hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Brandwondslachtoffertjes in Zuid Afrika

Al jaren werk ik in het brandwondencentrum in Beverwijk en doe ik vrijwilligerswerk in een paramedische commissie in Europa, maar in januari heb ik voor het eerst de brandwondenzorg in Afrika mogen aanschouwen. Als commissie waren we uitgenodigd om deel te nemen aan een congres en we hebben daar verschillende lezingen gegeven. Zeer leerzaam voor alle partijen!


Ter voorbereiding op het congres en het bezoek aan het kinder-brandwondencentrum, bezochten we een township, om een indruk te krijgen hoe het leven daar verloopt. Ik vond het in één woord uitzichtloos! Men leeft er in kleine hutten, vaak met meerdere generaties bij elkaar en met weinig bezittingen. De werkloosheid is er hoog, Er wordt veel gedronken, drugs gebruikt en ook het wapenbezit is hoog. De hut die wij bezochten werd bewoond door een ouder echtpaar met hun dochter en kleinzoon. Er stonden twee grote bedden, een soort keukentje en een kast. Aan het plafond hing een peertje, dat dankzij aan elkaar geknoopte elektriciteitsdraden kon branden. Heel brandgevaarlijk!
Er gebeuren in deze townships veel meer ongelukken dan in andere delen van het land. Omdat kinderen vaak alleen thuis zijn als ouders iets aan inkomsten proberen te genereren, komt het voor dat een kind aan het snoer van de waterkoker trekt, op een elektriciteitdraad kauwt of met lucifers gaat spelen met alle nare gevolgen van dien!
In het kinder-brandwondencentrum in Kaapstad (het enige in Afrika!) is Roux Martinez de brandwondenarts, een zeer bevlogen vrouw, die lange dagen maakt om het grote aanbod kinderen te kunnen behandelen. In Nederland worden jaarlijks nog geen 300 kinderen opgenomen in de drie brandwondencentra samen; in Kaapstad 1400 kindjes! De frustratie van mijn collega’s daar is dat ze veel moeite doen om de kinderen een goede behandeling te geven, maar dat het ongewis is hoe het de kinderen verder vergaat. Als ze eenmaal terug gaan naar een township komen ze niet meer terug voor controle, omdat daar geen geld voor is! Ze krijgen dus geen fysiotherapie, noodzakelijke littekenbehandeling of psychische ondersteuning. En dat is heel triest, want een brandwondongeval meemaken is beslist iets anders dan je been breken!
De organisatie die ons naar Kaapstad haalde was de Phoenix Foundation, die tien jaar geleden door dr Martinez opgericht is. Phoenix richt zich op preventie, kindvriendelijke behandeling en nazorg. Ze zorgen voor knuffels en ander speelgoed, zoals een Wii spelcomputer voor revalidatie en ze organiseren supportgroepen voor ouders. Ze maken ook revalidatie na opname mogelijk en ze bekostigen zelfs het levensonderhoud van enkele weeskinderen! Ik ben zeer onder de indruk van hun geweldige werk geraakt en wil hen daarom graag blijven steunen.
Jaarlijks wordt er een sponsortocht georganiseerd ten bate van Phoenix: 5 dagen flinke afstanden fietsen of wandelen in de buurt van Kaapstad en op de 6e dag het kinderbrandwondencentrum bezoeken om te zien waar het geld aan besteed wordt. Uit verschillende delen van de wereld komen er teams naar deze tocht en ik ben bezig om een team Nederland van de grond te krijgen voor dit najaar. Iedere deelnemer moet zich vooraf voor ruim 3000 euro laten sponsoren en daarom heb ik de diakonie aangeschreven of op een zondag de Phoenix Foundation de bestemming van de collecte zou mogen zijn. Maar misschien zijn er lezers die mij willen sponsoren! Dat zou ik enorm waarderen! Heel graag ontvang ik uw bijdrage op NL74 ABNA 0842 2087 12 tnv A. Boekelaar Oudorp.
Wat ook mogelijk is, is dat er onder u sportievelingen zijn, die het zien zitten om team Nederland te versterken en mee te gaan naar Kaapstad van 29 oktober tot 4 november! Laat het me weten op 06-23110428, en kijk voor meer info op: www.pbp.org.za of
www.abc-challenge.com.
Dank voor uw aandacht! Anita Boekelaar