Het jaar 2023 is slechts een paar dagen oud als ik aanbel bij de hoofdpersoon van deze maand. Net als het nieuwe jaar nog jong maar met een heldere visie op de vraag hoe het verder moet met onze gemeente en hij kan deze ook prima onder woorden brengen, is mijn ervaring.
Vanmiddag ben ik op bezoek bij Krijn van Ierland. Samen met zijn moeder Ciska Jansen en zijn broertje Wiebe maakt hij deel uit van de Delta Voices en gelukkig spelen die de laatste tijd weer regelmatig in De Blije Mare en tijdens de jongerenvieringen in het gebouw van CityLight. Daarnaast maakt hij ook deel uit van de beroepingscommissie in Noord, iets waar hij persoonlijk voor is gevraagd en waar hij zich erg betrokken bij voelt. “Ik vind het leuk om in oplossingen te denken, kijken hoe het beter kan.”

Moeder Ciska is vanmiddag niet thuis maar Krijn blijkt een prima gastheer. Hondje Banjer, ooit geadopteerd uit Roemenië en inmiddels 13 jaar oud, nestelt zich gezellig naast mij op de bank en wil ook af en toe wat aandacht. Geen enkel probleem.
Krijn ziet in juni 2006 het levenslicht in het ziekenhuis in Alkmaar. Twee jaar later wordt zijn broertje geboren. Met zijn vieren wonen ze in die tijd op de Graaf Jankade in Overdie en de jongens wonen hier nog steeds met hun moeder. Als Krijn 8 jaar jong is, scheiden zijn ouders. “Dat was best een behoorlijke verandering”, zegt Krijn. “Ik schrok hier wel een beetje van”. Gelukkig blijft het contact onderling in de loop der jaren goed en Krijn ziet zijn vader nog steeds één à twee keer per week.

Na de peuterspeelzaal De Toermalijn gaat Krijn naar de Kardinaal de Jongschool en hier heeft hij het erg naar zijn zin. “Heel leuke school, leuke leraren en ik heb er veel geleerd.” Krijn krijgt een havo-advies en gaat na groep 8 naar het PCC in Heiloo. Aangezien dit een wat kleinere school is, is de overgang naar het voortgezet onderwijs niet zo groot. Tegenwoordig zit Krijn in de vijfde klas havo op het PCC op de Blekerskade. Een examenklas dus. “Ik ben steeds bezig een goede balans te vinden tussen school en thuis. Ik haal goede cijfers maar ik werk er ook hard voor. Ik heb een brede interesse en vind leren leuk”, zegt hij. Zijn favoriete vak is geschiedenis. “Ik vind het leuk om onderzoek te doen en ben van kleins af aan geïnteresseerd in de middeleeuwen en zo.” Na zijn havo-examen wil Krijn nog naar het vwo en daarna hoogstwaarschijnlijk geschiedenis studeren. “Maar misschien verandert dat nog als ik iets anders tegenkom”. Hij heeft nog een paar jaar de tijd…

In 2020 begint Krijn met drummen en hier wordt hij steeds beter in. Thuis speelt hij het liefst op zijn akoestische drumstel maar voor in de kerk heeft hij ook een elektrisch exemplaar (“Anders speel ik veel te hard!”). Hij vindt het ‘hartstikke leuk’ bij de Delta Voices. “Het is een gezellige groep en het is hartstikke leuk om samen muziek te maken, zeker als in de kerk iedereen mee gaat doen. Ik ben heel blij dat we dit mogen doen, daar word je enthousiast van".

Krijn wordt trouwens ook enthousiast van modeltreinen. Hij heeft een eigen modelspoor en bezoekt met zijn vader regelmatig beurzen. “Mijn baan is nog volop in ontwikkeling.”
Vanaf zijn achtste jaar zit Krijn ruim zeven jaar bij Scouting. Hij doet daar veel leuke dingen en leert daar ook veel. “Maar de laatste groep paste niet zo goed bij mij”, zegt hij. Hij heeft zijn twijfels over hoe er bijvoorbeeld om wordt gegaan met voedsel. “Er wordt veel verspild, veel vlees gegeten en veel eten weggegooid. Ik ergerde mij daaraan”.
Twee keer per dag loopt Krijn een half uur met Banjer en verder fietst hij veel (“Voor mij geen brommer”) dus met bewegen zit het wel goed.
De muziek die ze tegenwoordig op school draaien, vindt hij niks. Hij luistert liever naar wat oudere muziek, Queen bijvoorbeeld, of Toto.

Krijn heeft het erg naar zijn zin bij Provider en Connected. “Het is een heel leuke groep, jammer dat er sinds corona zoveel mensen afhaken. Ik denk dat er veel mensen zijn die er behoefte aan hebben om gezien te worden. Helaas is de kerk “uit” op school maar als leerlingen over het geloof willen praten dan is dat prima. Ik begin er zelf alleen niet over.”
Krijn vindt het fijn om contact te hebben met andere jongeren in de kerk, al worden dat er helaas steeds minder. “Het is belangrijk om hun stem te laten horen”, zegt hij. “Primair is: ze moeten zich meer verbonden voelen met de kerk en meer verantwoordelijkheid voelen. Jongeren moeten niet alleen worden uitgenodigd maar ook geaccepteerd. Ze willen heus niet iets totaal anders maar willen allemaal dat de kerk blijft. Alle generaties hebben jongeren nodig en jongeren hebben de ouderen nodig, ze zijn van elkaar afhankelijk en hebben hetzelfde doel: een fijne plek en rust vinden.” Krijn zit niet wekelijks op zondagochtend in de kerk maar voelt zich wel verbonden. “Orgelmuziek spreekt me niet erg aan en ook de preken vind ik niet altijd erg interessant. Als de predikant de jongeren bij zijn dienst betrekt dan kom ik wel”.
Met jongeren als Krijn in onze gemeente zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet!

Letty van der Graaf

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links