hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano-a-mano

Huizen en latrines bouwen in Manomatuey en El Mango, Dominicaanse Republiek.
Vrijdag, 18 november aan het einde van de dag zijn we weer in Nederland aangekomen. Vol indrukken van alles wat we de afgelopen twee weken hadden meegemaakt. Er zijn zes huizen en zes latrines gebouwd.

We hebben eerder in dit dorp gewerkt, in 2012, en toen waterleiding aangelegd en latrines geplaatst. Heel mooi om nu een aantal huizen hier te kunnen bouwen. De bewoners van de nieuwe huizen zijn door de dorpsgemeenschap zelf uitgekozen.
Bij aankomst was de fundering van de huizen klaar zodat wij meteen aan het werk konden met de houten opbouw. Er waren vier huizen vlak bij elkaar midden in het dorp en twee wat verder weg. De groep werd in drieën verdeeld zodat we met 3 huizen tegelijk aan het werk zijn gegaan. Samen met de werkers van het bouwbedrijf Tacisar, Aní, Israël en Eduardo is onze ploeg bij huis 3 begonnen met een skelet van staanders opzetten om deze daarna rondom van planken te voorzien. Na een paar dagen werken met dezelfde mensen ontstaat er vanzelf een routine van inmeten, zagen en timmeren. Samen met de bewoners en voelt het als ‘ons huis’ en het is mooi om het te zien groeien. Als het golfplaten dak klaar is, kan er binnen worden afgewerkt en als laatste wordt de vloer gestort. Dat is zwaar werk want het beton word met de hand omgeschept en met kruiwagens het huis ingereden. 2 mensen van het bouwbedrijf zijn gespecialiseerd in de vloer mooi egaal af te strijken.
De middag voor we vertrokken ben ik samen met Jannie alle zes de huizen langs geweest om de nieuwe bewoners een Spaanstalige kalender te geven en een bijbel. Indrukwekkende en ontroerende ontmoetingen en tijd voor een gesprek. Wat zijn ze blij en dankbaar, gloria de Dios!! Later in de week is er bij elk huis een bed afgeleverd en als het nodig was borden, bestek, schaal of een pan.
Het afscheid was lastig. Hier en daar werd een traantje gelaten door bewoners en ook door leden van de groep. Vier dagen bij een gezin meebouwen aan hun huis geeft een bijzondere band.
Het volgende project is 9 - 24 februari 2017 in El Mango. En deze keer gaat Jan Pannekeet uit de Blije Mare mee! In El Mango is eerder waterleiding aangelegd en zijn latrines gebouwd. Het bouwbedrijf is inmiddels begonnen met de voorbereiding en wij gaan 9 februari weer aan het werk om 6 huizen en latrines te maken. De bewoners kijken uit naar onze komst. En wij kijken er naar uit om hen te ontmoeten en aan het werk te mogen om hen voor uit te helpen.
Dit jaar is er maar één project. In februari 2018 is er weer een gelegenheid om mee te gaan. Nog een heel jaar om na te denken of dit ook iets voor jou is! Wil je iets betekenen voor een ander en wil je de handen uit de mouwen steken ga dan mee! Je hebt absoluut geen bouwervaring nodig. Voor meer informatie zie www.manoamanodomrep.nl. Onze reis is te volgen via deze site maar ook via facebook. Een financiële bijdrage is welkom op: Bankrekening: NL04 TRIO 0391 0793 28, t.n.v. Stichting Mano a Mano, Bolsward ovv februari 2017.

Groeten, Wieke Wijntje Kingma,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072-561 56 31

huis klaarstaanderstimmeren op hoogtewandenwanden en nokwaterpas