hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: december 2014

Dominicaanse Republiek, november, nieuwe huisjes en latrines in Los Anones, Nigua Arriba en Mano Matuey.
Het is weer gelukt! 6 huizen afbouwen en uiteindelijk 33 latrines.
Op een van de foto's ziet u hoe ze er uit zien na het maken van de wanden en het plaatsten van het dak. Het lijken erg mooie huizen in verhouding met de omliggende huizen en dat zijn het ook. Maar ze zijn een soort modelwoning om te laten zien hoe een gezin samen hoort te leven. In deze huizen is er een slaapkamer voor de ouders, voor de jongens en voor de meisjes. Erg belangrijk voor de veiligheid van de meisjes. Daarom maken we ook latrines met een deur die van binnenuit op slot kan. Deze keer heb ik me het meest beziggehouden met de latrines. Eerst een betonvloer storten met de wc-pot erin. Daarna het houten skelet er op plaatsen en de golfplaten er omheen bevestigen. Als laatste wordt er geverfd.

 Eén latrine was deze keer erg bijzonder. Providerjongeren kregen in het voorjaar 5 euro van de diaconie met als taak daar meer van te maken. Ze gingen daar zeer creatief mee om. Met de opbrengst van meer dan € 300,- kon er een latrine gemaakt worden tijdens dit project.
Het bijzondere deze keer was voor mij dat we onder andere 4 nieuwe latrines hebben gemaakt in Los Anones, het dorp waar ik mijn eerste project heb gedaan ongeveer 10 jaar geleden. Inmiddels zijn de kinderen de deur uit en wonen de ouders alleen. Voor één van de dochters heb ik een latrine mogen maken bij haar eigen huis. Ze heeft nu een gezin met 2 kinderen. In sommige gevallen bleek een familielid te zijn overleden door een ´eenvoudige´ longontsteking. Zoals de eigenaar van het winkeltje. Dat zijn de trieste berichten.
Ik heb weleens verteld over gehandicapte Carlos die helemaal boven in de bergen woont waar je alleen kan komen via smalle bergpaadjes. Hij kan daar geen kant op. Ook zijn familie heeft een nieuw huis gekregen ‘beneden’ aan de weg in Nigua Arriba..
Halverwege het project hebben we een soort picknick gehouden bij de eerste twee nieuwe huizen in Los Anones. Er werd gedominood met de bewoners en andere spelletjes gespeeld en er is gekookt door vrouwen uit de drie dorpen waar we aan het werk waren. Dit gebeurde in hele grote pannen op houtvuurtjes.
Dr. Ramona heeft weer haar spreekuur gehouden. Deze keer waren er 2 tandartsen mee. Er zijn weer veel mensen geholpen. ’s Avonds heeft ze over haar werk verteld en over het voorlichtingsprogramma voor gezondheid en hygiëne. Als een dorp latrines krijgt worden er lokale gezondheidswerkers opgeleid die ook een EHBO kist krijgen en zo preventieve gezondheidszorg te kunnen bieden. www.ramonafonds.nl.
Het was weer een indrukwekkende reis met veel mooie ontmoetingen en herinneringen. Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om dit te kunnen doen met ondersteuning van de diaconie.

Ook een keer meebouwen in de Dominicaanse Republiek?
Het volgende project is in februari 2015 en duurt 3 weken. We gaan dan waterleiding aanleggen in Media Cara. Jij/u kunt nog tot 25 december inschrijven. Ervaring of technische achtergrond is absoluut niet vereist. Aandacht voor de medemens die hulp nodig heeft en motivatie om samen met anderen te helpen is voldoende. Ga jij, gaat u mee?? Zie www.manoamanodomrep.nl of neem contact met mij op.

Dios te bendiga y hasta luego!!
Wieke Wijntje Kingma,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-5615631