hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: December 2012

Waterleiding in Manomatuey Abajo en Nigua Arriba en Mahangual Dominicaanse Republiek.

Zaterdagavond 1 december ben ik weer geland op Schiphol na een prachtig project in de Dominicaanse Republiek. Het laatste project van World Servants in dit land helaas.
We hebben weer heel veel werk verzet. Zelfs meer dan op de planning stond.

In Manomatuey Abajo hebben we bij 20 gezinnen waterleiding aangelegd en latrines gebouwd. Deze keer heb ik me alleen met de waterleiding beziggehouden en dat is graven, graven, graven. Geulen van ongeveer 30 cm diep die zo gunstig mogelijk worden gelegd zodat het watersysteem goed werkt. De bron ligt in de wildernis en dan moet er gegraven worden op hele steile hellingen waar je eigenlijk geen houvast hebt. Als de eerste huisjes in zicht komen is het weer wat beter te doen. Omdat de grond niet zo zacht is wordt er in ploegjes achter elkaar aan gewerkt. De aannemer heeft met stokjes aangegeven waar het pad moet komen. Nadat een Dominicaan het pad wat vrij gemaakt heeft slaat ploeg één de eerste laag zo diep mogelijk los met een pikhouweel. Dat is zwaar werk maar na twee weken 'pikoën' had ik de slag aardig te pakken. Daarna wordt de geul uitgeschept en kan de volgende ploeg er weer een laag uithalen met piko en schep. De laatste ploeg zorgt dat de geul op diepte is. Ondertussen worden de buizen (6 meter) aangevoerd vanaf de bron, gelijmd in de geul gelegd. De buis is aangesloten dus er stroomt al water uit. Het water neem je dus letterlijk mee en brengt het bij de huisjes. Voor een huisje wordt een aftakking gemaakt met aan het eind een kraan. Als de buizen in de geul liggen komt er als laatste een dichtgooiploeg. Dus na een dag graven, lijmen, dichtgooien is er niet meer te zien behalve een kraantje bij de huizen. En kippen die in de omgewoelde aarde naar beestjes zoeken.
Na vier dagen hebben we de laatste dag een stuk waterleiding in Nigua Arriba vervangen en uitgebreid met een tank erbij. Het project was klaar! Maar we hadden nog drieënhalve werkdag!
Er werd druk overlegd over het werk in de tweede week. Er waren mogelijkheden maar de financiën moesten bekeken worden. Uiteindelijk heeft de aannemer voor een vriendenprijsje ontbrekend materiaal geleverd. Binnen de groep was nog geld en er waren nog stukken pijp aanwezig waar we kranen van konden maken en zo hebben we in Mahangual de hoofdleiding langs de weg vervangen en ingegraven en 10 zeer arme gezinnen hebben een kraan gekregen. Als dank kregen we de laatste middag heerlijk rijst met gebakken ei. Met tranen in de ogen van hun en ons hebben we afscheid genomen. In Mahangual wachtten ze al 10 jaar op water...
Uiteraard is dr. Ramona ook weer een dag geweest om spreekuur te houden. Ik heb toen de gelegenheid gehad om met 'healthpromotors' te praten. Dit zijn bewoners die op vrijwillige basis trainingen volgen zodat ze in hun directe omgeving eerste hulp kunnen verlenen maar ook voorlichting geven aan moeders over hygiëne en voedingsadviezen voor kinderen. Dit alles binnen Health Promotion Program dat stichting dr. Ramona Fonds de afgelopen jaren heeft ondersteund. De resultaten zijn heel bemoedigend en nu mensen een kraan en een latrine hebben kan de opgedane kennis gebruikt worden. Er zijn plannen om meer dorpen in het programma op te nemen maar... daar is geld voor nodig. Uw gift is dan ook meer dan welkom. www.ramonafonds.nl.

foto1 foto2 foto3

 

Hoewel ik net terug ben staat het volgende project alweer op stapel.

In februari 2013 mag ik met Mano a Mano een waterproject doen in de Dominicaanse Republiek.
In het gebied rondom Los Anones gaan we in het dorpje Arroyo Mingo 50 latrines bouwen (vorig jaar heeft niet iedereen een latrine gekregen) en in het naburige dorpje Boca de los dos Rios wordt de waterleiding hersteld en uitgebreid. Al vele jaren zijn de mensen daar verstoken van goed drinkwater. De dorpjes liggen in een bergachtig gebied op een afstand van twee uur rijden vanaf de hoofdstad Santo Domingo. Infomatie over dit project: www.manoamanodomrep.nl.
Als u mij wilt ondersteunen voor deze reis kunt u een bijdrage overmaken op: ING 2089180, W.W. Kingma tnv project MaM2013.

Wieke Wijntje Kingma