(On)geduld in Tijden van Verontrusting

 Drie inspirerende sprekers:
• Stevo Akkerman (18 februari)
• Welmoed Vlieger (25 maart)
• Chris Doude van Troostwijk (15 april)

De remonstrantse gemeente Alkmaar zet in 2023 met een nieuwe lezingenreeks haar traditie voort. Drie voorjaarslezingen in onze kleine monumentale schuilkerk die de actuele spanningsvelden van onze tijd verkennen. We leven in tijden van onrust en verontrusting. Samenleving en politiek worden geconfronteerd met een stapeling van crisissen die niemand onberoerd laten.

Klimaatcrisis, oorlog in Europa, stikstofcrisis, stagnerende woningbouw, ongekende inflatie, groeiende armoede, gebrek aan inclusiviteit. Onvrede en ongeduld zijn overal te beluisteren. De weg van het democratische gesprek lijkt steeds moeilijker begaanbaar. Het echte gesprek legt het soms af tegen vastzitten in eigen gelijk, tegen beschuldigingen, tegen onmacht. Wat is er misgegaan, hoe zijn we hier gekomen en wat doen we om oplossingen te vinden, of in ieder geval het gesprek daarover te blijven voeren? Doen we genoeg, doen we het goede, en wat is dan goed, en hebben we nog genoeg tijd? Is er behoefte aan meer Heilige Onrust over alles wat fout gaat, of moeten we juist de Deugd van het Geduld opnieuw leren beoefenen?
In de voorjaarsserie zullen drie sprekers hun perspectief geven op waar we zijn, wat ons te doen staat en hoe we daarover met elkaar in gesprek kunnen zijn. We gaan op zoek naar bronnen om de uitdagingen van ons tijdsgewricht het hoofd te bieden.

  • Plaats: Remonstrantse Kerk, Fnidsen 33-37, 1811 ND Alkmaar
  • De lezingen op 18 februari en 15 april zijn ‘s ochtends en worden afgesloten met een lichte lunch. De lezing op 25 maart is ‘s middags, en wordt afgesloten met een drankje en een hapje.
  • Kosten € 10,- per lezing (incl. koffie, thee, lunch of drankje/hapje)
  • Opgave Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072 511 08 68

Zaterdag 18 februari 2023, 10.30-12.30 uur
Wat is dan goed?
Stevo Akkerman is schrijver, columnist en redacteur bij dagblad Trouw. In 2017 werd hem de J.L. Heldringprijs toegekend voor de beste columnist. Stevo Akkerman schrijft ook literair werk. Zijn roman Donderdagmiddagdochter werd bekroond met de Vlaamse prijs voor het beste spirituele boek. Ook schrijft hij boeken over actuele morele kwesties. Het jongste daarvan is getiteld Wat is dan goed? Dat is ook de titel van zijn lezing. Akkerman pretendeert geen pasklaar antwoord op deze vraag te hebben. Het goede is niet iets dat ergens verstopt ligt en gevonden moet worden. Denkend over goed en kwaad moet je vooral ontdekken wat eigenlijk de goede vragen zijn. Zeker in onze maatschappelijk en politiek turbulente tijden.

Zaterdag 25 maart 2023, 14.30-16.30 uur
Innerlijkheid en Politiek
Drs. Welmoed Vlieger MA (filosoof en oud-columnist bij Trouw) is werkzaam als hoofd beleid bij de Groep Omtzigt in de Tweede Kamer. Daarnaast is zij bezig met een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek. Welmoed Vlieger besteedt aandacht aan denkers als Meister Eckhart, Kierkegaard en Dag Hammarskjöld. Hoe verbindt innerlijk (religieus) leven zich met de vaak ongemakkelijke praktijk van de politiek? Hoe blijf je je waarden trouw, hoe blijf je innerlijk gevoed en lever je toch een heldere bijdrage aan de politieke keuzes die gemaakt moeten worden? In de praktijk van de politiek moet je vuile handen durven maken. In het zoeken van innerlijkheid is het verlangen naar zuiverheid leidend. Gaat dat eigenlijk samen, innerlijkheid en politiek?

Zaterdag 15 april, 10.30-12.30 uur
Verkommerde politiek en de deugd van het geduld
prof. dr. Chris Doude van Troostwijk (hoogleraar vrijzinnige theologie in Amsterdam en filosofie in Luxemburg) spreekt over verkommerde politiek. Wantrouwen blijkt politiek voordelig, terwijl vertrouwen winnen steeds moeizamer wordt. Hoe om te gaan met de taaie problemen in de politiek? Snel scoren is belangrijk, en hoe groter de problemen worden, hoe lastiger het wordt om ze ‘snel’ op te lossen. Moeten we (meer) geduld hebben? Of moeten we met de vuist op tafel slaan en doortastendheid eisen? Hoe verduren we onze onmacht, ons onvermogen? Geduld is een schone zaak, tot het ons onkritisch maakt. Chris Doude van Troostwijk neemt ons mee in de waarde van de morele, politieke én religieuze deugd van het GEDULD.

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links