jongeren van nu hebben het niet makkelijk. Misschien kan ik ze bemoedigen door iets te vertellen over mijn jeugd en mijn geloof”.
Arjens hobby’s zijn uiteraard schrijven en zingen maar ook puzzelen en lezen. Daarnaast is hij redelijk sportief, hij zwemt en fietst graag, doet aan fitness en maakt op vakantie graag lange bergwandelingen.
Wat onze gemeente betreft, pleit hij voor diensten die weer aantrekkelijk worden voor jongeren. Jongeren in de brede zin van het woord, ook voor jonge mensen tussen de twintig en dertig. Want ook die worden gemist. “Diensten met swingende muziek die jonge mensen aanspreekt”, zegt Arjen.
We praten nog even door over hoe een dienst er volgens ons uit zou kunnen zien. Aansprekende muziek hoort daar sowieso bij.
Gewapend met maar liefst twee gesigneerde boeken ga ik die avond huiswaarts. Wilt u ook meer over Arjen en het omgaan met diabetes in het algemeen weten, schiet hem dan gerust een keer aan en koop zijn boek. Het kan desgewenst zelfs bij u worden thuisbezorgd…

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

peuterkerk


 

doneer 10