hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano-a-mano: december 2015

manomanoEind november ben ik weer teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek.
De groep van 25 mensen uit het hele land is veilig en gezond geland na 2 onvergetelijke weken. Onze opdracht was om 6 huizen te bouwen en 30 latrines te plaatsen verdeeld over verschillende dorpen rondom het multifunctionele centrum in Los Anones. Sommige werkplekken waren op loopafstand. Voor andere werden we met een pick-up of truck gebracht. Het bouwbedrijf was voor onze komst al aan het werk en hebben de fundering en de stenen onderkant van de huizen gemaakt.

Niet dat wij dat niet kunnen maar dat kost veel tijd en dan zouden we de huizen niet af kunnen maken. De eerste 2 dagen hebben we met een ploegje al het hout voor de 30 latrines gezaagd. Het gaat dan om 150 balken van 5x8 cm en ruim 800 planken van 10x1. En ja, met de hand gezaagd door 2 dames van boven de pensioengerechtigde leeftijd. En o ja, ik mocht zo af en toe ook een zaag vasthouden.
Het bouwen van een huis was nieuw voor mij. Zoals gezegd, de fundering was klaar. Met hout werd daar een skelet op gemaakt waartegen de brede planken werden getimmerd als buitenmuur. Daarna de binnenwanden met grote platen. Onderwijl waren mensen van het bouwbedrijf bezig om de dakspanten en het golfplaten dak te maken. Een aardige timmerherrie rondom een huis in aanbouw! Daarna de deuren en ramen plaatsen en dan volgde de zwaarste klus. Het storten van de vloer. Bij dit laatste werden we gelukkig goed geholpen door de bewoners en buren. Als er dan uiteindelijk een huis staat geeft dat veel voldoening. En een blij gezin!
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in februari 2016 weer aan het werk mag. Met een groep van 19 mensen gaan we aan het werk in Calimete. Daar heb ik met een project in 2008 waterleiding aangelegd. 9 huizen bouwen met latrines staan op de planning. Meer dan de bedoeling was maar kiezen tussen het vervangen van heel slecht en heel, héél slecht huis is niet mogelijk. Daarvoor is nog veel geld nodig. Uw (kerst)gift is welkom op:NL10 RABO 0162 6960 35, t.n.v. Stichting Mano a Mano, Bolsward. Meer informatie over het project: www.manoamanodomrep.com

Wieke Wijntje Kingma,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SV 2015 10 05 delen 41SV 2015 10 05 delen 42SV 2015 10 05 delen 43

Wieke Wijntje Kingma,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.