folder

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik hier om de folder te downloaden.

Zomerschool 2020

De weg van de held(in) - de stem van je hart.
In de zomerschool in augustus van 2020 bestuderen we allerlei mythische vertellingen en hun structuur. We ontmoeten aartsvader Abraham en kleinzoon Jacob, Orpheus en Eurydice, Odysseus en Parsifal, Petrarca en Dante, mensen op weg, op zoek. Wij vragen ons af: zijn er in de grote verhalen over de zoektochten naar wijsheid overeenkomsten aan te wijzen?

Ja, zegt Joseph Campbell, ieder verhaal is in essentie een variatie op een oeroud thema: de ontwikkelingsgang van de mens. De held(inn)en die een hoofdrol spelen, volgen een vast spoor.
Campbell onderscheidt in mythische vertellingen twaalf fasen. In zes ochtenden nemen we deze stadia door aan de hand van verhalen uit de wereldliteratuur en videofragmenten. De hoofdpersonen worden o.a. opgeroepen om een avontuur aan te gaan; ze ondervinden weerstand; ze worden ingewijd en komen in een crisis terecht; ze krijgen een gids en gaan de nacht in; ze worstelen en zien uiteindelijk het licht aan het eind van de tunnel; na hun zoektocht keren ze terug en volgt er een wederopstanding.
We volgen niet alleen het spoor van de held(in) van het verhaal, maar kijken ook naar onze eigen weg die we tot nu toe zijn gegaan. Het herkennen van het verloop van de reis van de held(in) kan ons helpen gebeurtenissen in ons leven beter te verwerken en zin te geven. In welk deel van het grote verhaal bevinden wij ons nu? De ‘Atlas van de belevingswereld’ zal ons hierbij een richting aangeven.

• Leiding: ds. Nielspeter Jans
  • Data en tijd: maandag 3, donderdag 6, maandag 10, donderdag 13, maandag 17 en donderdag 20 augustus; afsluiting zaterdag 22 augustus
  • Locatie: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2a, Alkmaar
  • Opgave: Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem voor informatie contact op met Nielspeter Jans, tel. 072 515 76 25.

Meer...

/* */