De kindernevendienst probeert tijdens de interactieve vieringen ook aan te sluiten bij het thema van de dienst. Het lijkt ons leuk om in de komende tijd mee te denken op welke manieren de kinderen die op de basisschool zitten betrokken kunnen worden bij de interactie. In de vieringen van 14 april en 12 mei is dat al goed gelukt! Het was leuk te merken dat er veel kinderen aanwezig waren uit zowel Noord als Zuid.
Op 14 april betrokken Krijn en Jelmer de kinderen op een leuke manier bij de dienst toen ze op zoek moesten gaan naar het Licht dat ergens in de kerk verstopt was. Het thema van de viering was “Laat je licht schijnen”. Eenmaal in de eigen ruimte hebben we een verhaal van Karel Eijkman voorgelezen uit de Werksters van halfvijf en andere gelijkenissen. Het verhaal ging over een zaklantaarn.

De verhalen van Jezus zijn ook een soort zaklantaarns. Je kan ze gebruiken om te zien hoe je moet leven. De jongste groep (4 tot en met 6 jaar) heeft vervolgens tekeningen met slaolie gemaakt op papier die oplichten als je ze tegen het raam houdt. Ook is er gespeeld met glow-in-the-dark armbandjes. De kinderen van de oudste groep (7 tot en met 12 jaar) mochten talenten van zichzelf benoemen als het licht van de spotlight op hen scheen. Vervolgens hebben de kinderen begroetingen en complimentenkaartjes gemaakt voor gemeenteleden. Na de dienst hebben ze die tijdens de koffie uitgedeeld.
Het thema op 12 mei was “God en ik”. De kinderen bleven wat langer in de kerk en waren aanwezig bij de eerste lezing die was aangepast aan de kinderen. Bij de jongsten hebben we gepraat over mooie Bijbelverhalen. Daarna lazen we het favoriete verhaal van de drie kinderen: Jona. In de Peuterbijbel moesten we zelfs het boek omkeren en met onze handen de grote vis nadoen die Jona inslikte. Daarna hebben de kinderen een collage gemaakt met symbolen die te maken hebben met God. Het hart was voor de kinderen het duidelijkste symbool. Er zijn vele harten gekleurd en opgeplakt maar ook een kaars, een zon en handen. De namen van de kinderen zijn in de hand geschreven, zoals ze ook in Gods hand geschreven staan. De oudste groep maakte een woordweb over “God en ik”. Hiervoor hebben we afbeeldingen gebruikt en gespreksvragen. De kinderen hebben de afbeeldingen gekozen die zij wilden gebruiken voor hun relatie tot God en er woorden bijgeschreven. Bij terugkomst in de kerk hebben de kinderen hun werk aan de aanwezigen getoond. Het was mooi om zo te laten zien hoe de kinderen met het thema bezig waren geweest terwijl de volwassenen dit ook deden.
De viering van 12 mei was de laatste interactieve viering voor de zomervakantie.

Leiding kindernevendienst

kindernevendienst