hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Mei 2012

zagenhout_klaarkraantje

Waterleiding is aangelegd in Arroyo Mingo in de Dominicaanse Republiek

U hebt nog een verslag tegoed van mij over mijn vrijwilligersreis van 9 februari tot 2 maart 2012. Deze keer hebben we in 3 weken met een groep latrines gebouwd en waterleiding aangelegd en zelfs een nieuw huis gebouwd.
Een groot deel van de groep is in wisselende samenstelling 3 weken bezig geweest met de geulen graven voor de waterleiding. Arroyo Mingo ligt op een helling. Met de auto was het mogelijk om onderaan het dorp te komen maar daarna kwam elke dag de zware klim naar boven met schop, pikhouweel, planken voor de bekisting van het beton, emmers, hamers, spijkers. En de paadjes zijn niet echt een ANWB-wandelroute.
De eerste dagen heb ik samen met 3 anderen, waaronder de twee oudste vrouwelijke deelnemers(!), al het hout op maat gezaagd voor de latrinehuisjes. Daarna elke dag in 2 wisselende ploegjes het dorp in om onder leiding van de Dominicanen Alex, Niwal, Franklin, Jorge, Anel, Mongo en Johnson bij elk huis een betonvloertje te storten waarop het huisje gebouwd wordt. Toen dat klaar was op alle betonvloeren het huisje te bouwen met het hout en golfplaat. En als de verf meegekomen was ook blauw schilderen. Intussen had een aantal deelnemers de kranen klaargemaakt die bij elk huis werden geplaatst en volgde bij alle huizen de kraan aansluiten en een betonplaatje storten rondom de kraan.

Bij het lokaliseren van huizen waar een latrine gebouwd moest worden kwamen we bij een huisje helemaal bovenin, meer dan een half uur lopen van het dorp met hele steile klimmetjes. Hier woonde een ouder echtpaar waarvan de man vrijwel niet kon lopen. Omdat de afstand tot de hoofdwaterleiding veel te groot was, zou het huis worden verplaatst. Maar het huis was zo slecht zodat er geen bruikbaar materiaal overbleef. Door de bewoners van Arroyo Mingo is toen unaniem besloten een nieuw huis te bouwen met betonvloer dichterbij het dorp en de hoofdwaterleiding. De hout en cement zijn bij de Dominicaanse bouwmarkt gekocht en in 3 dagen stond het huis er met betonvloer en een latrine en kraan!! Ik was verbaasd dat een huis bouwen zo snel kan gaan. Een hele goede samenwerking van de bewoners en deelnemers.

Naast dit huis hebben ruim 40 huisjes een latrine gekregen en een kraan. Een heel mooi resultaat voor een groep van maar 22 vrijwilligers. De bewoners van Arroyo Mingo hebben nu beschikking over schoon drinkwater en door de latrines is de hygiëne is een stuk verbeterd. Dat geeft een voldaan gevoel.

Het volgende project van Man a Mano is in februari 2013. Info: www.manoamanodomrep.nl.
In het najaar organiseert World Servants het laatste volwassenproject in de Dominicaanse Republiek. Na dit jaar zal WS geen projecten meer hebben in de DR. We gaan een bestaand watersysteem uitbreiden en vernieuwen in Nigua Arriba en Manomatuey Abajo.

Dus, wilt u/jij mee? Het is een unieke ervaring. We hebben nog hard deelnemers nodig!!
www.worldservants.nl. DR212, 15 november-1 december

Met vriendelijke groet,

Wieke W. Kingma, 072-5615631, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
latrinevloerschilderen huis_met_latrinehuisklaar