hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


anbi logo

Mano a mano: Oktober 2011

manomanoDR311 Waterleiding in La Joya, Dominicaanse Republiek.

Nog een paar weken en dan mag ik weer aan het werk in de Dominicaanse Republiek.

Zoals hier boven staat gaan we waterleiding aanleggen in La Joya (spreek uit als La Hoja). We zijn met een groep van 30 deelnemers en de eerste kennismakingsdag is al geweest.

Op de planning staan 160 huisjes die een kraan bij hun huis krijgen. Het werk bestaat uit graven, leidingen leggen en kranen samenstellen en bij de huisjes plaatsen in een betonplaatje. Daarnaast wordt er een grote betonnen tank gemetseld met grote keien waar het water vanuit de bergen in verzameld wordt. Het stuk in de bergen hoeven wij niet te graven maar dan blijft er nog ruim voldoende kilometers over voor de groep.

De bewoners van La Joya zijn heel erg blij dat we komen en zijn op het moment druk bezig met het organiseren van de slaapplaatsen. We zullen in een aantal huizen van het dorp mogen wonen tijdens ons verblijf. Een heel bijzondere ervaring om 2 weken te gast te mogen zijn in het dorp.

Naast het 'technische' deel is er weer kinderwerk en worden er huisbezoeken gedaan om meer te horen over hoe het leven is in de bergen. Ook dr. Ramona zal in deze periode één van haar spreekuren houden. www.ramonafonds.nl.

Zoals u misschien weet heeft de orkaan Irene in augustus in New York schade aangericht maar daarvóór heeft Irene heel veel regen en modderverschuivingen veroorzaakt in de Dominicaanse Republiek. Iets waarover hier in Europa weinig tot niets in het nieuws is geweest. Door de storm zijn er veel stukken waterleiding beschadigd maar het goede nieuws is dat de meeste systemen inmiddels weer werken zodat er weer schoon water uit de kranen kan komen. Dit is door de bewoners zelf gedaan. Ze hebben de afgelopen tijd geleerd dat samenwerken resultaat oplevert.

Het meemaken van een project is een bijzondere ervaring voor de deelnemers én voor de bewoners! In het najaar van 2012 is er weer een waterleidingproject. Informatie: www.worldservants.nl, project DR212

In februari 2012 mag ik mee met Mano á Mano,www.manoamanodomrep.nl.
Ik nodig u/jou van harte uit een keer mee te gaan. Het is een onvergetelijke ervaring!

Met vriendelijke groet,
Wieke Wijntje Kingma,
Lid van PG-Alkmaar Noord
072-5615631, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.